hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 93K改經九龍灣商貿區修訂方案
開啟左側

93K改經九龍灣商貿區修訂方案

ricky 發表於 2018-1-31 21:00 | 顯示全部樓層

Kookaichun 發表於 2018-1-31 19:05
最新消息:93K衹會於平日上午往旺角方向及下午往寶林方向停九龍灣商貿區,惟有關詳細安排需與區議員商討後 ...

睇落93K改道可能令呢條線仲有得玩,唔使改為繁時服務或取消。
前荃葵青區居民
MCMoore 發表於 2018-1-31 21:29 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-1-31 19:15
忽發奇想: 可唔可能將98A拉過去福淘街變番雙向總站呢?
以前98A放裕民坊都冇脫得咁離譜
九龍區搵番個總站 ...

其實循環不是問題,98A牛頭角方向落隧道飛走apm個站就已經少好多問題
~誰@359~ 發表於 2018-1-31 22:45 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2018-1-31 21:29
其實循環不是問題,98A牛頭角方向落隧道飛走apm個站就已經少好多問題

我又要出泥改正大家既錯誤觀念:迴旋處根本對班次既影響係好有限,唔應該將佢無限放大
如果真係行迴旋處會出事,冇可能得98A有問題
亦都唔關循唔循環或者行一次定兩次迴旋處既事,因為創紀市中心已經係中伏位

而且apm呢個站以客量計絕對值得停
如果真係要慳時間,其實諗下唔停觀塘泳池避左排隊埋站
或者係唔停曉光街唔需要落一個人再等車讓出站再食秀暉樓支燈,其實會更有效

希望大家唔好再畀九記洗腦,98A係總站一開已經脫班,即係根本係收車問題

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2018-1-31 23:47 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2018-1-31 21:29

成日都因為對比 296A 所以以為落隧道可以解決問題,
事實上 296A 班次本身密而且開得足過 98A 好多,一睇尚德同坑口北出車就知。

如果 98A 繁忙時間特別係下晝繼續用 296A 既車隊規模行正常班次,
就算來回落晒隧道都唔會有用。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2018-1-31 23:52 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-1-31 19:15
忽發奇想: 可唔可能將98A拉過去福淘街變番雙向總站呢?
以前98A放裕民坊都冇脫得咁離譜
九龍區搵番個總站 ...

98A 根本無辦法由觀塘道西行上到福淘街,
除非兜多一大段路,但要維持返現有唔密既班次都起碼要加幾部車,加得咁多車不如下繁牛頭角特車加到 15 甚至 12 分一班,咁坑口出黎點脫都無所謂。

裕民坊年代 98A 開緊 3 分鐘一班車,總站閒閒地擺 4-5 部車,
仲要車接車一架開下架都差唔多上客,脫左班都唔會覺。
依家轉左循環線又派少一半車,坑口北繁忙時間好多時搵架車都無,20 分都開唔到一架出黎,根本無開足車既話,行咩路都無分別。
10598C 發表於 2018-2-1 00:19 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2018-1-31 22:45
我又要出泥改正大家既錯誤觀念:迴旋處根本對班次既影響係好有限,唔應該將佢無限放大
如果真係行迴旋處會 ...

98A除左脫班之外,最大原因在於將軍澳區走線太長,唔好彩沿路食燈位嘅話,坑口開到上嚟康翠已經可以拖卡
下繁又成日特車同正線一齊到觀塘,搞到前車報導七彩,後車吉車遊街

但假如朝早98A因為一個迴旋處嘅塞車可以搞到同行慢路嘅95M時間唔差幾遠嘅話,係咪應該考慮將98A拉落下通道?我唔認為93A、95M代替唔到98A APM個站

當然首先應該調整下93A同95M嘅開出時間,(特別係非繁20時段),永遠兩條線一定一齊到康翠(一條逢10、30、50寶林開,一條15、35、55翠林開,93A上到翠林啱啱好95M開),想叫兩飛都唔得
3ASV174 發表於 2018-2-1 00:55 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-1 00:19
98A除左脫班之外,最大原因在於將軍澳區走線太長,唔好彩沿路食燈位嘅話,坑口開到上嚟康翠已經可以拖卡
...

朝早觀塘道東行超級塞車,
如果飛走 apm 個站,塞返轉頭觀塘先落車肯定仲耐過 93A 95M。

同埋 98A 朝早都有相當數量既客係轉港鐵,亦有相當數量既人落左車係行入工廠區,
apm 上觀塘站既時間用牛頭角站有相當差距,去工廠區更加係一定 apm 落,以 apm 站既用量睇唔到有咩理由要學 296A 飛站。

只要o的車長唔好見到邊條行車線車龍長就排邊條,停 apm 唔會成為趕客既原因,
至少唔會有人因為佢停 apm 而搭 93A 95M,但唔停 apm 就肯定有人會改搭呢兩條線。

至於下繁同特車拖卡問題,根本有幾個車佬係專登碌車都要碌埋一齊,
唔關坑口幾點出車事,反正牛頭角係定點,有心一定可以碌到一齊,以前日日搭見得太多。
GW4866 發表於 2018-2-1 01:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-1 00:19
...

路一路過...
所謂既搵93A/95M替代apm站根本搭返98A係市中心落過對面一樣得
但98A宜家係對正apm門口有站有無咁易放走
打開門,行出去,去遠啲!
10598C 發表於 2018-2-1 01:12 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-2-1 00:55
朝早觀塘道東行超級塞車,
如果飛走 apm 個站,塞返轉頭觀塘先落車肯定仲耐過 93A 95M。

好簡單一句,既然95M、93A可以做到APM批客,點解98A唔飛APM令觀塘轉車客快左?

98A係APM係多客,但唔代表冇替代品,而家有98A,啲客梗系prefer 98A將軍澳道多過協和街,

但既然turn out 95M、93A唔慢過98A塞迴旋處幾多,93A完全做到商貿區班客,93A落同仁街、95M落裕民坊都可以接駁地鐵站嘅時候,點解唔做好少少分工,比98A專心做轉車同牛鐵轉鐵客?

93A同95M而家非繁都有能力聯合10分鐘一班,繁時7.5一班,其實唔差過98A幾多,兩條線改善下有乘客回流,隨時98A唔駛點改,都未必再需要93K輔助,比93K轉型做其他野唔好?

點都好,就算你認為98A唔應該飛APM也好,最少都應該有一條貴價嘅93K飛走迴旋處做偽特快
10598C 發表於 2018-2-1 01:13 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-2-1 01:00
路一路過...
所謂既搵93A/95M替代apm站根本搭返98A係市中心落過對面一樣得
但98A宜家係對正apm門口有站有 ...

咁有人complain 98A掉頭要塞好耐吖嘛...

事實繁時又真係耐,所以倒不如用行車時間相約時間嘅95M、93A去做返