hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善象山梨樹來往沙田巴士服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 荃灣區議員要求改善象山梨樹來往沙田巴士服務

GW4866 發表於 2018-1-8 05:10 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-1-7 12:45
今年有條47B落沙市, 石籬開出經埋象山咪得囉!

其實啲議員係咪睇左建議之後爭取, 到時條線落地就爭取成功了 ...

條47B得一班仲要0825(暫定)先開,已經比人插緊班次少開太晏
仲話兜埋入象山,條線唔使返工客搭都似...
條線全日先再講啦
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-1-8 05:20 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2018-1-7 13:19
同意,長遠將47B改做全日,夾埋象山同石籬的客點都夠撐住條線

單單加經象山係唔夠做
首先上葵呢邊未行得盡,之後沙田果邊去埋城隧死位就差唔多
我就support去火炭,及改經沙田站(避免與智X直接重疊)
打開門,行出去,去遠啲!
lsc04d11 發表於 2018-1-8 06:41 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-7 15:24
會,因為除咗48X早上有兩班入象山邨外,其他城隧車都要可風或者三棟屋上車,象山村行去三棟屋村巴士站, ...

各有各睇啦,象山翠山樓有條天橋一過,過埋斑馬線就係43X車站,樂山樓就行去翠山樓。秀山樓就話近象山總站,近可風中學站多D者。

講番區議員封信,我都信有人會搭73X只求去城隧,其實不如作大D,278X丫……定$2既心理關口同埋$4.9既心理關口差太遠?一早豪得起既就唔會太care,只係車黎邊架先。(的士有冇得落城隧轉車站?如果有我諗都會有)(成日都有人排緊K51隊走去搭$4.X既綠色小巴,注意,冇左轉乘優惠,差額咪$4.X囉)

講到為左咁加條全日線就有點那個……
或者,九巴肯絕D,好簡單,又玩大老山373/673式轉乘,規定城隧轉車客拍卡,即使搭左73X去城隧,你轉番46X/47X/48X咪俾番你囉。
咁樣玩既話,40X都可以照上,退番$1,係九巴肯唔肯「褪」番D錢俾大家。
(呢個玩法仲牽涉荃灣揀上43X/49X/48X等等,或其他與40X/43X牽涉的荃灣小區及沙田小區份)

ricky 發表於 2018-1-8 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-1-8 06:41
各有各睇啦,象山翠山樓有條天橋一過,過埋斑馬線就係43X車站,樂山樓就行去翠山樓。秀山樓就話近象山總站 ...

火炭應該整番一條城隧車,咁就得。
ricky 發表於 2018-1-8 11:03 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-1-8 06:41
各有各睇啦,象山翠山樓有條天橋一過,過埋斑馬線就係43X車站,樂山樓就行去翠山樓。秀山樓就話近象山總站 ...

最弊城隧轉車站係可以用現金轉乘,變咗條數好難計。你話呢個情況係用八仔先做到。
前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2018-1-8 11:06 來自手機 | 顯示全部樓層
48X常客表示再多人都未見過梨木樹會上到有人上唔到留後,反而問題應該係46X/47X/48X通常到站時間都痴得好埋,變相梨木樹咪好似要等好耐

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
fatpear + 1 終於有真相

查看全部評分

ricky 發表於 2018-1-8 14:00 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-1-8 11:06
48X常客表示再多人都未見過梨木樹會上到有人上唔到留後,反而問題應該係46X/47X/48X通常到站時間都痴得好埋 ...

無法,三條線出發地分散,唔會預埋先後到站,加上三條線只在昌榮路同和宜合道先集中埋一齊。
前荃葵青區居民
hk20020062 發表於 2018-1-8 15:18 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-8 14:00
無法,三條線出發地分散,唔會預埋先後到站,加上三條線只在昌榮路同和宜合道先集中埋一齊。
...

41, 45 往九碼去到美孚都可以話「聯合班次」啦
ricky 發表於 2018-1-8 16:31 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2018-1-8 15:18
41, 45 往九碼去到美孚都可以話「聯合班次」啦

算吧啦。兩條線咁鬼疏。
前荃葵青區居民
lsc04d11 發表於 2018-1-9 12:33 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-8 11:03
最弊城隧轉車站係可以用現金轉乘,變咗條數好難計。你話呢個情況係用八仔先做到。
...

有咩問題,其他隧道都係八達通轉嫁啦。
城隧已經好好,第二程補差價,如果其他轉車站第二程俾緊全費,莫講話係回贈定補差價。。。。

所以絕對唔係問題