hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵綫信號故障,現時全線服務暫停 (1130恢復) ...
開啟左側

東鐵綫信號故障,現時全線服務暫停 (1130恢復)

053h4 發表於 2018-1-12 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2018-1-12 21:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-12 19:07
輕鐵制動距離及速度同東鐵唔同,運輸量亦唔同,而且轉鐵確曾發生超速出軌意外

重有,的確東亞地區火車司 ...

咁而家輕鐵係咪日日超速出軌? (超速就係既, 過15km/h彎過到你想死)

而家唔係叫東鐵每日都跟四色燈行, 可能只係兩三個鐘, 咁都會超速出軌? 班車手恨左好耐呀?
咁D直通巴冇鎖速日日係各大公路超速駕駛係咪要即時停運, 加返限速器先比行呀?

車長超速都要有誘因先會超速, 冇誘因邊個得閒同你超, 九巴一堆碌神日日安全駕駛(碌)足全日添,
可能版友唔係住新界, 又唔使搭東鐵去新界啦, 知唔知一條運輸動脈係繁忙時間停一個鐘都已經好大影響,
如果聽日荃灣線過海段8點-10點/ 5點-7點停兩個鐘你睇下會點?

既然版友咁信唔過司機, 咁我勸版友都係唔好乘搭所有路面交通工具啦, 巴士, 小巴, 的士, 電車, 輕鐵全部都冇訊號系統, 會超速架

根本東鐵培訓上應該會教哂班車長點睇四色燈, 限速牌, 旗號, 而家有事故, 有機會要用就唔用, 咁教黎做咩? (冇教就死得啦)
班客就係到白等, 今次好彩係停上晝, 下次如果係臨收車前2個鐘先中招, D客點返屋企呢? 希望版友唔係其中一個啦
唔好旨意港鐵會大發慈悲開加班車喎, 有次打風東鐵咪試過臨收車斷電纜, 整返就過左服務時間唔開車, 你班客係車站過夜啦
HU6455 發表於 2018-1-13 01:10 | 顯示全部樓層
其實以上咁多位批評MTR既朋友, 不如答我一個問題先?

係控制中心盲左(記住, 係已經盲左, 咩都睇唔到)既情況下,  點樣可以確保行車安全?
city_alexander 發表於 2018-1-13 01:46 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2018-1-13 07:53 來自手機 | 顯示全部樓層
city_alexander 發表於 2018-1-13 01:46
其實最關鍵果個系統AWS有冇運作到,即使控制中心睇唔到行車情況但AWS又正常運作到,其實列車可以轉人手操作 ...

MLR係2000年代初全線改用TBL ATP後已經陸續拆去原有嘅AWS裝置, 而SP1900相信從未裝過AWS,
ky26042008 發表於 2018-1-13 07:57 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2018-1-13 01:10
其實以上咁多位批評MTR既朋友, 不如答我一個問題先?

係控制中心盲左(記住, 係已經盲左, 咩都睇唔到)既情況 ...

控制中心盲還控制中心盲, 全世界唔係得OCC有Planel睇Track Circuit, 先唔講後備OCC, 車站自己本身都有Planel睇站附近嘅軌道狀況,
版友去各地鐵站裝吓車站控制室隻窗, 裡面有塊Planel睇哂前後一個站嘅軌道狀況, 果塊野就係用黎當控制中心盲。了眼果時, 逐個站放車用,
東涌線甚至月台長都有隻Mon睇上下行列車位置同波口狀況
hkbw 發表於 2018-1-13 09:06 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2018-1-13 07:53
MLR係2000年代初全線改用TBL ATP後已經陸續拆去原有嘅AWS裝置, 而SP1900相信從未裝過AWS, ...

呢D真係自己找死..

其實仲駛乜諗第三個後備系統係乜? 最簡單..全部裝返個新版類似AWS既SYSTEM就可以..

當年..唔排除膠層又想俾錢顧問公司CAP又要做研究..

最佳答案已經出現..
殺雞焉用牛刀?!
053h4 發表於 2018-1-13 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Hisui 發表於 2018-1-13 12:14 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2018-1-13 07:57
控制中心盲還控制中心盲, 全世界唔係得OCC有Planel睇Track Circuit, 先唔講後備OCC, 車站自己本身都有Plan ...

東鐵車站睇既PLANEL 其實都係同OCC拎料 所以當時一樣盲左
Hisui 發表於 2018-1-13 12:22 | 顯示全部樓層

當時4色燈係唔係運作到都成問題 控制室又睇唔到D車響邊 佢先唔會冒咁大撞車風險去旭車
同埋港鐵一早廢左套4色燈武功 車上無敵掣已經廢左 新進司機直頭唔知係乜

而家D車 一係ATP 一係CUT OUT行22
如果想CUT OUT又行得快 係有辦法 但該車係唔會用黎載客