hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東鐵大故障,先發現HK人真係比Mtr縱壞唔識搵巴士坐 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 東鐵大故障,先發現HK人真係比Mtr縱壞唔識搵巴士坐

053h4 發表於 2018-1-13 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2018-1-13 17:55 | 顯示全部樓層
https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20180111/57692909
為了去九龍塘搭免費巴士,只能咁搭紅磡>尖東---尖沙咀>旺角>九龍塘,要轉3次車,既然去深圳,點解唔搭西鐵去元朗轉B1去落馬洲,再過關搭深圳地鐵4號線,在會展轉1線往羅湖,雖然兜D,總好過排長龍等免費巴士
PS:唔好以為全港人係巴士迷地圖派,以為300條巴士識得搭,不過有智慧型手機,應該識做
Kaix 發表於 2018-1-13 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-1-12 22:18
當之前將軍澳觀塘死哂戈陣

仲識將消失左既692拎出黎講...

你要巴士在鐵路故障時都夠載,一係平時巴士要載空氣(每條鐵路線每小時200-500班空巴士)去留位俾唔知幾時出現的鐵路故障,一係就鐵路載空氣就算故障都係影響極少人
Ricky403 發表於 2018-1-13 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層

咁抽水法,不如怪點解港鐵又要跪低,土瓜灣站唔直接毀屍滅跡當咩都冇發生過,搞到沙中線仲未通到車,去提供一條替代路線往返九龍同新東啦;冇錯東鐵線全線停駛影響大,但有幾大probability?遲啲換過哂做西門子TGMT,正式100%港鐵化,又另一個世界黎啦喎
matchnacu 發表於 2018-1-13 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主係搵野黎講, 一, 九龍塘等接駁車嘅人, 你又知佢地去邊度? 尖東可以用81c,  旺角東轉觀塘線, 紅磡用87d, 就唔會係203系列囉! 二, 新界東去荃灣真係會用東鐵?, 我真對此有疑問, 有城隧, 有欖隧,  真係會搭鐵嗎?
 樓主| 順利村 發表於 2018-1-13 22:05 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2018-1-14 02:24 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-1-13 15:27
舉個例子,去深圳(羅湖)返工,根本無得應變,點算?

點會冇呀?上水有文錦渡跨境巴士,過關後行去9號綫文錦站只需幾分鐘,文錦站搭兩個站人民南已經好近羅湖站,春風路亦有大量巴士途經,有巴士到羅湖站
再唔係去落馬洲/皇崗口岸,過關後搭7號綫到華強北轉2號綫

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
miklcct + 1 原來上水有跨境巴士去文錦渡我真係唔知.

查看全部評分

http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| 順利村 發表於 2018-1-18 22:52 | 顯示全部樓層
Kookaichun 發表於 2018-1-18 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層
順利村 發表於 2018-1-13 22:05
我是說用城隧線出葵芳/荃灣再轉番Mtr出市區
其實Mtr果程只係20-25分鐘
沙田區其實可以考慮呢個方法

班友淨識坐鐵,邊識咁搭!
jpoon 發表於 2018-1-19 04:30 | 顯示全部樓層

順利村 發表於 2018-1-18 22:52
文錦渡巴士開左15年以上啦
不過呢個口岸唔就腳, 出到來又亂, 先無人用

你幾耐冇用過文錦渡過關?
http://jpoon9394.blogspot.com/