hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (重出)荃葵來往九龍路線重組
開啟左側

(重出)荃葵來往九龍路線重組

樓主| AV296 發表於 2018-1-12 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-1-12 19:30
30X, 234X 全部取消晒, 連接駁線 30+38A 都沒埋
輸家不是荃灣區而是九龍西 + 美孚, 除非好似 68X + 268X 分 ...

你可以重新看看我的建議

30A真慘,明明荃灣特快出深水埗,竟然被無視

39H仲慘,明明差不多取代整條30,而且經美孚、麗城,而且更平,都可以被無視

九龍西/美孚明明有2線,都可以說沒有來往荃灣的服務

我就是想解決234X/30X經長深荔的問題,也採用了類似68X的方法。不過,太子交給快線做而已。

現在美孚有車來往荃灣,也有鐵,紅小試試加到$26

而且,現在30X/234X九龍服務範圍也跟鐵太似,如果要去目的地遠離鐵路站,代表你必須用 BBI 轉車。

所以,重組完後,如果要去目的地遠離鐵路站,代表你還是用 BBI 轉車,除非師兄可以建議修改定線。

不過,師兄有兩件事,說的十分正確:

第一,我真的沒有考慮楊屋道的需求,如果238X繞經楊屋道,可行嗎?

第二,BBI問題。師兄可以說說什麼BBI會受影響(完全找不到替代BBI?)
Haydn 發表於 2018-1-13 00:18 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-1-12 22:14
你可以重新看看我的建議

怒小弟眼殘,我睇唔出你cut曬30X 40 234X之後九西有邊條正常d既線去到荃灣 (更加唔好講得40直達既千色店)
30A?大埔道就當做左?成個美長荔無得搭wo (就算深水埗都只係做到邊皮)
39H?呢條仲好笑,兜荔景已經唔開胃la,仲想有人搭佢去荃灣?(仲未計佢可能要好似30咁要兜麗瑤同敬祖路)
荃灣路特快(30X, 234X, 238X)無曬,葵涌道+青公而唔兜路既(40)又無埋
你咁改只係將30X 234X深水埗區既客幾乎倒曬落鐵
倒不如好似隔離po版友咁講,30X 234X先合併後分拆,起碼都仲有機會過到深水埗區呢關

238X 38A變33A又係慢左,都係恰緊深水埗

btw 你話36A梨木樹至美孚改跟936即係點?936去程都唔經美孚,返新界就只到饒宗頤,即係點行?
如果係指行上路既話,咁我諗你要諗下點處理36A既bbi la (e.g. 58M<>36A)
 樓主| AV296 發表於 2018-1-13 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2018-1-13 00:18
怒小弟眼殘,我睇唔出你cut曬30X 40 234X之後九西有邊條正常d既線去到荃灣 (更加唔好講得40直達既千色店) ...

好不好笑,見仁見智

30A 39H本身非常正常
而且39H有三個優勢:平、一程過、無障礙
也曾經不止一人說過,35X有服務深水埗
嫌慢?可以坐紅線(+M線)
嫌兜?可以坐西鐵(+轉小巴)
嫌擦邊?可以坐紅小/的士
嫌疏?鐵/紅小/的士
嫌貴?自己走路吧

其實長深荔來往荃灣,除了30A、39H,還有不少替代交通。現在30X 234X 都受這些交通工具競爭,而旺角等地方令班次不穩定,長深荔等地方又減低吸引力,為什麼不快快把兩線重組成油尖旺特快線和長深荔線呢?

(我對30X+234X合併的定義是荃威+灣景/麗城+荃市↔美孚+長深荔油尖旺)

荃威、海濱同時有更便宜的長深荔線、更快的油尖旺特快線、還有一條九龍東線,就看看他們要不要用貴/慢的長深荔油尖旺線換。

至於海濱,他們雖然來往長深荔慢了,但同時換來油尖旺特快線和更便宜的長深荔線(美孚除外),就看看他們想要什麼,如果要38A+238X不要33A+快版238X,最多只是他們蝕底。

Btw,36A走線跟師兄說的一樣,而BBI其實可由32繼承,而單是葵涌路線重組,也很值得
Kmblwb 發表於 2018-1-13 11:59 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-12 22:13
Sorry,眼睛問題,看錯荃威做荃西

可以考慮39M改循環

39m本身唔係循環咩.....
40c27車又好似太多 可考慮轉20車
39m 加2車。934a加2車。同埋39H都加至10車都ok ga lar
加上有必要去噤多醫院?
Haydn 發表於 2018-1-13 12:22 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-1-13 10:41
好不好笑,見仁見智

而且39H有三個優勢:平、一程過、無障礙
你話30A正常我算,始終大埔道+呈祥道既走線可以將路線加快又可以雙向做到太子但係無曬30X 40 234X形式既路線之下你話39H正常就恕我不能接受
你提出黎果3個39H既優勢,只係得價錢先係對一般健全既乘客有優勢。唔通30X 234X等線唔係一程過?
但係39H確實係兜得太緊要。比較番38A/40 vs 46X葵芳邨至美孚,行荔景山路比行葵涌道慢10分鐘左右,兜埋麗瑤祖堯再慢多5分鐘,北行仲要兜埋葵芳站先出得番去葵涌道,呢度又食多5分鐘;而40 vs 30X/234X 南行(荃灣>葵涌道)又慢多10分鐘
呢20-35分鐘已經足以抵消39H對一般乘客既吸引之處 (尤其荃灣<>深水埗本身車程唔太長既時候)
所以前面版友當30A 39H無到係不無道理,因為兩線都唔係對深水埗區既合理補償
也曾經不止一人說過,35X有服務深水埗
嫌慢?可以坐紅線(+M線)
嫌兜?可以坐西鐵(+轉小巴)
嫌擦邊?可以坐紅小/的士
嫌疏?鐵/紅小/的士
嫌貴?自己走路吧
35X服務地區的確係深水埗區範圍,但係35A仲係度行緊長沙灣道
要搭你條30A就要行去大埔道,而長沙灣呢?只有地鐵 (39H走線根本唔係合理補償)
唔通咁樣係合理?
同埋你話人嫌呢樣嫌果樣可以搭其他交通工具甚至行路,咁樣同政府既作風有咩分別?同「何不食肉糜」有咩分別?
其實長深荔來往荃灣,除了30A、39H,還有不少替代交通。現在30X 234X 都受這些交通工具競爭,而旺角等地方令班次不穩定,長深荔等地方又減低吸引力,為什麼不快快把兩線重組成油尖旺特快線和長深荔線呢?

(我對30X+234X合併的定義是荃威+灣景/麗城+荃市↔美孚+長深荔油尖旺)
深水埗區<>荃灣除左鐵路之外又有幾多替代交通?

長荔深線係咪值得要用多20-35分鐘同埋無曬經荃灣路既路線兼拆樓既39H換取平$3既價錢?
30X+234X合併係短期既出路,提供穩定班次,只係果位版友既定線最大問題只係南行做唔到荃灣市中心 (大涌道直出),做埋既話對荃景圍黎講又係太慢
現階段邊條做慢線邊條做快線都好有爭議性
荃威、海濱同時有更便宜的長深荔線、更快的油尖旺特快線、還有一條九龍東線,就看看他們要不要用貴/慢的長深荔油尖旺線換。
唔熟果邊東九線所以唔評論,但係荃景圍同西約去30X 234X原有範圍就慢左唔少,咁係咪值得係好大既疑問
----------
另外我再複睇你既建議既時候,發現你既方案會令上路(華員邨附近)幾乎無曬全日油尖旺車 (32/36B去曬下路,35X取消,35A為左美孚就唔知點行,31B變36A之後繼續擦邊,得番36X係上路)
所以係你既建議既基礎上面,我提議36B改經美孚,35A繼續上路特快 (當然前提係36A改線過唔過到關,同埋條線夠唔夠密)
但係我對北葵同上路既路線情況唔熟,所以呢度唔多作評論
 樓主| AV296 發表於 2018-1-13 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層
一次過回#14,15

首先感謝師兄的意見,已把重組改了改
另外,我可能說得不清楚,是無限循環線/以荃灣站為總站的循環線,總之荃威一定是循環點

不去那麼多醫院,還叫39H?
(39H只是比32H多2個醫院)

首先,我已改那份建議,希望深水埗/師兄/其它師兄可以接受。
那我不回那千字Voice input的文的上半部分了。

油尖旺去有特快車去北葵涌、象石梨、荃威、麗城、海濱,而長深荔也有專注服務以上地區的巴士(總站擺旺深可加快回車,比擺佐尖好)

35A經完美孚去西廊(美孚總站掉頭),不見有什麼問題。
上路有36A/35A,已經夠。
Ricky403 發表於 2018-1-13 21:50 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-1-12 19:30
30X, 234X 全部取消晒, 連接駁線 30+38A 都沒埋
輸家不是荃灣區而是九龍西 + 美孚, 除非好似 68X + 268X 分 ...

近期路線重組不嬲九龍區都會被犧牲
運豬想你搭多啲紅橙粉三線
九巴見收費平一單長難回本唔太想做
加埋新界線行長沙灣道疊正紅線,長沙灣道流水客被犧牲正常不過

佢地都係自己流向2/6或者地底自生自滅吧啦
.
 樓主| AV296 發表於 2018-1-13 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-1-13 21:50

其實九龍都算贏家

長深荔、油尖旺各有一條去荃葵不同地方的路線,觀塘去荃灣的全日路線範圍多了
expertuser2004 發表於 2018-1-13 22:45 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-1-12 22:14
你可以重新看看我的建議

30A 由龍翔道落彌敦道 = 81 走線, 而且只於深水埗刷邊行, 完全做不到九龍西/美孚客

39H 則是 30 改編號而成, 要由荃威花園經荃西>荃中>大窩口>葵涌>荔景山>祖堯>美孚>青山道>欽州街>深旺道
兜路情況可想言之, 更不好希望有頻密班次, 分別只是多了醫院停站, 原九龍西快線客一定沒人咁兜到 2046 都未到目的地

30B 則是由 30X+234X 合併而成, 但班次大幅縮減至 20min, 九龍西/美孚必定會反對, 而且按照路線建議距離約 14km
九巴車費等級表ONLINE
最高收費是 $9.4 (234X, 30X = $8.9 / 238X $8.1), 巴士公司有特快怎可能直接減價?

最後 42C 應沒可能入到美孚, 因呢條線資源是九龍東, 葵涌區的, 九龍西想騎劫佢難少少呢?
更何況樓主可能沒考慮到當上路班次改完之後, 去九龍西班次有可能變成天文數字, 特別是上葵涌由於有全日特快西廊紅跑關系, 起碼最少有密車的流水線才可以
起碼個人見過 35A 碌長沙灣道試過頂閘, 覺得班次可能有商量空間, 所以不適合一刀切全部改快

因個人對九龍西路線不太清楚客源分佈, 但九龍東及荃灣仍有好多位未有直接連結, 計過數只有 42C + 38 派車夠做到以下:
心中較理想的建議是利用 38,40P,40 一拖三去晒荃灣葵涌區, 42C 轉 X42C 特快資源甩出黎做荃油新快速線, 290/290A 二條聯絡線做蠻點, 利用直去轉車站優勢做九龍東分流
荃油新線: (九龍東限停, 龍翔道只停黃大仙轉車站一個站, 葵涌, 荃灣市, 西約, 荃景圍)
40 經全段龍翔道, 經荃灣市, 直通麗城花園, 與荃油線聯合班次
40P 來回經上路 > 石離石陰梨木樹石圍角 > 荃灣西站/荃灣站
38 延長到葵涌村 or 拆做二線(一條可到海濱花園), 並大幅度增強班次, 與 40P 聯合班次

綜合以上得出結果:
1. 九龍西/美孚所有荃灣特快客/路線會消失
2. 沿線所有客硬食縮班
3. 收費有問題
4. BBI 接班有問題

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2018-1-13 22:56 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-1-13 21:50

九龍西姐, 九龍東就未必, 起碼人地還有山頭主義, 更何況長沙灣道同港鐵平行, 又有紅跑專線競爭, 不平不快搵邊個坐車?
我看到的情況是九巴D 特快線越開越多, 是搵流水線提款既, 人地條 93K 長壽貓被建議改道已被 BAN (比人 CUT 左架車)

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%