hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴113 22/1 起調整班次
開啟左側

[服務調整] 隧巴113 22/1 起調整班次

6516 發表於 2018-1-24 17:52 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-24 17:13
新蒲崗仲有17號去何文田,但鑽石山就無。

E+會叫你搭地鐵
kmb71k 發表於 2018-1-24 19:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-1-24 09:23
九龍城同東頭村道先係獨市位, 大道東行出菲林明道 修頓冇幾遠, 窩打老道 界限街冇車往來西區, 一樣係獨市 ...

其實東頭邨可以行落去新蒲崗彩虹道搭111/116
只係幾分鐘步程
東頭邨唔會太多人會死等113過海

以上回應,是否可行?是否合適?
AV296 發表於 2018-1-24 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-1-24 19:35
只係幾分鐘步程

兩蚊客點只過海,還可以當短途用,反正什麼車來就搭。
ky927 發表於 2018-1-24 20:13 | 顯示全部樓層

連埋109重組仲好啦
ricky 發表於 2018-1-24 20:25 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2018-1-24 17:52
E+會叫你搭地鐵

何文田站同何文田屋邨距離好遠,17號客量都無乜受影響
前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2018-1-24 20:28 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-1-24 19:35
只係幾分鐘步程

仲有西區呢, 數下數下真係有一堆位係獨市得嚟, 客唔算多, 幾個獨市位要行大概15分鐘左右先有另一條綫服務.

地鐵何文田站同113嘅何文田隔座山, 鑽石山同太子道東差唔多一個港鐵站距離, 港碼同西區就更遠, 大道東最多人嘅西段已經叫近港鐵站, 太古廣場三期用金鐘站, 合和胡忠就用灣仔站利東街出口, 但目的地又未必近港鐵站.

仲有碧華花園 喇沙中小學等九龍塘名校亦需要通勤, 東面101 111同西面104都有咁上下步程, 美東邨亦會起更多單位, 行出行入彩虹道又要15分鐘左右.

我有朋友自細住竹園邨, 我一直唔明佢點解會搭113去中上環灣仔, 有幾次約佢去九龍城, 佢灣仔循道衛理收工, 頭兩次我問佢搭咩車去, 佢都係話113, 即使教埋佢101 111會快啲, 佢仍然係搭113, 直至佢結左婚搬走左.

我自己就諗, 係咪佢自細搭1 11K經條路有113, 佢就淨係識搭113過海呢(除左103), 即使回程返歸佢要由東頭村道落車行返上去, 都係要搭113.

就憑沿線獨市位, 加上113熟客習慣, 要改線真係難, 要呢班客有其他方法到目的地, 時間同行走路線相近, 先有機會過到, 但獨市位多而散, 要點整先符合到要求, 確係令人傷腦筋, 與其係咁, 一切不變應萬變, 用適切班次去維持服務, 似乎係暫時最可行辦法, 等埋沙中綫通車, 觀察客量變化, 一段日子後先再改都唔遲.
6516 發表於 2018-1-24 21:11 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-24 20:25
何文田站同何文田屋邨距離好遠,17號客量都無乜受影響

你用17梗係無得比, 成個何文田住人嘅地方佢都近
但如果你講113, 咁同地鐵比, 只係行多少少嘅分別
113咪又係一樣只行邊皮

我個回應只係話你聽鑽石山留113都只會係俾人秒殺
ricky 發表於 2018-1-24 22:15 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2018-1-24 21:11
你用17梗係無得比, 成個何文田住人嘅地方佢都近
但如果你講113, 咁同地鐵比, 只係行多少少嘅分別
113咪又 ...

咁113在何文田的行法又同17唔同嘅
前荃葵青區居民
ATSE40 發表於 2018-1-24 23:32 | 顯示全部樓層

唔係講笑113(淨)九龍段真係有機會快過鐵
btw 113就嚟疏過109
回力鏢嚟得好快㗎
cong 發表於 2018-1-25 01:16 | 顯示全部樓層