hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有無可能開一條西隧東區全日特快?
開啟左側

有無可能開一條西隧東區全日特快?

AVW28 發表於 2018-1-24 10:46 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-23 11:12
宜家有若干馬鞍山客嫌682慢
走去用其他搭車方法去港島東
既然本身係打算拆線,好應該嘗試搶返班客返來

我係682的常客,經常由耀安來往小西灣。我只能夠講90分鐘行完全程係基本(小西灣往來耀安約75分鐘),呢個已經係非繁唔塞車既時間;下繁既話全程係可以行足兩個鐘(小西灣往來耀安約95至105分鐘不等),
遇正打風、中秋、冬至呢d日子係兩個鐘都行唔到全程。

我試過既方法:

1. 681/680X+606X/694:要夾岩時間先有明顯的效果,尤其606X和694的班次都唔係密
(按:606X九龍灣開出後約10-15分鐘到東隧、694將軍澳開則要25-30分鐘)。
試過最快係35分鐘就由耀安返到小西灣(某周六清晨,搭681+606X,當時係車駁車,幸好兩個司機都肯踩),
35分鐘呢個時間係拍得住搭的士;一般就算唔洗等都要45至50分鐘先得。
如果遇正東隧和大隧最塞車既時間就唔岩用,因為連埋塞車加等車的時間有機會仲慢過搭682。
(按:自從980X開左之後,我回程已經無再用呢個方法)

2. 小巴+MTR+85M/286M:撇除轉幾次車,呢個下繁回程好好用,時間夠穩定,75分鐘至80分鐘可以由小西灣返馬鞍山。
85M/286M係鑽石山做尾站,塞入大隧既時間唔長,半個鐘內就返到耀安。

3. 788+980X:時間同方法2差唔多,好在轉少幾次線/車;但唔好處係下繁東廊西行和外告士打道落中環都會塞車,
且有機會夾唔到980X既時間(試過去到皇后像落車送車尾,也試過去到皇后像個788司機唔肯開門落客而望車輕嘆)。

而以上三個方法我都係趕時間先用。其餘時間都係搭返682,只係因為一程過有得瞓下,
回程時小西灣又係頭站可以揀位坐。

係唔知鰂魚涌和北角的會點搭。估計應該都係同我講果幾種相似,只不過606X和694變左601、613等線。

講返682拆線,其實非繁我又唔睇好,但與其同682B互扯第一城d客,倒不如將成個682系執過哂啦!
不過咁,自從682B的水泉澳頭車提早至6點後,682頭車就無再坐滿過海
(按:682一線走天涯時期的頭車,係可以企人過海)。
LL3850
ksmbh 發表於 2018-1-24 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Concept唔錯 行東隧看似近 ,但無法掃曬大圍沙市火炭,而且東區走線經北角或筲箕灣上橋都係兜路,避免唔到682兜的情況
AVW28 發表於 2018-1-24 11:04 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2018-1-24 09:48
當初係咁就得既,而家講咩都無用, 廣黃實同你死過,

根本係新記自己攞黎

可能當時新巴開682時,見680都可以唔入而又有咁上下第一城既客量,
682咪跟風唔入,還掂d沙一客都會走出小瀝源路搭(682B和682C服務期間除外)。
係後來682既港島東返工客量越來越多,做到供不應求,先不斷開支線分流乘客。
係682既支線未開時,我敢講除左將軍澳和西貢,大半個新界東去東區都靠哂682咁滯。
係後來大埔區開307P和北區開678後,加上682B改半全日行走,682既擠迫情況先舒援到。

當然,如果要執682B既,上面有人講到類似89X走線可以接受;
博康和水泉澳想快大可以搭老隧車上老隧轉。
仲有就係用石門做尾站的路線,撇除收唔到$19呢樣野,其實都可取的。
至於用特班既行法,唔係唔得,但只會令沙一既乘客唔知點等車(回程仲可以見車就上)。
講真,針無兩頭利,任何改動的方案都總有利有弊有得有失。
LL3850
timewater 發表於 2018-1-24 11:06 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2018-1-21 01:30
講真除左番工仲有咩人會咁樣去東區

開咗線就自然多人去架啦
到時新界西居民又會更加願意去港島東返工同購物消費, 港島東既市民又可以入嚟新界西旅遊消費

正所謂瘦田無人耕, 耕開有人爭
開咗線就可吸引更多新西同港島東既居民互相往來
AVW28 發表於 2018-1-24 11:09 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2018-1-24 10:52
Concept唔錯 行東隧看似近 ,但無法掃曬大圍沙市火炭,而且東區走線經北角或筲箕灣上橋都係兜路,避免唔到682 ...

筲筲灣和西灣河上橋係做唔到鰂魚涌呢個大客倉,即係會唔夠客。
682就算兜都無可避免要碌到北角先入隧道。
所以執682系既走線係執沙田段。

至於沙田經西隧去東區的路線,行西隧和青沙的確可以掃哂大圍至火炭,跟85行已經可以,
係港島走線應該點行。
LL3850
ahken 發表於 2018-1-24 11:27 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-23 10:29
「巴士謎」出現過不下一次
唔好賴三賴四啦好冇
錯又唔道歉唔知你想點

錯又唔道歉: 加10分, 道歉你唔受係一回事, 你無視就係另一回事

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2018-1-24 11:29 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2018-1-23 11:03
據我經驗,110 南行尾車 ~2025 到紅隧口(南行站)
以前一路都以為新記時段尾車係 110 南行尾車,試過 ...

所以我就係話110真係有D奇怪....

不過唔記得係唔係有910但被否決...
ahken 發表於 2018-1-24 11:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-23 11:38
中環灣仔繞道通啦
荃灣個條其實可以開始搞
沙田988就可以等到南北線通車前夕先搞,但我都會覺得越早開效 ...

早開再等繞道通車絕對係好事嚟
paul2357paul 發表於 2018-1-25 00:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-1-24 11:36
早開再等繞道通車絕對係好事嚟

但小心行舊四幹做住先做臭左個形象(尤其是港島方向,但新界方向應該唔大影響)
lsc04d11 發表於 2018-1-25 06:05 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2018-1-24 11:06
開咗線就自然多人去架啦
到時新界西居民又會更加願意去港島東返工同購物消費, 港島東既市民又可以入嚟新 ...

用你既Concept,
有d地區咁想因為多人而起個港鐵站,巴士公司咪要開左d線,等多d人去,然後o個個區既站咪可成功爭取港鐵?

係咪大埔工業邨、將軍澳工業邨、石澳、科大都開多幾條線直達市區,就會多d人去?
由新界西去到港島東消費,來回都坐3個鐘,為乜?
正如新田個購物城,搵鬼香港人(真係港島人)同你入去買野呀?又唔係有咩特色……
一係你講下港島東既購物熱點或貨品,相比起荃灣、屯門、元朗既商場/店舖有咩特色,吸引人專登去。
(你估好似琴日家燕姐個節目,人地由太古城專登去荃灣買湯圓咩,糖妹都話搭多個站(港鐵)啦,鬼得閒/識搭巴士)