hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦923
開啟左側

建議開辦923

樓主| AV296 發表於 2018-1-22 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2018-1-21 23:07
103有服務亞皆老街以南一段,廣華醫院一帶行過去亦係合理步程另外103有停美利道,算擦咗邊咁囉

的確同1 ...

淨係港島方向啫,看看103九龍方向…

104是紅隧來往堅城最快,縮去中環機會不大,去金鐘更加唔使諗
KW2523 發表於 2018-1-22 15:55 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-1-22 12:54
淨係港島方向啫,看看103九龍方向…

104是紅隧來往堅城最快,縮去中環機會不大,去金鐘更加唔使諗 ...

乜紅隧 < - > 西環需求咁大,有101+單邊101X都唔夠?係大就唔會喺幾年前RDP建議縮入港澳喇
103往九龍喺九龍維景酒店行一行就得

南山邨同呢一段仔窩打老道本來過海需求就太細,前者已經有203C轉車,後者更加直接有103
 樓主| AV296 發表於 2018-1-22 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-1-22 15:55
乜紅隧 < - > 西環需求咁大,有101+單邊101X都唔夠?係大就唔會喺幾年前RDP建議縮入港澳喇
103往九龍喺九龍 ...

104縮短現在沒有聲氣(好像被ban),就已經解釋了你的問題

103行一行就得?下面Google map已答了你

你都識講103中環擦邊,來往灣仔,港島方向兜銅鑼灣,九龍方向更加不經,923和103,根本服務不同客源,路線不算重疊。

(另外103不經油麻地)

最重要一點,923行西隧,比103/4 快好多, 而港島範圍都闊,如果加埋BBI,客量一定有保證

( 唔知加乜轉乘優惠好,師兄有咩意見歡迎講)
KW2523 發表於 2018-1-22 17:35 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-22 17:24
104縮短現在沒有聲氣(好像被ban),就已經解釋了你的問題

本人上繁在上環見過幾架104(往堅城方向),全部都得幾丁友,可見需求就算有都已經流向101/地底
油麻地條970爆到七彩,923都可以幫輕下嘅
我只是新會員而非ching

樓主| AV296 發表於 2018-1-22 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-1-22 17:35
本人上繁在上環見過幾架104(往堅城方向),全部都得幾丁友,可見需求就算有都已經流向101/地底
...

都是那句,這方案被ban已經答了你。
ATENU135 發表於 2018-1-27 22:57 | 顯示全部樓層
(小弟不是住九龍塘、油尖旺一帶,如有錯誤可提醒我)
個人認為客源只是在又一城和油尖旺(即萬基至西隧口),非繁客量應該不多,所以非繁可停開(因為有足夠服務支持),而繁時可加密至12分鐘一班
 樓主| AV296 發表於 2018-1-27 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-1-27 22:57
(小弟不是住九龍塘、油尖旺一帶,如有錯誤可提醒我)
個人認為客源只是在又一城和油尖旺(即萬基至西隧口), ...

其實還有北角、灣仔特快往返西隧、油麻地,如果客量不足,可以考慮增設923↔914/905/904,應該有北角/灣北特快客

遲些有中灣繞,客量更有保證
AV385 發表於 2018-1-28 11:43 | 顯示全部樓層
真係睇到我火都黎, D態度好D我都算,又冇料又要扮四條,真係雞唔啼都夠吠
第一:大部分紅隧線大改唔到係因為影響兩家時段問題,呢個係人都知,
連拉長行車時間都講唔掂數,寧願狂私對岸,你真係覺得104改唔到係與眾不同?

第二:停完伯爵街點去九龍醫院?google maps 街景圖顯示係雙白線wo,停完太子道西燈位係cut唔到去最左線

第三:大坑東客源,究竟你心目中南山加澤安加又一城有幾多你所謂既客源?
澤安104特車開左28年都係得兩班,小巴仲要cut線減班,
又一城下面已經係觀塘線同東鐵線既車站,無論係去紅隧口轉隧巴定直接搭鐵過海都非常方便,
我唔知你係邊到搵人搭你呢條線。至於南山,唉,我都冇咁好氣
連104經哂成個石硤尾最大客源既白田邨同石硤尾邨,

非繁都係小貓三貓兩隻,繁時窗口位都坐唔滿,你條923,憑咩?

第四:窩打老道問題,我先唔講窩打老道果欄段個d塞車問題,又講返客源
你話103做唔到中環,咁113呢?你當佢死嫁,如果你話賡華一帶冇,你當條彌敦道死嫁
如果你話衛理道、染布房街一帶,行返去九龍中央圖書館啦,正常人5分鐘,咁都嫌遠?死左去啦!

第五:東區特快,你快向邊呢?如果你話我停完銅鑼灣下個站就西隧,咁就話特快者

停完銅鑼灣仲有灣仔、金鐘、中環、上環,仲要每個區平均兩個站,咁都叫特快?咁港鐵應該叫咩快??
再者,你話北角、灣仔至油麻地特快?!快得過104嗎?快得過102嗎?快得過112嗎?快得過117嗎?
我就當你唯一所謂講得通既北角、灣仔至西隧得快,繁時已經有特別線比你快,非繁有幾多客啊?
你要活向你幻想中既世界,唔接受比人真實意見唔緊要,你唔好發文行返入黎,現實世界冇白雪公主嫁....

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| AV296 發表於 2018-1-28 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-1-28 11:43
真係睇到我火都黎, D態度好D我都算,又冇料又要扮四條,真係雞唔啼都夠吠
第一:大部分紅隧線大改唔到係因為 ...

真的看到我火都來,D認真看建議我都算,又不research又扮磚家

1、我幾時說過104 改唔到即係與眾不同?你可唔可以再擘大隻眼睇多次呢?

2、你都識開google map,點解唔用用腦(附圖)

3、你真係認為大坑東客源真的只有你所講那麼多?

4、113咁樣的走線,你仲好意思拿出來講

5、條線冇停銅鑼灣、金鐘,中環、灣仔都只係停北面,客流亦都冇電車路咁多,而且暢通好多,又經條暢通好多嘅西隧,繁忙時間可能差少少,但係非繁一定好

一定快得過102/4/12/17,因為呢四條線都經塞到爆的紅隧+漆北,又經銅鑼灣,可是呢條線,只係途徑果欄,車程相對地穩定好多

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
AV385 發表於 2018-1-29 17:37 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-27 20:45
真的看到我火都來,D認真看建議我都算,又不research又扮磚家

1、我幾時說過104 改唔到即係與眾不同?你 ...

哈哈,痴線見得多,我以為你認真睇完回我,點知又係坐住個腦

1: KW2523話:" 乜紅隧 < - > 西環需求咁大,有101+單邊101X都唔夠?係大就唔會喺幾年前RDP建議縮入港澳喇"
你話: " 104縮短現在沒有聲氣(好像被ban),就已經解釋了你的問題"
KW2523話: " 本人上繁在上環見過幾架104(往堅城方向),全部都得幾丁友,可見需求就算有都已經流向101/地底"
你話: "都是那句,這方案被ban已經答了你"
可能你唔係講人話,所以我理解錯左你表達D咩

2: 唉,我好多年冇經過個到,我係幾咁希望你話比我聽Google Map個街景圖係Outdate,點知......原來你......(附圖)

3:冇錯,我真係冇做research,我向大坑東一帶生活左8年,向何文田住左5年,
當然,呢D絕對比唔上數字,既然係咁就做下research,

你條線九龍經過三個區,11個區議會分區,分別係F21-23 / E04,05,16,17 / G06-08
睇落好似好多,實際上大部分都係踩住條界行,當中有6個區經過既地方,基本上當佢冇經過都可以,
真正有客既得F21-23/ G06 / G07

先講G06 / G07,即係 萬基大廈, 何文田街,維景酒店一帶
我就當呢一帶已經佔呢兩個選區一半人口,總共係19626,絕對計多左比你
再講F21-23,最大人口就係南山邨,澤安邨,大坑東邨,又一城,又一居
就講3條邨,為免你用又一城,又一居黎抽稱,我當成條大坑東邨同104有仇全部人都搭你條線
3條邨總共係14857,即係你條線既主要服務人口係34483
而淨係石硤尾邨+白田邨既人口係44415,多你成萬人,如果扣埋65歲以上人口,差距更大
呢D數字全部來自2016年中期人口普查
不如你又話比我知你認為大坑東仲有幾多客

4:113點樣走線呢?!由中環到窩打老道,有邊段路咁唔見得人??
   皇后大道東好反胃嗎?我唔見得窩打老道有幾好

5:政府總部唔係金鐘?中信大廈唔係金鐘?
銅鑼灣避風塘唔係銅鑼灣?景隆街唔係銅鑼灣?
再者,你都說出個重點來,客流冇咁多,咁非繁你食咩?
   繁時又唔係特別快,非繁你又唔夠客,站站停,每個站上個一兩個客,我不如紅隧過海啦

我先唔評論果欗段有幾多惡行
我就當你真係快過,快到幾多啊?40秒?
你話比人聽特快,你唔係三兩分鐘就當係特快啊?
除非你全日都可以穩定地快10分鐘或以上,但完全睇唔到你有咩可能做到

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩