hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果當年開982X既時候已經有覆蓋到富豪花園 ...
開啟左側

[問題] 如果當年開982X既時候已經有覆蓋到富豪花園

hk20020062 發表於 2018-1-20 16:12 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-1-18 08:02
要收$19就要無所不用其極(雖然現在得兩個站$19但都叫入藉了980系),睇片開車55分鐘還在沙市,應該就不預 ...

根本好多路線為咗收高一級而亂咁畫線
51472374 發表於 2018-1-20 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
跟本980a唔應該入廣源,可以更直接,拉982c上黃泥頭己足夠
 樓主| paul2357paul 發表於 2018-1-21 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
51472374 發表於 2018-1-20 23:44
跟本980a唔應該入廣源,可以更直接,拉982c上黃泥頭己足夠

重點已經係歸九城線還是九新線既問題
ADS@81K 發表於 2018-1-21 02:26 | 顯示全部樓層

想屈錢本身都唔係問題但條980A真係寧願你港島區拉長啲收$19
到好過喺區内兜十世都未上公路
咁既走線真係好核突
對重點客源中上環好唔吸引
EX-TL 發表於 2018-1-21 13:23 | 顯示全部樓層
尋日TVB播出的《周末時事多面睇》, 去左廣源邨訪問NR83排隊乘客, 幾個都話唔介意俾貴啲搭冇企位嘅巴士, 村巴代表亦講左幾句.

新界友出入市區返工係幾折騰, 但巴士公司肯唔肯做特快, 政府同巴士公司政策同取態都左右到任何決定, 如果市民真係想有更好的直達交通服務, 有啲舊思維舊政策係應該被取締.

另, 沙田近年狂開青沙/西隧線, 廣源過海都拉埋一份, 明明已經係大老山隧道口, 10分鐘內出到九龍, 點解需要一條兜去西九嘅過海線?
 樓主| paul2357paul 發表於 2018-1-21 13:46 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2018-1-21 02:26
想屈錢本身都唔係問題但條980A真係寧願你港島區拉長啲收$19
到好過喺區内兜十世都未上公路
咁既走線真係好 ...

同意拉長港島段可以有很多種方式,
例如最傳統既繼續行軒尼斯道覆蓋埋灣仔東部及銅鑼灣,
仲有創意大D既走線例如轉入灣仔道去埋跑馬地,
上埋皇后大道東等等

或者好似15B、15X咁樣山下段飛外告遊花園
尾段既站位夾到D仲可以執下流水客(936只係老九懶得宣傳,原本佢難得入埋大球場在執流水客方面大有空間)

好睇得出新記開呢條980A既時候當刻既心態只顧封殺982X頭段既沙田圍去到走火入魔,
去到連自己玩開過海線地頭既石門和第一城邊皮實際效果懶得理。
多石和麗豪酒店呢兩個站看似擦哂邊實則條線做熟左點會引唔到愉翠苑及沙田圍部分客上車

成個沙田區過海特別線方面剩番新田圍仲未開齋。
唔介意來緊九新既682D玩到大圍站開車上去獅隧公路北行停站跟住先至接石門第一城富豪花園沙田圍直上大隧東隧過海。
hokwanlam 發表於 2018-1-21 13:48 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-1-18 08:02
要收$19就要無所不用其極(雖然現在得兩個站$19但都叫入藉了980系),睇片開車55分鐘還在沙市,應該就不預 ...

石門村隔離就係馬鐵站,總站擺車算啦,
睇番石門出濱景都哂左7分鐘,
最慘係山上班客,仲要陪兜河邊一帶,塞埋鄉委會路
 樓主| paul2357paul 發表於 2018-1-21 14:14 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-1-21 13:23
尋日TVB播出的《周末時事多面睇》, 去左廣源邨訪問NR83排隊乘客, 幾個都話唔介意俾貴啲搭冇企位嘅巴士, 村 ...

大家唔好誤會,現時980A對於小瀝源去西隧口及過海時間上既效果唔太差,睇到廣榕樓果個站上到唔少客就知:
https://www.youtube.com/watch?v=_lHgJYg9IsI
https://www.youtube.com/watch?v=l-xJ1hgR3RY

同埋走對角線(例如新界東搭港島西、新界西搭港島東)果D加長途版客流唔洗理?
難度去例如西區薄扶林HKU數碼港果D唔想搵到機會捕相對密車既9字頭?唔嫌某D港島本土線做得垃圾?
唔嫌邨巴例如西隧口冇得落?

無論如何,老運絕對應該要睇緊D九新城。
groom1002 發表於 2018-1-21 14:58 | 顯示全部樓層
980A可以改由黃泥頭開出,經廣源>碩門邨>濱景花園>富豪花園>原線
EX-TL 發表於 2018-1-21 15:14 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2018-1-21 14:14
大家唔好誤會,現時980A對於小瀝源去西隧口及過海時間上既效果唔太差,睇到廣榕樓果個站上到唔少客就知:
...

何不嘗試好似以往83X, 廣源直出大老山過海?

83X繁時班次開15分鐘過外都頂到廿幾年, 過海做繁時冇客我唔係咁相信.