hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何日系巴士始終不能成為香港單層巴士的主流? ...
開啟左側

[車型及機械] 為何日系巴士始終不能成為香港單層巴士的主流?

ky26042008 發表於 2018-1-8 01:34 | 顯示全部樓層

he3543 發表於 2018-1-8 01:19
原廠保足十七年喎…依加邊有廠肯咁做啊…加上單層已經過盛。批雞仔唔死都唔會諗再入啦下話。
...

咁又未必, 聽隔離Post講九巴之前先出Tender買E200做中型巴士,
之於點解九巴唔考慮日系車既原因我前面已經講左, 不過九巴買左咁多ADL議價力應該會再高D
PB602 發表於 2018-1-8 09:52 來自手機 | 顯示全部樓層
車門問題可以換,再講日本大把山區路線巴士行雙門車,應該有經驗應付。
S3BL343@66 發表於 2018-1-8 10:49 | 顯示全部樓層
近10幾年,除左澳巴批HR7J,都無原裝日本車出口,似乎人地都無興趣做你生意
連東南亞城市巴士市場,都不出低地台車,變相將市場拱手相讓比中國
所以過往不能成大氣原因未必單純係巴士公司無意購入日產車,對方消極態度亦不能忽視。

可能隨著內需減少,日本廠商都似乎有意進軍國際市場
外銷PONCHO去澳洲(有無訂單?);
為台灣市場推出低地台巴士;
為泰國環保巴士政策推出混能巴士(有無訂單?)。

如果想打入香港市場,日本廠商可行出路似乎係環保巴士/低地台中小型巴士
長單就已經過左換車潮
kei_hk 發表於 2018-1-8 10:50 | 顯示全部樓層

he3543 發表於 2018-1-8 01:19
原廠保足十七年喎…依加邊有廠肯咁做啊…加上單層已經過盛。批雞仔唔死都唔會諗再入啦下話。
...

好似無原廠保17年﹐好似只係15年。

當時代理真係想借機打入香港市場﹐所以開出一個非常好的offer給九巴。

不過日本車都係打唔入市場﹐可能真係連個天都唔幫手。

1. 上面已經有人講﹐日元升﹐令到日本車的車價輸匯率。
結果係連帶普通旅遊車/跨境旅遊車市場﹐都輸比歐洲車。(因匯率問題﹐歐洲車與日本車的車價大幅拉近)

2. 低地台問題
真係唔知日本方面唔肯出口﹐定係代理唔入貨。
而同期的AA/AN都已經係上車1級﹐地台高度真係大大勝出。

3. 九巴都已經大量dennis車﹐既然有AA出現﹐車廂佈局又好過AM﹐在考慮AM續後的問題上﹐唔會放在優先。

日本車可能真係輸運氣(匯率)及日本本身的營商策略(低地台車)。

KX8724 發表於 2018-1-8 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層

我估都係睇下代理進唔進取,以豐田黎計,佢淨係賣Coaster都fat fat
小巴市場幾乎壓倒性咁濟
意蘇蘇淨係做旅遊巴同貨車都夠做
冇咩incentive去特登開拓專利巴士市場
連雞拿有K280UD都打唔入,幾時輪到日本車

DIH 發表於 2018-1-8 14:55 | 顯示全部樓層
重有一個問題係自動波,以前睇書話AM係特別為香港整自動波,我唔知而家其他車款有冇現成自動波車型,如無,人地都未必想特登同你造一批少數民族。
sq285 發表於 2018-1-8 15:35 | 顯示全部樓層

自1980年代起
香港單層巴只係少數民族

成個城市得果二百幾三百部單層路線巴士
仲要有三分一係買多咗或者係用嚟試嘅電動車
邊有人會有興趣sell香港
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
rickywk 發表於 2018-1-8 16:46 | 顯示全部樓層
日本單層市區巴士太細架,坐過一次你就知,同埋日本都入緊掛接巴士

不過日本車又唔係樣樣差,起碼裝工好,行車無乜奇怪雜聲
ky26042008 發表於 2018-1-8 16:53 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2018-1-8 14:55
重有一個問題係自動波,以前睇書話AM係特別為香港整自動波,我唔知而家其他車款有冇現成自動波車型,如無, ...

始終香港唔係面向單層巴士既市場, 如果日本出雙層? 唔好話整自動波, 幫你全車訂做都重得 (ADL咪做緊呢樣野, Dargon係咁, E500又係咁)
鬼叫你係全球雙層車最大市場, 有本事就唔好賣香港
rickywk 發表於 2018-1-8 17:12 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2018-1-8 14:55
重有一個問題係自動波,以前睇書話AM係特別為香港整自動波,我唔知而家其他車款有冇現成自動波車型,如無, ...

而家日本市區巴士主力都係自動波,多數用Allison波箱