hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度離島區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度離島區巴士路線計劃

AVW28 發表於 2018-1-12 12:40 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2018-1-8 22:59
都係無大圍A線
改條E42變E42A經東涌北開多條A42比大圍啦

講開無機場車既沙田屋邨屋苑,除左大圍的隆亨、顯徑和美田外,
仲有水泉澳(得通宵幾班)、廣源(得清晨三班)、火炭、源和路(曾經有)、碩門邨。
我曾經在另一個帖文寫以下建議:

A41P唔郁。
A41延長去碩門邨,經廣源、愉翠、第一城、麗豪後跟49X去城隧返回原線。
新開A40,火炭開,經源和路、沙中、美林和美田後上青沙去機場。
新開A42,水泉澳開,經沙角、乙明、秦石、隆亨和顯徑後上青沙去機場。
機場行法跟大部分A線出入機場和將來港珠澳大橋關口。
建議A40和A42價錢是跟A41。
呢個要龍運有額外車先可以做,否則就要在E42抽車。

咁樣既建議沙田區80%既屋邨屋苑都有車直達機場。
始終沙田區個版圖大,好難做到一線走天涯。

唔知龍運制唔制呢?
LL3850
N38 發表於 2018-1-13 11:45 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2018-1-12 12:40
仲有水泉澳(得通宵幾班)、廣源(得清晨三班 ...

似終A線需求唔係大,呢家A41唔係話太多人搭,龍應該肯咁樣去開線。
(利申:東涌西居民)
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
N38 發表於 2018-1-13 11:48 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-1-8 21:44
呢啲地方有S64C
龍運亦都有特班由國泰城
起載(唔出路線號碼)所以減到

肯上上層:S52、S64/C
唔肯上、要$1優惠:38

38根本做唔晒,有時下繁東水地鐵入逸東都可以打爆S52、S64/C,裕東苑根本上唔到車。
AVW28 發表於 2018-1-13 12:14 | 顯示全部樓層

N38 發表於 2018-1-13 11:45
似終A線需求唔係大,呢家A41唔係話太多人搭,龍應該肯咁樣去開線。
(利申:東涌西居民)
...

因為見近一、兩年龍運開親既新線都係A線多(A31P、A32、A33P、A33X、A36、A37、A47X),其服務範圍亦都包括已經有E線的地方。
呢個post咁岩有版友提出開大圍A線,因此我再睇返沙田有邊d地方無機場線,
先至諗到呢個建議出黎。

不過我呢個建議就無可避免要重組A41(或者拆線),
同時要比現時用多起碼10至15部車先夠做。
(in case我提議的A40和A42全日半個鐘一班、A41維持現有班次。)

當然,要搞唔一定搞A41,搞E42都得,但E線收得平,並非龍運杯茶。
你唔見E43個建議,龍運擺明係hea d北區議員,為左保住A線既利益。
講真,佢係東涌兜8字圈、上水逆走行吐公、入埋青衣既話,不如唔好開線?
佢再絕d既,連青馬收費廣場都唔好停。

LL3850
HM3044 發表於 2018-1-13 13:49 | 顯示全部樓層
大圍A車根本有得做,星期六日晏晝唔知點解都可以打爆一架E42
HM3044 發表於 2018-1-13 13:54 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2018-1-12 12:40
仲有水泉澳(得通宵幾班)、廣源(得清晨三班 ...

石門留返比A41P都得
A41改跟49X咁行
A40駿景園開碌到美林上公路
A42專做水泉澳、沙角、秦石、顯田、海福

咁就掂曬,龍運有錢都唔識賺
kitarolo 發表於 2018-1-13 14:14 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2018-1-13 12:14
你唔見E43個建議,龍運擺明係
hea d北區議員,為左保住A線既利益。

講真,佢係東涌兜8字圈、
上水逆走行吐公、入埋青衣
既話,不如唔好開線?佢再絕d既,
連青馬收費廣場都唔好停。

所以有版友講得啱
舊有嘅無得攪,由今日
起城二同龍運互相做對家
範圍嘅新E線,早幾年$27.5
就好貴,而家睇省卻轉車(A43
<>S64/X)或青馬轉乘貴又慢……

如果短期內龍運
無車長願揸E43或
試半年後取消,那就
城二做全日,行欖隧
半小時一班兼到GTC。
TP人 發表於 2018-1-13 15:17 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2018-1-13 13:54
石門留返比A41P都得
A41改跟49X咁行
A40駿景園開碌到美林上公路

老問題: 開多兩條全日線要幾多車同人先?三條A線係咪一定提供到而家A41客量乘三坐佢?
現實世界唔係係地圖畫到條線就話開得成線, 仲話肯定賺錢架

而家開咁多A線之後, E線收車已經收到唔清唔楚
你話多兩條A線, 我睇怕E42收車半個鐘一班都得囉
東涌後勤區一定多謝你
創出自己一片天空  重新領回自我國度
HM3044 發表於 2018-1-14 00:23 | 顯示全部樓層
TP人 發表於 2018-1-13 15:17
老問題: 開多兩條全日線要幾多車同人先?三條A線係咪一定提供到而家A41客量乘三坐佢?
現實世界唔係係地圖畫 ...

顯徑美田水泉澳連日間基本機場服務都無
反而洪福有A37,啟德嚟緊有A23,安達又就嚟有A26,唔係厚此薄彼咁係乜先
如果開A賺唔到,咪試下喺E線落手,
非繁忙時間E42仲有剩餘運載力,可以試下改到兜埋顯徑、東涌北,填返啲空位囉
長遠咪再拆返A42出嚟AE分家
N38 發表於 2018-1-14 10:03 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2018-1-14 00:23
顯徑美田水泉澳連日間基本機場服務都無
反而洪福有A37,啟德嚟緊有A23,安達又就嚟有A26,唔係厚此薄彼咁 ...

其實唔係兜埋入空白位就多啲客。
應該咁睇,E42已經做晒沙田客。因為空白位既客係自己搭車去轉E42。

至於龍運喺大西北開咁多A線,真係百思不得其解。