hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有無可能開一條西隧東區全日特快?
開啟左側

有無可能開一條西隧東區全日特快?

castanopsis 發表於 2018-1-22 15:17 | 顯示全部樓層

51472374 發表於 2018-1-22 14:59
682b應改沙市開,按83k行上廣源,入埋黄泥頭巴總

跟83K去沙市,沙市慢到出汁
然後682繼續因為濱景問題飛唔走一城
水泉澳既得利益者要再開條半全日線俾佢
死得

我覺得宜家最簡單既做法
係682B水泉澳上廣黃,再入愉翠一城,行埋濱景尾站上公路
咁至少幫到682提速,叫做對成個網絡有幫助
唯一一個問題係廣黃慢咗

另外,如果我上面建議既 火炭沙市大圍西隧港島東線(暫且叫988)成功
或者可以透過再拆一條西隧線,去解決682B個困局
KW2523 發表於 2018-1-22 17:16 | 顯示全部樓層

與其開新線

不如用現有A12做轉乘優惠

例如搭A12(往機場)落西隧轉車第二程拍卡回水

搭其他西隧線轉A12(往港島)就收比$19更少
咁當然要睇城記肯唔肯賣大包

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 柴小巴士公司表示睬你都有味, 減一蚊轉乘都.

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2018-1-22 20:05 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-1-22 17:16
與其開新線

不如用現有A12做轉乘優惠

你呢個Point,應該唔係有冇落車拍卡分段及轉乘優惠,而係行李客又坐下面,轉車站又恃住早落車坐下面,應該會引發好多矛盾。
如果解決到,A12做都唔錯,可能仲間接引發佢加密番些少班次呢!(但其實18X都搞唔好既時候,用程程車都去到機場咁遠既車難D,不如話18X延長至九龍站/西隧口循環線)
ahken 發表於 2018-1-22 20:22 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-1-21 19:43
中環灣仔繞道通車之後,西隧車除咗現有路綫,仲可以改直達中環北至銅鑼灣、新增元天屯直達灣仔北至北角碼頭 ...

巴士公司當東區非柴小嘅人死又唔係第一日發生

不過如果962E開全日加雙向分段效果應該唔錯的

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2018-1-22 20:24 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2018-1-21 22:30
其實有冇可能將現有 960B/X, 962C/E, 968X, 969C延長服務時間代替條全日線呢

會出現現在嘅110/606/671尾車運吉, 點解? 班客都唔知仲有冇車(尤其柴小時段冇ETA)用自己方法走好過啦...

不妨又睇下613同673嘅全日咁進取...就知柴小根本係絆腳石一大舊
ahken 發表於 2018-1-22 20:26 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-1-21 23:01
其實傳聞嘅西隧線不過天后(全日線)同東隧線不過港碼呢條規則係咪真係有?定只係潛規則?

上下繁西隧去港 ...

停銅鑼灣留番俾968同969果D做啦......
paul2357paul 發表於 2018-1-22 20:52 | 顯示全部樓層

51472374 發表於 2018-1-22 15:00
682b而家走線好怪

又係典型九新城詭計囉,唔係霸地頭就係拉長里數博收費一級......
咁就將水泉澳、沙田圍、第一城、愉翠苑、小瀝源過海去東區俾九新一條線霸左
brianso198 發表於 2018-1-22 21:03 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-22 15:17
跟83K去沙市,沙市慢到出汁
然後682繼續因為濱景問題飛唔走一城
水泉澳既得利益者要再開條半全日線俾佢

坦白講,
682呢組野根本要執,
本身682已經搞到不似人形...

明明條線大把發展空間就搞到越來越亂...

Ravenclaw 發表於 2018-1-22 21:27 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-1-22 21:03
坦白講,
682呢組野根本要執,
本身682已經搞到不似人形...

非繁還可以,不過我寧願佢拆條線去沙市大圍...
ricky 發表於 2018-1-22 22:13 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-22 14:33
所以呢?682B同682一齊全日做一城?

講真,我對682拆線真係好有保留

直頭維持不變,682B直接轉全日。
前荃葵青區居民