hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有無可能開一條西隧東區全日特快?
開啟左側

有無可能開一條西隧東區全日特快?

paul2357paul 發表於 2018-1-23 05:49 | 顯示全部樓層

whyloveislove 發表於 2018-1-22 06:27
先唔講有無需求既問題,但based on你果3個pt去討論下:

但當九新城近年開線既取態反而去到盡量拉長里數盡量全程收費D甚至去到凌駕全程行車時間合理性既時候,點會冇可能?

典型例子有今年新年新出既980A,石門搭起要俾$19,但其餘沙田區範圍上車只需俾$16,而全程普遍需要行足接近個半鐘
https://www.youtube.com/watch?v=_lHgJYg9IsI
https://www.youtube.com/watch?v=l-xJ1hgR3RY
結果$19收費範圍冇乜客落嗒,淪為屈錢屎橋。

因此關鍵既問題係拉長里數屈錢既方式唔該玩得好D,起碼要俾特貴收費範圍有較多比例既客覺得值得俾,例如靠感覺上較快。

上述提到既988唔係完全玩唔過,就當全程可以收夠廿幾蚊,需時應該只需個幾鐘,應該好過例如980A果條屈錢屎橋。

正如例如屯門搭的士去大埔既原理,普遍司機都會情願飛9幹行大運多於行林綿公路。
ahken 發表於 2018-1-23 07:39 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-23 02:44
首先我唔鍾意響論壇睇字海
根本可以用更簡單嘅方法表達而你打多幾隻字俾我感覺就係「懶係嘢」
不過當然 ...

咁字唔字海呢個又係"公婆"問題, 唔重覆了...

原諒我年紀真係唔細, 講嘢係需要長篇些少㗎啦, 呢樣你話我我又真係冇乜嘢

執筆忘字係人都可能會有, 除非你呢一世人都冇犯呢類silly mistake咁我就真係認輸, 呢樣嘢已經係第二個範疇, 我亦無義務要幫人教仔/俾人教番轉頭, 唔再評論, 就當我呢度唔啱啦, 錯的確要認, 而你care唔care也無傷大雅

如果我唔清高, 就唔單止投票熱線俾我打到熱哂了, 呢樣我都唔需多講, 巴士公司做初一, 我做十五, why not? 巴士公司乃先撩者也...

而且老老實實, 新創建亦不致於要一面倒地反對, 九龍公司如果有咩問題我都一定會講嘅, 但而家咁嘅環境就係比例問題了...最簡單直接嘅例子莫過於新創建對柴灣區嘅服務水平的確係比九巴例如元朗區或安達臣區仲要好少少, 呢點係抵讚 (但倒過來, 咁樣為討好柴灣區而無視其他區嘅做法請恕我真係唔會同意了)

要記住, 冰封三尺非一日之寒, 如果唔明我點解對新創建反感, 不妨真係好好睇下呢十年八載對炮台山北角做過咩事先好嗎?

而最後, 110果度真係唔可以唔加分, 加15分, 係唔係上個討論區都要準備錄音同upload上嚟? 如果我真係要upload上嚟盞大家自討沒趣, 對嗎? (不過唔排除將來我會咁做, 今日決定咗如果加到300分我會每搭一次巴士都開住錄音, 而家已經接近200分, 請留意)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
053h4 發表於 2018-1-23 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-23 10:21 | 顯示全部樓層

好唔明既係,當時開682B既時候
點解可以完全無考慮過條線補唔補得返682濱景沙一個服務範圍?

更加唔明既係,明明你條線取代唔到682濱景沙一既服務範圍
咁都可以走去開半全日?

宜家九點幾十點
兩條線一齊開車運空氣都算啦
下一步你新巴想點?好似ricky咁講,682B直接全日,然後682繼續碌濱景沙一?

定係打算學我上面咁講,理順條線
變成 水泉澳>廣黃>愉翠一城>濱景,再取替682沙一段?
哎呀,唔好意思
王虎生話你條線慢咗ban你,你就企咗喺度

有十萬種重組方法
新巴係要搵最差既方案,搞到唔上唔落

真係冇眼睇

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +11 收起 理由
ahken + 1 + 10 新巴係要搵最差既方案
alsonchc + 1 英雄所見略同

查看全部評分

RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-23 10:29 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-1-23 07:39
咁字唔字海呢個又係"公婆"問題, 唔重覆了...

原諒我年紀真係唔細, 講嘢係需要長篇些少㗎啦, 呢樣你話我 ...

「巴士謎」出現過不下一次
唔好賴三賴四啦好冇
錯又唔道歉唔知你想點
係囉唔知邊 d 人呢清高到要捏造事實呢
係囉唔知邊 d 人呢「扮曬嘢」咁囉
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-23 10:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-23 10:21
好唔明既係,當時開682B既時候
點解可以完全無考慮過條線補唔補得返682濱景沙一個服務範圍?

我又覺得佢繼續行沙一冇乜嘢嘅
不過如果正線唔郁的話 B 仔唔駛入去沙一嘅
又再講下大圍沙市來往東區嘅路線
我反而覺得行紅隧又未必差過行青沙西隧太多
反青沙撐獅隧
CRH5 發表於 2018-1-23 11:03 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2018-1-23 02:16
逐點回應吧:
606同671還可以用ETA嚟判斷仲有冇車, 但110真係好特別, 我呢排接近日日坐九巴南行尾班(正確 ...

據我經驗,110 南行尾車 ~2025 到紅隧口(南行站)
以前一路都以為新記時段尾車係 110 南行尾車,試過一次係紅隧點左人地 110 尾車已開,點知幾分鐘後見到架九記 110 係前面經過......
castanopsis 發表於 2018-1-23 11:12 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-23 10:33
我又覺得佢繼續行沙一冇乜嘢嘅
不過如果正線唔郁的話 B 仔唔駛入去沙一嘅
又再講下大圍沙士來往東 ...

宜家有若干馬鞍山客嫌682慢
走去用其他搭車方法去港島東
既然本身係打算拆線,好應該嘗試搶返班客返來
尤其頭站區烏溪沙有新增人口,而682對佢地而言真係太慢

特別係明明有方案
可以算係順咁做曬 水泉澳 廣黃 愉翠 一城 濱景
係都要唔做濱景然後不斷原地轉圈,真係服咗新巴

至於你話B仔唔入沙一
就更加係開到60分鐘一班都無客

又再講下大圍沙士來往東區嘅路線
我反而覺得行紅隧又未必差過行青沙西隧太多

紅隧獅隧始終塞車

南行唔使講
就算北行有巴士線,其實一樣要用唔少時間先入到隧道
本身堅拿道、鴻興道唔塞死都要慢車食燈
比起行西隧好穩定地25分鐘大圍去北角
西隧點都吸引好多

另一個誘因係
如果新巴做,行西隧可以做埋970/X轉乘
吸埋南區客入條線入面,順便試下西南沙出唔出到客,有無得玩

brianso198 發表於 2018-1-23 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2018-1-23 11:03
據我經驗,110 南行尾車 ~2025 到紅隧口(南行站)
以前一路都以為新記時段尾車係 110 南行尾車,試過 ...

110尖沙咀尾車係九巴。
同埋奇怪個帖講西隧快線點解又要拉110落水。

在我立場,呢類線而家唔係適合時機開。
castanopsis 發表於 2018-1-23 11:38 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-1-23 11:27
110尖沙咀尾車係九巴。
同埋奇怪個帖講西隧快線點解又要拉110落水。

中環灣仔繞道通啦
荃灣個條其實可以開始搞
沙田988就可以等到南北線通車前夕先搞,但我都會覺得越早開效果越好