hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士雙向分段收費
開啟左側

[其他] 巴士雙向分段收費

香港黃毛小子 發表於 2018-1-17 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我覺得有D巴士路線搞雙向分段收費,落車時要行去司機位拍卡,極唔方便。

如果順道俾人係上車門喥落車,咁仲話叫好D。

但直接係依家D新巴士落車門喥裝八達通回贈機,又可唔可行?

因為依家D新巴士差唔多全部用外推式落車門設計,落車門位置有空間裝機。

至於有D人可能係中途站偷雞拍卡唔走,可以係行車階段將部拍卡機進入体眠狀態。

然後再係上車門、走廊位(司機位後)、落車門位置分別裝紅外線探測器,

(依家D紅巴都有紅外線感應器,計算上落車人數、樓上剩餘座位數量。)

有X個人上車(上車門),就要有X個人拍卡。

如果有人偷雞唔拍卡,過走廊位探測器時,警報器就會響。

有X個人拍卡(落車門),就要有X個人落車。

如果有人偷雞拍卡唔走,或者偷入落車門坐霸王車,個警報器都會響。

(紅外線探測器可以感應人嘅行走方向,例如係落車門位置逆行。)

咁做嘅話可以避免有人逃票、偷雞拍卡唔走嘅問題。

最好就係落車門兩側分別裝機,必要時開埋上車門落客。

咁做可縮短因落客而需停站嘅時間。

搞好雙向分段收費可以方便轉乘,

例如:
261→52x、53、61m(三聖-大㰖)
276p→53、68a、68x、268x(屏山-洪水橋)

到時屯赤路通車,E33改路,

青山公路(置樂-大㰖)嘅人可以用52x、61m雙向分段收費接駁E33。
HT408 發表於 2018-1-17 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
入散銀班客唔使搭車?
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-1-17 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴依家好似唔俾用雙向分段收費嘅乘客用現金繳付車資,要用現金就要俾全程車費。上次係元朗(西)巴總望到64k架車入面嘅告示牌係咁寫。
noname617 發表於 2018-1-17 20:48 | 顯示全部樓層

計左成本未啊!如果落車果位特然樓上漏領野落車,返上去未又係響,行返去車頭拍卡會死架咩?
Eddie 發表於 2018-1-17 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-1-17 20:34
九巴依家好似唔俾用雙向分段收費嘅乘客用現金繳付車資,要用現金就要俾全程車費。上次係元朗(西)巴總望到64 ...

增加成本,又俾多左機會人偷雞拍左先,點會做
win350 發表於 2018-1-17 21:16 | 顯示全部樓層
如果部八達通機裝既位係路線牌上,即上車門同落車門之間既位裝機,讀咭機向外,隔住玻璃,確保乘客落左車之後先拍到咭,咁樣可行嗎?
kitarolo 發表於 2018-1-17 21:25 | 顯示全部樓層

樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-1-18 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2018-1-17 20:48
計左成本未啊!如果落車果位特然樓上漏領野落車,返上去未又係響,行返去車頭拍卡會死架咩?
...

咁就簡單la,叫個司機㩒製停左個警報器聲響咪得囉。

至於成本,一組紅外線探測器最多咪幾百蚊,幾組夾埋每部巴士最多都係洗多二三千蚊姐。

一部雙層巴士都成三百萬la,每部洗多個二三千蚊,佔購車成本比例好少。
szeto993 發表於 2018-1-18 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層
如果班乘客本身係自律嘅,咁後門上前門落車畀錢無話唔得又唔使好似樓主建議裝咁多麻煩嘢,可惜嘅係總有一班以逃票為傲嘅人
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-1-18 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層

win350 發表於 2018-1-17 21:16
如果部八達通機裝既位係路線牌上,即上車門同落車門之間既位裝機,讀咭機向外,隔住玻璃,確保乘客落左車之 ...

落車隔住個玻璃拍卡,類似嘅諗法我都有過。

但有幾個缺點,

一黎就係增加巴士行車時間。

依家D新車嘅落車門全部用外推式設計,

如果要咁裝嘅話只可以裝係路線牌上,或者路線牌後。

如果個個人落車都要行前拍卡,唔方便之餘仲要阻礙行車時間。

係D繁忙時段好多人嘅巴士站,可能仲會影響埋架車隔離排緊隊嘅人。

仲有司機要確保安全,就要確定所有人拍哂卡、架車側面無人後先可以開車。

咁搞法停一個站都要洗唔少時間。

二黎就係增加司機嘅責任工作,下下停站都要望吓出面有冇人仲未拍卡。

有D客仲可能麻麻煩煩、手腳慢,落到車先至係個袋喥攞張卡出黎拍。

仲要有陣時好難知你究竟係排緊隔離條隊,定係落車先至拎卡嘅人。

司機仲要確保安全,確定所有人拍哂卡、架車側面無人後先可以開車。

三黎未必聽到“嘟”聲,D客要睇下部機先知係咪已經成功拍卡。

都係將部機擺係巴士裡面好D。