hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有無可能開一條西隧東區全日特快?
開啟左側

有無可能開一條西隧東區全日特快?

Ravenclaw 發表於 2018-1-22 22:24 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-22 22:13
直頭維持不變,682B直接轉全日。

冇眼體...
RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-22 22:36 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-1-22 20:24
會出現現在嘅110/606/671尾車運吉, 點解? 班客都唔知仲有冇車(尤其柴小時段冇ETA)用自己方法走好過啦...
...

上面講嘅嘢關 110/606/671 咩事
如果你覺得關事就麻煩解釋多少少但如果唔關事的話可唔可以收聲.......

反青沙撐獅隧
Handsome 發表於 2018-1-22 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層
火炭、沙市同大圍最直接去東區,係搭東鐵去紅隊口轉車去東區。等得㗎巴士來行大運,密密嘅東鐵已經到咗紅磡了。
andy1010 發表於 2018-1-22 23:08 | 顯示全部樓層

Handsome 發表於 2018-1-22 22:51
火炭、沙市同大圍最直接去東區,係搭東鐵去紅隊口轉車去東區。等得㗎巴士來行大運,密密嘅東鐵已經到咗紅磡 ...

柴小表示, 而家咪有798轉682比你用講真正常人都會去紅磡轉118 (for柴小)
有直車吸引力只在於北角至筲箕灣
ky927 發表於 2018-1-23 00:21 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-1-22 20:26
停銅鑼灣留番俾968同969果D做啦......

咁又唔一定架,收東區價,俾銅鑼灣做尾;可以執到想快個班客唔停灣仔金鐘,甚至中環;咁原本968/969又鬆動返啲去灣仔/中環上客。
ahken 發表於 2018-1-23 01:40 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-22 22:36
上面講嘅嘢關 110/606/671 咩事
如果你覺得關事就麻煩解釋多少少但如果唔關事的話可唔可以收聲.......
...

加10分, 你似乎忘記110/606/671 都係東區線

原因係我唔想到時D所謂西隧東區線如果又係非全日, 客量係唔會有保證, 原理同呢三條線一樣...

都係果句, 呢度唔係大陸 - 香港仲未係一國一制, 本人喺大陸就算有不滿都唔會出聲的 (touchwood咁耐以嚟我又冇乜投訴), 再想滅我聲嘅話請留意, 所加嘅分數一定係會幾何級數上!

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2018-1-23 01:49 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-1-23 00:21
咁又唔一定架,收東區價,俾銅鑼灣做尾;可以執到想快個班客唔停灣仔金鐘,甚至中環;咁原本968/969又鬆動 ...

其實最簡單係好似某D線出西隧後跟307咁行, 然後另一部份嘅線又跟番舊18P咁行 etc.

斬件模式其實有得諗的, 全日呢類線疏少少冇所謂的, 不過最多最多半個鐘都要有一架...

RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-23 01:52 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-1-23 01:40
加10分, 你似乎忘記110/606/671 都係東區線

原因係我唔想到時D所謂西隧東區線如果又係非全日, 客量係唔 ...

你覺得我會唔知 110/606/671 有經過東區咩
係囉唔知點解部分路線全日開幾班咁大把但係都可以好爆
根本 110/606/671 係咪你講嘅原因導致部分班次唔夠客......
我就唔係咁睇啦

其實我冇真係叫你收聲.......
有討論空間嘅前提係唔好造 d 過火行為......
你所討論嘅內容同普遍認知有好大出入嗰陣我就想你教返我點同你討論
舉個例你連「全日線」嘅定義都可以扭曲
反青沙撐獅隧
ahken 發表於 2018-1-23 02:16 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-23 01:52
你覺得我會唔知 110/606/671 有經過東區咩
係囉唔知點解部分路線全日開幾班咁大把但係都可以好爆
...

逐點回應吧:
606同671還可以用ETA嚟判斷仲有冇車, 但110真係好特別, 我呢排接近日日坐九巴南行尾班(正確嚟講, 係1915由筲箕灣開出果架), 喺九龍區嘅站都會突然有人彈出嚟問係唔係已經過咗尾班車, 就知我講嘅絕對唔係空穴來風, 因為每日1915開到九龍嘅時間都係唔同嘅.....變成D客心目中已經判咗佢死刑: 7點後唔好諗住有車啦, 過去保鐵好過啦...所以你係唔係咁睇我當然又控制唔到啦...

咁如果你(同其他所謂維穩嘅巴士公司職員)真係唔叫我收聲, 我都唔駛的起心肝去站頭捉錯處幫巴士公司增加投訴數字啦係唔係? 你估我又好得閒? 不過大家都係想巴士服務正常化番啫, 起碼返返去6年前已經算係可以接受了(對炮台山北角嚟講), 只係我嘅方法會係務實而唔係紙上談兵咁簡單囉

都係果句, 巴士公司有錯, 應該鬧巴士公司, 而絕對唔係搵鬧巴士公司果個人嚟出氣, 呢樣如果你係CS出身一定明我講咩, 而家巴士公司嘅做法根本同大陸一樣, 唔係解決件事, 而係"解決"問問題嘅人 (in this case, 咪我囉), 而又咁唔好彩(或者叫好彩又得), 我喺大陸又未試過要俾人咁"解決", 否則巴士公司嘅投訴數字就應該會升慢咗了...

而所謂過火行為都係巴士公司職員(唔能夠排除呢度每一個人都有可能係, 除咗我之外, 因為我真係唔係)煽風點火, 火上加油所產生...咁我起碼又冇爆粗或者對人有任何人身攻擊先啦, 反而巴士公司職員呢方面的確不敢恭維了, 一句, 唔係咁我又駛乜去站頭"做站長"呢?

對非巴士謎嚟講, 有快靚正嘅巴士服務就係咁簡單, 可能巴士謎諗法會有唔同, 呢個真係公說公有理, 婆說婆有理, 各執一詞係絕對會發生唔出奇...但絕對唔容許"公我贏, 字你輸"嘅情況出現, 否則分數必定會係20分起跳, 之前有人想用呢種方法另類試圖滅聲我已經忍無可忍! 最後重申一次, 唔能夠遵守呢個原則係冇可能有討論空間的

咁最後, 全日線如果連12個鐘都唔夠, 咁我都唔知邊條線真係全日線了 (有嘅, 613囉), 都係果句呢度就係普通人諗法同巴士謎諗法唔同

好難得可以心平氣和講下嘢

RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-23 02:44 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2018-1-23 02:16
逐點回應吧:
606同671還可以用ETA嚟判斷仲有冇車, 但110真係好特別, 我呢排接近日日坐九巴南行尾班(正確 ...

首先我唔鍾意響論壇睇字海
根本可以用更簡單嘅方法表達而你打多幾隻字俾我感覺就係「懶係嘢」
不過當然呢個都係我個人觀感你唔理我都冇乜嘢嘅.....
你分多幾行打我都覺得可以嘅

不過但係其他呢就...
我想問咩叫做「巴士謎」
謎面係咩謎底係咩
你打錯咗好多次你知唔知......
唔好以為我唔 care
你假設呢個論壇全部都係「職員」更加踩起我條線
心諗唔好睇到自己咁清高好冇
你自己何嘗唔係用緊「逆我者亡」呢類概念咩 :@
唔跟你反新創建嘅會員全部你都當係新創建職員 ga 啦
「公我贏字你輸」你係咪講緊你自己
煽風點火你係咪又係話緊自己
「騎劫大法」入侵人個 post 年中你都唔少啦

同埋你嗰段話有人問 110 開咗尾車未你唔可以作咩

反青沙撐獅隧