hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵綫信號故障,現時全線服務暫停 (1130恢復) ...
開啟左側

東鐵綫信號故障,現時全線服務暫停 (1130恢復)

hkbw 發表於 2018-1-12 08:34 | 顯示全部樓層

琴日連田二少3冇提返AWS.....死味..
一咪話要有第三個後備系統 (當套AWS死既)

其實...仲有幾多人知套野既存在及用法?
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2018-1-12 08:35 | 顯示全部樓層
JA5674 發表於 2018-1-12 03:19
都係果句

唔好睇得太簡單

就係唔係咁簡單...唔係REBOOT咁簡單...

但有D高層就認為係咁簡單...
殺雞焉用牛刀?!
kitarolo 發表於 2018-1-12 08:56 | 顯示全部樓層
JA5674 發表於 2018-1-12 03:19
都係果句
唔好睇得太簡單
營運一條鐵路唔係咁簡單

技術詳情真係有賴知情者解答

乘客角度:至少希望
停在中途嘅列車可龜速
返回月台俾人落車。

港鐵角度:上次觀塘線
佢仲好引以為傲咁講,一邊
有限度服務而一邊做維修係
全球少有(雖然成因與今次事件
不盡相同)我當佢唔在乎罰款係
一回事,不過如果真的值得以慢速
或手動操作,相信佢早就做咗,再加
直通車嘅考慮,似係被迫停駛。

羅湖呢類獨市位亦係
壓力(票價收入對成個
0066唔係大數目……)雖然
亦可派巴士入去應急,但講緊
係一個口岸受影響,勉強維持
上水至邊境都唔做一定有原因,
可以咁講係咁多條線之中,決定
全停嘅門檻係相當高。
DIH 發表於 2018-1-12 09:58 | 顯示全部樓層

今次事故,有幾點要考慮:

1. 事故原因係青衣控制中心出問題,板友講到用AWS,咁就要睇下事故期間四色燈有冇着,有着先有可能用到,如果係全黑或全紅,講乜都冇用;

2. 至於慢速駛至下一月台放客,東鐵全線唔計馬場共有31個月台,本已超過列車總數,新聞有講要用人手固定波口,即係訊號系統控制唔到波口(包括將之維持在預設狀態),如此一來,可用月台更少,不足以容納所有列車,而且有出軌風險;加上有人自行走落路軌,開動前也須再三檢查;再者,有乘客目擊部分列車倒後駛回月台,因此慢駛係曾經發生,但不能即時果斷地做;

3. 這看來不是簡單的「其中一套」訊號系統故障,而係整條東鐵離網,除供電正常之外成條線「盲」咗,控制中心睇佢唔到唔知情況,畀着我做控制都唔放車啦。
ky26042008 發表於 2018-1-12 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2018-1-12 08:34
琴日連田二少3冇提返AWS.....死味..
一咪話要有第三個後備系統 (當套AWS死既)

如果純粹講AWS嘅 (唔係四色燈), 而家嘅MLR同SP1900的確冇裝AWS系統, 亦相信唔會補裝
qunow 發表於 2018-1-12 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
官方回應說法是,「李聖基解釋,早上9時許東鐵綫的系統運作不暢順,檢查後發現監察東鐵綫的伺服器運作不暢順,要重啟信號系統,後備系統的運作亦不暢順,改以人手操作但不太成功,故於9時25分將東鐵綫全綫停駛」,這裡說的人手操作但不太成功的意思是?
ky26042008 發表於 2018-1-12 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2018-1-12 09:58
今次事故,有幾點要考慮:

1. 事故原因係青衣控制中心出問題,板友講到用AWS,咁就要睇下事故期間四色燈有 ...

青衣OCC盲咗就停駛呢句基本上係廢話, 就當你連後備OCC都死埋, 地鐵車站控制室都有控制板行Station Mode逐個站放車啦,
九鐵更加有直接用旗號放車嘅辦法, 不過唔知使唔使睇埋四色燈呢?
OCC死咗就停駛+Reboot個個都識啦,
都係果句, 九龍灣重請唔請人?
ky26042008 發表於 2018-1-12 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2018-1-12 08:35
就係唔係咁簡單...唔係REBOOT咁簡單...

但有D高層就認為係咁簡單...

高層識鬼鐵路咩, 港鐵係由生意佬打理嘅鐵路公司, 馬時亨經濟同歷史系畢業, 梁國權係會計師, 兩個都冇讀過工程嘅, 鐵路佢識鬼咩,
九鐵前CEO詹伯樂就係土木工程師啦,

上上面位版友淨係話"唔係咁簡單", 又唔講論據, 淨係係到做人肉錄音機, 講埋D冇建樹嘅野, 十足十D老海鮮嘅論調,
053h4 發表於 2018-1-12 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2018-1-12 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-12 17:20
真係唔係咁簡單,司機有無足夠訓練先?東亞地區其他地方,個個司機都要有咁上下學歷(起碼要讀相關技術學校 ...

睇訊號/ 限速標誌呢D唔係入職應該要讀要考嘅咩? 連呢D都唔識點做車長?
如果咁唔信得過人手操作, 輕鐵是否應該即時停駛/ 限速22kph?