hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E32A周末客量真係慘不忍睹
開啟左側

E32A周末客量真係慘不忍睹

tonytse126 發表於 2018-1-6 22:42 | 顯示全部樓層

DEL
TP人 發表於 2018-1-6 22:45 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2018-1-6 21:10
你覺得龍運諗唔到咩?
係區議會唔俾過咋

純粹用一張路過一攝嘅相來證明你嘅說法
(非近期相, 起碼一年前影落)
創出自己一片天空  重新領回自我國度
FS7880 發表於 2018-1-6 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
E32 諗要經東涌北果個冇腦
kei_hk 發表於 2018-1-6 22:50 | 顯示全部樓層

tonytse126 發表於 2018-1-6 22:41
但E32A由葵芳開, 要跟E31的方向就要青山公路->大涌道/大河道->沙咀道咁行, 變相有點兜路.....
除非放棄葵 ...

大窩口前上車的乘客﹐真係有D兜路感覺﹐但荃灣區上的人就無分別﹐相反仲多左條路線可選擇。

回歸一個重點﹐你想一條巴士線真係無人坐﹐定係兜少少路﹐可以為另一條線分流﹐時間表可能配合到令到2條線合計可以加密到班次?

連線都無客﹐真係等摺線﹐少條路線選擇?
定係兜少少路﹐等條線做大客源去提升班次?

我會選擇後者

PS. 如果這樣兜多少少路﹐真係好多人受影響﹐就唔會上面幾個人都話條線無客啦

tonytse126 發表於 2018-1-6 23:07 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-1-6 22:50
大窩口前上車的乘客﹐真係有D兜路感覺﹐但荃灣區上的人就無分別﹐相反仲多左條路線可選擇。

回歸一個重點 ...

其實我都見過去東涌方向的E32A幾次, 但次次過沙咀道後車上都少於10個乘客, 講真客量真的不合格......
不過對荃灣來說E32A有一樣是比E31吸引的, 就是不經大窩口和青衣直飛東涌 (假設真係改應該會學N31般沙咀道右轉德士古道入大嶼山, 不會跟E31行再經一次大窩口), 這點相信會搶到不少客
kei_hk 發表於 2018-1-6 23:22 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2018-1-6 23:07
其實我都見過去東涌方向的E32A幾次, 但次次過沙咀道後車上都少於10個乘客, 講真客量真的不合格......
不 ...

無錯﹐跟235的走法入沙咀道(因現時大涌道有站)﹐放棄祈德尊新村這個站﹐沙咀道行到尾後右轉德士古道直上北橋。
由葵芳開出﹐本身已經經過大窩口站﹐已經無需要跟E31兜去大窩口。

想好客少少就入長安﹐反正長安都有乘客需求﹐執多幾個客仔後就北岸公路入大嶼山。

而家的走線﹐我估荃灣區係無客上車的﹐車上的客全部係大窩口站或之前上車的﹐見E32就上E32﹐有E32A就上E32A。
去到轉車站轉車﹐或者在碼頭(E32A)/順東路東堤灣畔對面(E32)行幾步路。

EX-TL 發表於 2018-1-7 00:49 | 顯示全部樓層

等到迎東邨入伙, 想無客都難.

到時E31飛起東涌北, 專注做荃灣+青衣-東涌市+東涌西, E32A做葵涌+荃灣-東涌北+東涌東, E32做葵涌+青衣-東涌市+機場島, 三分天下, 唔到你唔搭.
THomas20010808 發表於 2018-1-7 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
E31飛東涌北 E32A自然有客
JC8385 發表於 2018-1-7 13:28 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-1-6 21:08
將E32加經東涌北,迫機場客改搭A32, 咪一石二鳥囉,E32A都唔使開喇

E32A正正係區議會成功把關之下嘅產物
等吓滿東入伙之後情況應該會有改善架啦
當年268X就算同站位客量都唔係好好啦
何況E32A荃灣仲要同E31完全唔同站

但係展望將來E32A轉全日嘅時候既然你都入得碼頭泊嘅時候其實應該去埋東涌站
反正E32會爆滿嘅都係下繁時段,呢個時間E32A都係入東涌人多
善用運載力等東涌客有位坐對大家都係一件好事

andy92 發表於 2018-1-7 15:03 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2018-1-7 13:28
E32A正正係區議會成功把關之下嘅產物
等吓滿東入伙之後情況應該會有改善架啦
當年268X就算同站位客量都唔 ...

E32A 應該要理順荃灣區走線,加快車程,否則難以吸引葵涌客轉搭