hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 93K改經九龍灣商貿區修訂方案
開啟左側

93K改經九龍灣商貿區修訂方案

~誰@359~ 發表於 2018-2-1 02:30 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-1 01:13
咁有人complain 98A掉頭要塞好耐吖嘛...

事實繁時又真係耐,所以倒不如用行車時間相約時間嘅95M、93A去做 ...

調返轉,有冇需要為左聯合而夾半車98A乘客改變乘車習慣?

同埋你真係覺得改左98A,最終D人會係去左93A 95M而唔係被迫去更貴既93K?

93A 93K 95M 98A各有各好同唔好,但望一望等車人龍就知居民一早已經用腳表態佢地既首選係乜
咁其實唔係應該令居民既首選變得更好?
字大只顯得人自大
10598C 發表於 2018-2-1 07:38 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2018-2-1 02:30
調返轉,有冇需要為左聯合而夾半車98A乘客改變乘車習慣?

同埋你真係覺得改左98A,最終D人會係去左93A 95 ...

而家有98A將軍澳道偽特快,咁梗系多人排98A,冇左98A,唔見得班客一定因為咁而落93K
而家93A同95M少人搭係因為開出時間嘅問題,夾好班次根本唔差過98A,特別係繁時

我嘅主張係起碼93K或者98A要有一條行觀塘道下通道,以你居民首選論咁一定98A落下通道比較好
98A西行大不了可以係康寧道交界前後加多個站

點解唔掉反轉諗,98A轉車班客隨時快左10~15分鐘?
3ASV174 發表於 2018-2-1 21:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-1 07:38
而家有98A將軍澳道偽特快,咁梗系多人排98A,冇左98A,唔見得班客一定因為咁而落93K
而家93A同95M少人搭係 ...

我自己都有幾年係日日搭 98A 轉 215X,之後又有幾年返工返觀塘,
每日都受緊觀工條車龍,但你問我 98A 落唔落隧道好,我會寧願塞車。

我返觀塘時 98A 塞觀工車龍都係 20 分鐘內就由康盛到 apm,完全唔塞其實都要 10 分鐘先到,塞過 20 分鐘就即係已經頂到上將軍澳道,
落唔落隧道都無分別,反而即班上唔上到車,或者有無收車仲大影響。
唔知算唔算反映緊真正常客聲音?
如要討論,請先自貼差餉單一次
ricky 發表於 2018-2-1 22:10 | 顯示全部樓層

在繁時將95M繞經九龍灣站,可以嗎?
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2018-2-1 23:03 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-2-1 21:52
我自己都有幾年係日日搭 98A 轉 215X,之後又有幾年返工返觀塘,
每日都受緊觀工條車龍,但你問我 98A 落 ...

點解同一條98A有人會話繁時20分鐘出到觀塘,有人話40分鐘先到?我都未見過有一條線唔同人講個差距可以大到咁

非繁講緊只係康盛落APM都要15分鐘,繁時要30分鐘一啲都唔出奇

你都幾奇葩,我都係第一次見到有人踩觀塘道下通道踩到同塞迴旋處冇分別,寧願塞迴旋處都唔肯落下通道

行下通道唔一定等於趕走APM班客,至少可以係康寧道交界前後加站,甚至可以優化93A、95M去做合理替代品

脫班固然係要搞,但同改快車程冇衝突,都係嗰句,就算98A唔改,93K都應該改

只要98A開足車再加埋逆繁忙方向減班,根本足夠拆線一條觀塘站掉頭/起載,另一條行下通道直去創記之城
3ASV174 發表於 2018-2-1 23:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-1 23:03
點解同一條98A有人會話繁時20分鐘出到觀塘,有人話40分鐘先到?我都未見過有一條線唔同人講個差距可以大到 ...

你自己都係沿線居民,
康盛去 apm 到底係 20 定 40 分鐘先到你都未清楚,就建議條線點改點改?

觀工條車龍由尾到頭如果唔係專登揀行得慢條線去排,
5 分鐘都排完隊,擺返個站去康寧道口都係盞搞,你自己睇下 A29 加呢個站嘈到咩程度,
呢個站仲繁忙過 apm,A29 講緊都唔預呢個站多人上車得去邊,但 apm 如果上落加晒,分分鐘係 98A 觀塘咁多個站之中最多上落,
當然你可以話 cut 左佢都可以有其他站代替到,但 cut 走一條線最多上落既站,似乎唔合邏輯。

依家觀塘道實際環境係太多線因為落左隧道,結果堆埋晒去駿業里埋站而塞,
所以改極堆線都係東行落隧道,西行不單唔應該再改線落去,直情要搬返o的線上黎,將個站放返去 OPC o個邊。

至於 93K 落唔落隧道個人無意見,反正呢條線都唔應該做觀塘客。
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2018-2-1 23:33 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-2-1 23:19
你自己都係沿線居民,
康盛去 apm 到底係 20 定 40 分鐘先到你都未清楚,就建議條線點改點改?

唔係我唔知幾耐落到觀塘,而係我唔明白點解明明都係康翠居民,有人可以話20分鐘落到去,有人話要40分鐘先落到去

我繁時搭98A機會唔多,我出得觀塘通常都比較早,撞唔正最繁忙嘅時段,平時都搭觀繞車直出九龍城,最多係下繁多啲機會搭98A,但相反我覺得東行兜迴旋處冇乜所謂

我始終覺得98A就算唔全日落觀塘道下通道,都deserves有特班飛迴旋處,迎合班轉車客嘅需求,飛走迴旋處同APM個大落客站直去創記之城,隨時慳多過10分鐘
ricky 發表於 2018-3-28 10:01 | 顯示全部樓層
仲無進一步消息呢?
前荃葵青區居民
SanPoKong203e9 發表於 2018-3-28 12:41 | 顯示全部樓層
是否會跟15A走海旁轉入九龍灣?去到哪邊不如入啟德
順利村 發表於 2018-3-28 14:48 | 顯示全部樓層