hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 261B可否全日?
開啟左側

261B可否全日?

AV296 發表於 2018-1-23 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-22 15:04
如果用234系做,可以另一個玩法
例如

其實X234行大埔道,234X去深水埗已經搞掂
AVD1 發表於 2018-1-23 15:23 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-23 11:24
R230走線對荃景圍始終太慢
你個方案亦會無咗祁德尊出長沙灣道既服務
呢個位逆向好似食唔少客

海濱需唔需要條特快線呢個問題,其實我覺得只係站起公平立場,
既然荃景圍、西約兩區都玩到一拆二嘅時候,海濱其實都應該需要考慮在內。

至於 R230 走線對荃景圍慢係一回事,堆客會唔會繼續幫襯又係一回事,
係人都知而家荃景圍除左 39M 都好少少之外,根本係冇一條線做得似樣。
個原因就正正因為荃景圍堆線無論點都係要兜荃灣市中心。

就正正係呢個原因,基本上新走線冇現有走線兜得太離譜其實都已經叫有所改善。
當然最直直接就緊係行大涌道走,但好明顯就知道荃景圍係冇本事可以養到條全日 15 分鐘嘅直出市區路線。
既然如此,就倒不如拉埋其他區去做,搞全日 10 分鐘好過。

基本上而家我地講黎講去話 30X/234X 合併,甚至而家講到 R230 走線,
目的就係除左拉直條線之外,就係要將路線加密,
否則全日 30 分鐘一班,倒不如就保留現況算數。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HG6729 發表於 2018-1-23 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
如果咁講不如52X 放佐敦豪景分段改11.1 261B最多不變咪仲好
Ricky403 發表於 2018-1-23 17:28 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-23 11:28
深井角度就無理由唔歡迎既
因為就算旺角同52X打和都好,至少多咗去油麻地佐敦尖沙咀既服務
反而荃灣收費 ...

但當"X"234速度都係等於深井上公路+遊深長美嘅52X嗰陣,想快何不52X直出美孚,有63X美孚落車轉上63X,冇63X落地底咁樣呢?
52X轉63X唔清楚美孚轉係咪都係補$1.4,如是其實價錢接近一樣,但時間上冇咩優勢,得番一程過
但深井汀九以西嘅青公一向習慣轉車,一程過有幾吸引其實好有疑問

當X234對於深井青龍頭都唔大吸引力,更加唔駛講有埋61M同屯轉嘅掃管笏

而234X斬走咗太子以南,但X234又唔停正灣景總站,尤其回程由海安路靠近海皮一邊經麗順路行番上去麗城二期、翠濤閣、灣景真係遠,對於麗濤選區反響肯定唔少
唔同40、234D新資源可以任你點做麗城灣景,食唔正灣景總站都得

.
castanopsis 發表於 2018-1-23 19:15 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-1-23 15:23
海濱需唔需要條特快線呢個問題,其實我覺得只係站起公平立場,
既然荃景圍、西約兩區都玩到一拆二嘅時候 ...

我好同意應該盡量避免班次跌落30
甚至20市區線標準,其實都稍嫌疏
呢點我成日同100兄拗,因為佢堆建議次次都拆到堆線20-30分鐘一班

但避免班次疏,唔一定要搞到R230咁既樣

當年張生成日都提一組數據
就係長深荔客,只係佔30X總客量唔夠20%
我會覺得,單係荃景圍大河道回流既客,分分鐘已經補到呢個跌幅
如果加埋楊屋道出西九,班次分分鐘可以開得密過30X
唔係事必要入海濱兜圈先保得住個班次

另外,要擴大個客源
另一個可行既方向,係改九龍總站
宜家30X去黃埔,其實連佐敦都唔係好做到
如果條線係去中港碼頭,甚至深入埋尖沙咀,個基本盤又會好好多
尤其楊屋道唔近荃灣站,佢地搭鐵去彌敦道沿線其實唔方便

你提到公平性問題
我會覺得,地理位置決定一切
正如新田圍巴士公司唔會特登搵線兜上去
以海濱既地理位置,開到條邨巴238X已經算係咁
更何況238X唔係慢,班次又算係三條X線入面比較好既一條
未必有30X咁大逼切性去搞

甚至乎西約
我其實都唔覺得佢有好大逼切性去拆線
如果唔搞X234,234X應該至少碌到佐敦
唯一可以考慮既係可唔可以連埋荃市一齊拆尖沙咀特快

castanopsis 發表於 2018-1-23 19:20 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-1-23 17:28
但當"X"234速度都係等於深井上公路+遊深長美嘅52X嗰陣,想快何不52X直出美孚,有63X美孚落車轉上63X,冇6 ...

先戴返一個頭盔,X234唔係我提出
如果俾我做,我會嘗試擺深井做尾站
我只係話如果拆X234,應該點玩先合理

入返正題

X234點都唔會掃到掃管笏咁遠
頂盡擺大欖

我認同X234對深井吸引力其實一般
純粹係出於多咗一條直車既心態去做
鍾意搭52X出去既,繼續52X無誤

miklcct 發表於 2018-1-23 19:44 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-1-23 17:28
但當"X"234速度都係等於深井上公路+遊深長美嘅52X嗰陣,想快何不52X直出美孚,有63X美孚落車轉上63X,冇6 ...

52X轉63X呢招我用過一次,繁忙時間搭,青龍頭去佐敦搞咗我85分鐘,架63X淨由美孚去佐敦都用咗33分鐘。

以後都係搭96小巴搭西鐵算。
進智公交