hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A做唔到聯合班次
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴290,290A做唔到聯合班次

樓主| ricky 發表於 2018-1-21 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

simon12 發表於 2018-1-20 23:20
將軍澳巿民除非係秀茂坪或四順落車,否則都唔會搭290A去荃灣, 不如將290A縮短至秀茂坪,將290/290A班次加密 ...

做唔到,因為預290A來往秀茂坪至將軍澳市中心。
JX9097 發表於 2018-1-21 18:50 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-1-20 23:50
第一
將軍澳上觀塘山有舊客系度,唔用290A做收唔到$10.70,調景嶺end up坪石/黃大仙既話,最多勉強收到$1 ...

可能我比較黑仔
坐過兩三次290A
次次喺觀塘山碌車
搞到畀後面架290爬頭落山
差唔多成粒鐘先由景林去葵芳
3ASV174 發表於 2018-1-21 19:15 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-1-21 18:50
可能我比較黑仔
坐過兩三次290A
次次喺觀塘山碌車

肯定係你黑仔,不過 290 系的確有幾個車佬碌到痴線,
佢地做 290A 係可以碌到o係秀明道口已經俾 290 過頭。

但留意返 290 290A 本身不停跳飛機,
幾個碌車王都一樣會做 290,所以你一樣可以係搭 290 時搭中佢,
我試過搭中其中一個碌車王做 290,我去到寶達,睇 ETA 10 分鐘前開架 290A 都已經去到寶林。

亦有車佬係鍾意做 290A 前段喪踩,一去到秀茂坪道就碌車,去到彩雲先正常返,
呢種玩法可以去到寶達就追到前面班 290,之後碌到下班 290 過自己頭先落彩雲,咁玩法埋單行車時間其實都係一樣。
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2018-1-21 19:18 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-1-21 19:15
佢地做 290A 係可以碌到o係秀明道口已經俾 290 過頭 ...

so far坐過咁多次290都未試過出事
淨係坐290A嗰幾次就鑊鑊中
所以都係寧願就時間坐290算數
3ASV174 發表於 2018-1-21 19:37 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-1-21 19:18
so far坐過咁多次290都未試過出事
淨係坐290A嗰幾次就鑊鑊中
所以都係寧願就時間坐290算數

咁就時間搭 290 一定唔會錯既,只不過就咁行去搭車有 290A 唔上,10 次有 7 次都後悔。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| ricky 發表於 2018-1-21 21:32 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-1-21 19:15
佢地做 290A 係可以碌到o係秀明道口已經俾 290 過頭 ...

290/290A因應唔同司機的駕駛速度,車程時間會好大差別。
前荃葵青區居民
TankKingEH9697 發表於 2018-1-21 21:44 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-1-20 13:30
荃灣或者將軍澳開先至叫做做到聯合班次喎, 彩虹黃大仙一定唔得啦。
如果你留意下290同290A 開車時間就知。: ...

荃灣開都未必得 上星期四晚十點前後試過A仔 連住幾班10分一班 290 堅持20分一班
根本去荃灣厹司只睇tko + 山上客
黃大仙當bonus
回程聯合班次黃大仙人先叫好d叫3飛 (inc 40)

坦克王EH 9697
我是地球人 發表於 2018-1-22 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層
其實290/A夜晚只係將軍澳方向長期坐滿(去到11點幾都係),間中企。反方向半滿(葵芳)。反而應該平日夜晚/假日加密,各15/14-16分鐘一班(00 15 30 45/07 23 37 53)。(註:星期六下晝五點返將軍澳應該仲有黑市10分鐘同步開)
tunghang 發表於 2018-1-22 01:15 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-20 17:44
而家290系咩時間都咁多人搭,頭先搭荃灣返去將軍澳都爆晒。

周末多人搭好平常
 樓主| ricky 發表於 2018-1-22 10:34 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2018-1-22 01:15
周末多人搭好平常

我諗唔到咩時間290/290A係少客
前荃葵青區居民