hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何近年少有新的聯營線?
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 為何近年少有新的聯營線?

abcsamson 發表於 2018-1-10 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-10 17:02
而家聯營過海線平過獨營過海線咁多?
港九聯營線仲收$9.8

之後新城加價就無「十蚊有找」呢支歌仔唱喇,另301分分鐘得番3-5年命,斬埋佢更加無「十蚊有找」既過海巴士
 樓主| ricky 發表於 2018-1-10 22:11 | 顯示全部樓層
abcsamson 發表於 2018-1-10 22:01
之後新城加價就無「十蚊有找」呢支歌仔唱喇,另301分分鐘得番3-5年命,斬埋佢更加無「十蚊有找」既過海巴 ...

但九巴今年暫時未申請加價,結果可能都加唔到聯營線車費
前荃葵青區居民
kingprowm 發表於 2018-1-10 22:40 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-10 17:02
而家聯營過海線平過獨營過海線咁多?
港九聯營線仲收$9.8

我寧願 948 轉獨營跟 93456 同價但全日好過
 樓主| ricky 發表於 2018-1-10 22:55 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-1-10 22:40
我寧願 948 轉獨營跟 93456 同價但全日好過

叫新巴在非繁時唔派車,全由九巴派車,得唔得?
前荃葵青區居民
FY5856 發表於 2018-1-11 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-10 22:11

咁只要十年內三巴冇一齊申請加價但分別有加價
係咪聯營過海線十年後都仲收緊 $9.8?

邏輯上過唔到嫁喎,同埋咁樣只會拉闊同類型路線之間,獨營同聯營個差距
lwb701 發表於 2018-1-11 03:40 | 顯示全部樓層
$9.8過海會持續到幾時
第時啲聯營過海線會唔會愈做愈頹,一來易受海隧塞車情況影響班次,二來點都加唔成價。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
cruisesnet 發表於 2018-1-11 09:07 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-10 22:11

應該係當其中一間公司加價而對家無既時候,
果一次會吾加, 但會記錄在案,
下一次對家加價時就會調整收費
 樓主| ricky 發表於 2018-1-11 09:48 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2018-1-11 00:12
咁只要十年內三巴冇一齊申請加價但分別有加價
係咪聯營過海線十年後都仲收緊 $9.8?

聯營線的加價運作其實係點樣?係唔係只有在九巴,新巴,城巴一齊申請加價先有得調整?
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2018-1-11 09:50 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2018-1-11 03:40
$9.8過海會持續到幾時
第時啲聯營過海線會唔會愈做愈頹,一來易受海隧塞車情況影響班次,二來點都加唔成 ...

正如而家603收費竟然仲貴過671咁,睇落都唔合理。
前荃葵青區居民
horsedog83 發表於 2018-1-12 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-1-9 10:44
唔係少,係無。我相信係無論管理同分帳都麻煩。

近年有嘅聯營線都係支線黎嘅。

有樣補充,聯營綫車長需要去到對家站頭站長室褶數。例如九巴車長需要將飛單交畀新城站長寫開車時間,過鐘就新城站長就會直接寫踼車地點在飛單上。