hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 試論當年如果東鐵四軌化,是不是可以避免起高鐵 ...
開啟左側

試論當年如果東鐵四軌化,是不是可以避免起高鐵

ky26042008 發表於 2018-1-17 22:24 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2018-1-17 21:17
究竟係高鐵特登經軍營定係軍營咁啱在高鐵走線上?高鐵走線已經係西九龍站至福田站之間最直接的,你要避開 ...

問題係點解個車廠要咁岩放正係石崗軍營隔離, 隔離到好似搵尺度過咁樣, 就真係隔條圍欄就到軍營,
幾年前中共黨報先講高鐵運兵試驗成功, 而家又整D咁既野黎, 有時真係唔係咁想講陰謀論, 但係個規劃真係太引人遐想
ky26042008 發表於 2018-1-17 22:42 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-1-17 22:01
我認為四線化就算遠離原九廣鐵路,也應該有渡線接駁原東鐵線,不過如果在車站相同地方可以方便轉乘,在過筆 ...

短視既港鐵高層點會睇到咁遠, 當年惟一一條有望全線四線化既機場鐵路咪又比中共嫌貴搞局搞到而家飽和都加唔到班,
如果東鐵真係要分地上同地下月台既, 相信要係沿線車站入閘處同轉乘處加裝PIDS告知乘客下班車會埋邊個月台, 係咩種類既車, 方便乘客,
重有應該係車身都加上列車種類同埋目的地, 簡單D講將成套JR配置搬哂過黎就岩架啦, 最好連班高層都換埋做JR東日本啦,
(而家港鐵打死都唔肯裝, 成日去到月台先知送車尾, 一係要鍊成順風耳係大堂聽下下面有冇車到, 車身又冇目的地顯示,
上左車先知入左康城無限輪迴, 定係港鐵認為市民應該識得同架車做心靈感應或者預知未來, 預知架車去邊? 咁我下次帶定套塔羅牌去搭地鐵先 )
ArnoldC 發表於 2018-1-17 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
東鐵本身彎多限速多,以近郊鐵路來講都係偏慢,沿線四軌化來行城際車,似乎唔太理想。
ky26042008 發表於 2018-1-17 23:12 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2018-1-17 22:45
東鐵本身彎多限速多,以近郊鐵路來講都係偏慢,沿線四軌化來行城際車,似乎唔太理想。 ...

如果起新線我係強烈建議唔停大學站, 直接跟吐露港公路沿線行既, 大學站個55kph限速真係阻住地球轉, 一早就應該要拉直佢,
而其他路段其實都唔係咁大問題, 不過係沿線"高貴"既"豪宅"居民投訴火車嘈先被迫降速, 呢個問題相信可以從列車隔音上落手,
其實如果九廣直通車/ 城際列車引入擺式列車增加過彎速度是否可行? (雖然我知港鐵媚共一定會買中國製, 而中國製係做唔到擺式列車 )
Kaix 發表於 2018-1-17 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-1-17 22:01
我認為四線化就算遠離原九廣鐵路,也應該有渡線接駁原東鐵線,不過如果在車站相同地方可以方便轉乘,在過筆 ...

新界東人口10多年後會上升至180萬,根本連東鐵二號線(如有)本身都會爆

就算有東鐵二號線或東鐵四軌化,高鐵都係有需要起

東鐵二號線:粉嶺北-聯和墟-粉嶺中-粉嶺南-大埔中-⋯⋯
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-1-18 01:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ky26042008 發表於 2018-1-18 02:16 | 顯示全部樓層

深圳比亚迪 發表於 2018-1-18 01:22
八十年代初的港英政府對新界交通相當有遠見,
在開發新界東的時候順便將九廣鐵路電氣化及雙軌化。
我認為東 ...

其實我覺得最緊要亦最慳錢 (慳錢呀, 港鐵最喜歡果D呀) 係保留現有紅磡東鐵月台/ 係新紅磡站新建一/ 兩個12卡月台
做羅湖 ~ 紅磡12卡短棍, 充份利用東鐵12卡優勢疏導新界 - 九龍既人流, 過海既乘客就請移玉步至9卡列車

而家港鐵話提升信號系統提升班次, 現時東鐵有35列12卡車, 共420卡車, 變做9卡車就係47列車, 不過而家只係買左37列R-Train,
我好好奇港鐵點樣將37列車運載47列車既乘客量, 可能九龍灣班高層想將推入乘車傳黎香港啦

為左所謂 (個樣) 統一門位搞到東鐵遲遲裝唔到幕門, R-Train遲遲冇得投入服務, 係到擺黎養螞蟻, 我唔知有咩"細"界級鐵路做得出啦

我一早就話港鐵班生意人高層只會顧住自己個荷包同埋年尾份花紅, 市民既死活佢先唔會睬你, 人地渣德國Benz, 唔係搭自煮燃發返工架
見隔離版叫新城做柴小巴士公司, 不如以後港鐵就改名叫中小(型)鐵路公司, 配合返佢短少既目光啦, 最谷氣係港鐵全世界業務最不思進取就係本地服務,
港鐵係瑞典搞mtr express, 係香港就搞中國製閻羅王 express, 不如就將港鐵逐出香港等佢專心外國業務啦, 香港唔需要咁垃圾既鐵路公司呀,
本地服務就學大英祖國請JR東日本黎打理啦, 咁樣香港就會有一個真。世界級鐵路, 英國百年地鐵經驗既結晶 + 日本嚴謹既鐵路服務 = 真。世界級
jpoon 發表於 2018-1-18 04:13 | 顯示全部樓層
話東鐵四綫化去避免起高鐵不如話點解起西鐵果陣唔起埋獨立高鐵軌
東鐵咁多彎又點可以行到時速250?
http://jpoon9394.blogspot.com/
ky26042008 發表於 2018-1-18 06:25 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2018-1-18 04:13
話東鐵四綫化去避免起高鐵不如話點解起西鐵果陣唔起埋獨立高鐵軌
東鐵咁多彎又點可以行到時速250? ...

西鐵興建時已經有預留比日後高鐵行走, 現時高鐵香港段時速僅為200kph, 僅僅合符高鐵世界標準 (但係要250kph先合中國高鐵標準)
反而想問西鐵大欖隧道有冇提速空間? 最好加到SP1900設計極速160kph, 咁就算同高鐵共軌, 都只係減40kph, 行車時間只會差幾分鐘
kitarolo 發表於 2018-1-18 07:41 | 顯示全部樓層

雖然港鐵預測沙中線通車
大圍站南行會有23%乘客經
顯徑/鑽石山出九龍,緩解大圍
至九龍塘最擠迫嘅一段。

不過9卡化後真係
邊境至大圍都成問題
減卡但加班只考慮現有
客量而沒增長,定係已經
考慮人口老化而通勤量漸跌?
班次是否開足亦係問題(直通車
、衝門、沿線居民投訴嘈音等)

所以至少應邊境至大圍