hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士雙向分段收費
開啟左側

[其他] 巴士雙向分段收費

AV296 發表於 2018-1-18 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-1-18 18:33
咁就簡單la,叫個司機㩒製停左個警報器聲響咪得囉。

至於成本,一組紅外線探測器最多咪幾百蚊,幾組夾埋 ...

要加成本(來加紅外線)

換來收費更低(雙向)

九巴肯嗎?

另外,一系全部加系統,

一系全部不加

否則臨時抽車,抽到沒有這系統的車,怎麼辦?

成本+
收入-

這個建議不太可能實行
miklcct 發表於 2018-1-18 21:42 | 顯示全部樓層
上面北京台灣都做到嘅嘢香港無理由做唔到
進智公交
AV296 發表於 2018-1-18 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-1-18 21:42
上面北京台灣都做到嘅嘢香港無理由做唔到

北京/台灣是不是政府經營/有份做?

香港這些私營公司,點會做這些東西
Kookaichun 發表於 2018-1-18 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-18 21:38
要加成本(來加紅外線)

換來收費更低(雙向)

衹有極少數設雙向分段收費,再增設八達通機(後門)不符合成本效益。
3ASV356 發表於 2018-1-18 21:57 | 顯示全部樓層
其實上車拍卡比全費~落車係車站裝拍卡機落左車先拍拎返差價~
唔拍就拎唔返差價~
proschebus 發表於 2018-1-19 09:11 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2018-1-18 21:57
其實上車拍卡比全費~落車係車站裝拍卡機落左車先拍拎返差價~
唔拍就拎唔返差價~ ...

呢個方法我以前都有想過,不過在香港雙向分段巴士線全部是鄉郊線
以九巴為例雙向分段除64K外其餘線客量一般,條線都少人搭沿線車站就更加少人用,我相信如76K77K大部分車站一日都唔知有無一人使用,在巴士站裝機不符合成本效益
九鐵動力 拓新領域
slsso 發表於 2018-1-19 09:35 | 顯示全部樓層

都係嗰句啦,新加坡行得好地地既嘢 (前中門各雙機,共四機),香港有乜理由做唔到?
講市民質素新加坡唔比香港好 (i.e. 多種族)
根本話香港行唔到既理由都係藉口,講到尾都係一個 錢 字。

proschebus 發表於 2018-1-19 09:50 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2018-1-19 09:35
都係嗰句啦,新加坡行得好地地既嘢 (前中門各雙機,共四機),香港有乜理由做唔到?
講市民質素新加坡唔比香 ...

「撈騷」都整到,整多部8仔係落門有幾難,不過比錢整完後係收少左錢而唔係收多左錢,
咁......你係做既生意你會點做

九鐵動力 拓新領域
slsso 發表於 2018-1-19 12:06 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2018-1-19 09:50
「撈騷」都整到,整多部8仔係落門有幾難,不過比錢整完後係收少左錢而唔係收多左錢,
咁......你係做既生意 ...

好現實,新加坡依家係大量補貼巴士公司 (連巴士都係政府資產),所以先玩得起按路程收費。其實以香港既物價,根本好多人都唔介意/迫於無奈俾長途價撘短程
咁樣更加令巴士公司無心搞雙向分段

kitarolo 發表於 2018-1-19 12:18 | 顯示全部樓層

我之前嘅建議

觀乎大部分有
雙向分段嘅線都
講唔上賺錢(64K
係多人,但全程收費
對比行車時間都無著數)

有啲線嘅雙向分段
純粹係縮線或取消
路線而新增嘅代替方案
(例如取消212,要付電費
都要放回值機喺QE俾30X;
或者城巴E21往維港灣方向,