hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實606X在特別線之中算係好有心機搞
開啟左側

[經歷分享/報告] 其實606X在特別線之中算係好有心機搞

TuNg''=) 發表於 2018-1-10 08:53 | 顯示全部樓層

acc1368 發表於 2018-1-10 05:39
唔拆又太兜(小西灣柴灣筲箕灣耀東北角東隧)
趕小/柴/筲客落$13紅頂(或者綠頂+地鐵)
拆又唔知做唔做得住 ...

過往搭606 鰂魚涌太古都唔係漸太多比例,分拆最終只係會專注做X陰A
但而家係得X果段先有潛力做好個客量
小西灣,柴斜 遠離返鐵路先有返d優勢

brianso198 發表於 2018-1-10 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2018-1-10 08:53
過往搭606 鰂魚涌太古都唔係漸太多比例,分拆最終只係會專注做X陰A
...

又無得減班,又預見條線無乜空間改定線,你點處理606A嘅問題?
只識講陰咗條線根本無作為,因為都係會被拖後腳。
1005 發表於 2018-1-10 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2018-1-10 08:53
...

當無人坐嘅時候
要陰乾點都好正常
巴士公司唔係社企
要搵錢嘅
所以當年694飛起鰂魚涌
我覺得好合理
你叫當年搞18號小巴嗰間公司再做返條線
我諗佢都蝕到怕

正如講到口臭嘅18X
而家無客
有人話取消後要還返俾2、720
我都覺得好正常

但掉返轉頭咁諗
點解筲箕灣同鰂魚涌嘅居民
寧願企都唔吼有得坐嘅巴士?
係定線問題定還是沿線居民交通模式根深柢固?
722都算快吖
但非繁又唔係特別標青喎

我唔敢話606A無得做
但如果九龍走線同606X分開
例如行牛頭角道經四彩去彩雲
行車時間理應比行九龍灣商貿區理想
圍繞零碳同Megabox嗰堆燈位真係等到火滾

606X要改全日的話
往九龍方向跟隨694行走路線在所難免
行晒成條筲箕灣道都仲有著數
但往港島方向
我建議佢離開咗東廊之後
沿橋底經愛信道同南安里出柴灣
起碼連愛秩序灣都可以撈埋
1005 發表於 2018-1-10 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-1-10 07:14
哦, 東隧口好多人上車乎?

你講694?多
雖然一定比唔上啟田上694嘅人龍
起碼694做得到五分鐘落西灣河
地鐵?轉車嗰條通道都無咗五分鐘啦
brianso198 發表於 2018-1-10 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層
1005 發表於 2018-1-10 11:19
你講694?多

就算真係有,呢批客係咪佢所講一定要照顧?又唔覺囉。

brianso198 發表於 2018-1-10 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層
1005 發表於 2018-1-10 11:15
當無人坐嘅時候
要陰乾點都好正常
巴士公司唔係社企

如果606A行四彩真係work嘅點解行完四彩連巴士公司自己都認客量無大升?
其實606A根本無得救,九龍灣入面啲燈係惡但無得唔做。
1005 發表於 2018-1-10 19:34 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-1-10 11:58
如果606A行四彩真係work嘅點解行完四彩連巴士公司自己都認客量無大升?
其實606A根本無得救,九龍灣入面 ...

九龍灣商貿區都唔一定係鐵膽嚟嘅
如果606A真係唔夠客的話
我只可以賴牛頭角道嘅燈位
同埋牛頭角巴士總站
入一入呢個總站已經浪費咗唔少時間

但點解619做得起
606偏偏搞唔掂?
往香港方向唔入牛總係咪會好少少?

至於往九龍
若商貿區走唔甩
用15A走線又可唔可取?
快樂有時,唯有Timely
brianso198 發表於 2018-1-10 19:47 | 顯示全部樓層
1005 發表於 2018-1-10 19:34
九龍灣商貿區都唔一定係鐵膽嚟嘅
如果606A真係唔夠客的話
我只可以賴牛頭角道嘅燈位

619多得山上出到一批支持者,
就算開左X而家山下都可以令架車有好既座上率,
(本身港鐵北角至中環段負荷太重係一個因素)
但606/A根本就無呢D事...

始終港鐵競爭力太強,
向東走又唔係上唔到車,
去鰂魚涌仲要轉少次車606/A d位又差(唔停北角官小已經係敗筆,明明果度係最多商廈)

606A返港島個問題係,
行果D所謂住宅無一個可以令佢有多而穩定既客源,
一過左繁忙時間根本同606X鬥吉,
明明條線住宅範圍多過606X好多點解要同佢鬥吉?

就算而家想推佢去四順果邊,
問題而家果邊613都叫做做到部分功能,
所以我會直接地講, 606A根本無得救...

推佢入啟德?原本就應該由佢做不過而家就有條招標線做推佢入去就無謂,
彩雲班人其實係去柴小多過去鰂魚涌太古...

跟15A無話唔得, (事實上九龍灣唔可以唔做但唔代表唔可以改定線)
不過我會覺得,
606九龍段咁行其實我會理解...

ricky 發表於 2018-1-10 22:53 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-10 19:47
619多得山上出到一批支持者,
就算開左X而家山下都可以令架車有好既座上率,
(本身港鐵北角至中環段負荷太重 ...

606X轉全日其實都唔使理606,606A(或者無得理),606X主打商貿區及啟德,606/606A就主力東九及港島東屋邨客。
前荃葵青區居民
 樓主| paul2357paul 發表於 2018-1-10 23:56 | 顯示全部樓層

1005 發表於 2018-1-10 11:19
你講694?多

690和694一邊方向出入藍田山一邊方向經觀塘市翠屏既怪誕走線急需糾正。