hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 全港邊個巴士站最廢
開啟左側

[問題] 全港邊個巴士站最廢

GU9338 發表於 2018-1-13 22:24 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2018-1-11 23:47
鐘山台附近有唔少村落,啲居民會搭巴士㗎,南北行都經常會見到有人等車,不過唔知點解北行條條經過嘅路線 ...

以前好似有版友講過
鐘山台南行站有斜坡阻擋視線 , 落斜轉彎容易睇唔切有巴士埋站 , 太多線停站造成危險
請用文明來說服我。
3bx 發表於 2018-1-13 22:42 | 顯示全部樓層
ne2059 發表於 2018-1-13 13:14
講開蝴蝶谷新村個站,試過有次搭32落美孚 ,諗住甘泉街落但忘記蝴蝶谷個站,早咗㩒鐘,即刻同司機講,佢都 ...

呢個站多數按錯鐘落車,但就見過唔少次有人上車

av220 發表於 2018-1-14 00:17 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2018-1-12 23:41
豐力樓啦,多次經過不停此站

下兩個站既龍翔官立中學都少人用...
horsedog83 發表於 2018-1-14 02:35 來自手機 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2018-1-13 16:43
唔好講笑,呢個站我好多時見人等車,等14號,小巴都有
通常下午有些釣魚友等車
...

咪睇少呢個站,聽新巴站長講,假日65因為行車時間不足,去到赤柱會脱班,個個走去撘14,所以搞到呢個站大把人上唔到車。要抽架14紅山半島調頭载
Yogesh 發表於 2018-1-14 11:04 | 顯示全部樓層
KMBAP1 發表於 2018-1-11 13:34
赤柱峽道東行個「赤柱峽道」站?
起碼下一個站叫做有個抽水站,算喺建築物嘅
...

That stop is for hikers exiting the catchwater trail above.
樂仔〞 發表於 2018-1-14 11:13 | 顯示全部樓層
av220 發表於 2018-1-14 00:17
下兩個站既龍翔官立中學都少人用...

龍翔官立中學 62X 258D 259D 都幾經常要停,可能同唔停天馬苑有關
fokck 發表於 2018-1-14 13:44 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2018-1-13 01:07
六合村已經唔算少人搭,大埔道8623果個站(唔知叫乜名,希望版友幫手提供資料先至少人搭,沙廠師兄講無乜 ...

「大埔道眺望處」同「六合村」比,一定係六合村少d 人搭。

因為大埔道眺望處除左有間大屋響隔離,佢對面有個露天停車場,
夜晚十點半至十一點既 81 大圍方向更經常有人打鐘落車 (開頭心
諗做乜咁夜去d 咁荒蕪既地方,後來發現係d 停車場既貨車司機),
反而六合村我近兩年搭左幾百次72 同81,印象中只試過南北行
各一次要停站.........
多啦A夢
Alex7808 發表於 2018-1-14 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
荃錦公路觀景台(得個涼停)
JC8385 發表於 2018-1-14 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2018-1-11 21:05
鋰魚門公園(柴灣道).

呢個站同前一個阿公岩道(往柴灣方向)只相差一個半啲巴士站灣位,

其實明華大廈,阿公岩道同鯉魚門公園3個站真係應該一併重組
最起碼停得明華大廈就應該直上鯉魚門公園先呀
長遠其實可以諗諗東廊落嘅就停阿公岩道
至於筲箕灣上嚟嘅就停其餘兩個站
KG1428 發表於 2018-1-14 18:31 | 顯示全部樓層

葵涌公立學校

咩都無
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車