hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 第日8卡東鐵線如何應付沙中線東九龍段既過海客? ...
開啟左側

第日8卡東鐵線如何應付沙中線東九龍段既過海客?

ryandroid 發表於 2018-2-7 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-6 12:41
兜兜轉轉又係想講北港島線問題...

其實南北線對大西北既吸引力係唔係真係咁大先

咁都係想講南北綫對比東涌綫早飽和嘅可能性大過東涌綫啫
如果東涌綫吸引力大過南北綫當然係最好啦
至少荃灣綫有空間吸納返荃葵過海客

但東涌綫一日未加班
2021南北綫通車後就已經睇到南北綫過海係吸引過東涌綫
南北綫幫港島綫清咗批灣仔北客
港島綫金鐘站或者會易少少上車去灣仔至柴灣
不過都多咗新舊客經南北綫去東區

只係如果金鐘站轉車仍然擠塞嘅話
西鐵客先會退而求其次繼續南昌/香港站轉車喺金鐘站之前上車
而唔係純粹南昌/香港站轉乘方便過紅磡/金鐘
兩個情況不能混為一談
呢個我想講嘅情況

點解講北港島綫就係
如果北港島綫分流效果好
咁可以避免咗南北綫提早爆煲嘅風險
如果北港島綫分流效果冇預期中咁理想
會有好多人因較低效益鐵路網絡而一齊suffer

傳媒講今年香港財政盈餘將會過千億
我認為應該有更多條件同空間去探討南北綫通車後點樣分流南北綫、東涌綫、荃灣綫嘅過海乘客
而不用拘泥於舊方案咁啫
Hopuco 發表於 2018-2-7 13:37 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-6 12:41
兜兜轉轉又係想講北港島線問題...

其實南北線對大西北既吸引力係唔係真係咁大先

依家去灣仔、銅鑼灣係尖東站轉車吸引力比較大,
主要係因為車程時間比較快(連MTR官網行程指南都係教咁樣轉車)、
北行有機會有得坐、比去紅隧搭巴士平、同埋東涌綫班次比較疏…
但南北綫通車之後,紅磡站落條電梯就可以轉車,金鐘站亦都只係上幾條電梯,
肯定比依家要行去尖沙咀站吸引力更大,而且就算經南北綫係金鐘轉港島綫,
所需要既時間未必耐過依家係尖沙咀站轉車,
所以我諗南北綫過海段一開,大部份目前係尖東行去尖沙咀站既乘客都會改南北綫…
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-7 16:28 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-2-7 00:15
咁都係想講南北綫對比東涌綫早飽和嘅可能性大過東涌綫啫
如果東涌綫吸引力大過南北綫當然係最好啦
至少荃 ...

東涌線會加班可算係必然既事如果唔加班既東涌線自己已經先飽和
到時荃灣線定南北線吸唔吸引都係會爆

新界西既人要轉東涌線定南北線
更加重要既係目的地係去邊
自然先考慮到邊條線吸引D既問題
去中環既總唔會轉南北線都唔轉東涌線掛
除非東涌線爆到荔景/南昌連車都上唔到

最終極既問題反而係當四條過海線都飽和既時候
北港島線點整都冇用
如果好似你之前咁講
如果有空位就揀邊條線既
自然有堆東西線既客係返尖東轉車
但四條線都冇晒空位時
就係諗第五條過海線/其他公交輔助
北港島線點飛其實都冇咩用

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2018-2-7 16:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-7 16:43 | 顯示全部樓層
Hopuco 發表於 2018-2-7 13:37
依家去灣仔、銅鑼灣係尖東站轉車吸引力比較大,
主要係因為車程時間比較快(連MTR官網行程指南都係教咁樣 ...

我既意思係如果南北線飽和客量可以回流返去尖東站過海
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-7 16:50 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-2-7 16:32
香港島唔填海, 土地供應接近零
工作人口又見左頂

即使假設往港島既工作人口唔再增加
九龍同新界既鐵路網絡越完善之下
更多人會全程搭鐵過海

ryandroid 發表於 2018-2-8 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-7 16:28
東涌線會加班可算係必然既事如果唔加班既東涌線自己已經先飽和
到時荃灣線定南北線吸唔吸引都係會爆

其實依家都可以講所有過海綫都會必然加班
問題係幾時加班、加到幾多

東涌東、東涌西、小蠔灣任何一個站都未啟用嘅話都睇唔到可以加班到所謂47,000嘅載客班次
東涌西照計都2025年之後
東涌東都要2023年開始入伙
有站都係2025 之後
但有站都唔係會即時加班
以港鐵多年往績都係唔爆唔加班
即係話都好大機會港鐵到2036先加到每小時23-24班
但2021年南北綫通車就已經每小時27班
西鐵客以南北綫過海比東涌綫至少有十年嘅較大優勢
即使東涌綫加班
只要北港島綫分流效果不符預期
2036年都之後東西綫搭南北綫過海都係比東涌綫以及荃灣綫佔優

我講緊嘅當然係金鐘以東及南港島綫啦
如果西鐵搭去中環
經南昌轉東涌綫係首選
但呢批中環客佔西鐵過海客幾多先?
四成都俾多了
另外金鐘至銅鑼灣落車嘅西鐵客相信比單單香港至落車落車更多
還有天后至柴灣及黃竹坑
除非你話8成西鐵客都係香港站嘅就符合數據嘅
但事實係咪咁呢?

「最終極既問題反而係當四條過海線都飽和既時候
北港島線點整都冇用」
當然唔係啦
以顧問數據2036四條過海綫都未真正飽和
係嘅話至少2040後先會有你講嘅情況「如果有空位就揀邊條線既」
但至少仲有廿幾年先有呢個情況
北港島綫就可以因為可能2036之後先有嘅「第五條過海線」就可求其起北港島綫就當做咗?

喺第「第五條過海線」落成前嘅十幾廿年內
即使政府有資源有條件去改良北港島綫
但以四條過海線都飽和而北港島綫點起都一樣咁嘅理由就可以求其起
在於乘客角度及政府善用財政資源嚟睇係不能接受

講到尾
你或者部分板友嘅前提係
乘客係個波
佢點碌都好
碌到去目的地就得啦
中間有嘢擋住自然會碌去另一邊

又或者係啲污水流去沙井
中間啲渠點樣塞都無咩所謂
點樣駁渠去加快去水都無所謂
反正幾條污水渠都會有一日唔夠用
到時咪起過條新渠應付囉
唔使研究點樣加快去水

我覺得乘客唔會想政府會咁樣對待佢哋
無論住邊區嘅乘客都係想交通時間短啲
搭鐵路定巴士都好
轉乘唔係好大問題
但有得揀嘅話至少都希望轉乘配套可以做好啲
你配套做唔好
佢會用自己方法喺有限嘅資源最快去到目的地

規劃就係盡量同時配合唔同人嘅需求共同享受有限嘅資源
規劃失當就會出現資源錯配
大部分人爭小部分嘅資源
爭唔到嘅可能就退而求其次
亦都可能係繼續爭
因為對部分人嚟講選擇次選嘅資源嘅成本大過繼續爭首選嘅成本
但咁樣係同時增加其他人嘅成本同時
其他嘅資源卻未被充分利用而浪廢
規劃失當而令未能使資源有效運用是不能接受的
尤其係幾百億公帑嘅鐵路工程
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-9 16:26 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-2-8 00:47
其實依家都可以講所有過海綫都會必然加班
問題係幾時加班、加到幾多

東涌線幾時會加班當然冇人知等同南北線初期都係得23班車
都係要額外買車先做到終極班次

如果去北角打後其實可以揀北港線
每一個站當然有唔同既路線會提供到更好既選擇
但apply返上面講東涌線爆南北線會更吸引
南北線爆自然推返過去荃灣線

乘客係個波你自己都一樣係咁諗咖
東涌線爆所以要過南北線
而其實東涌線順路過去到紅磡再反方向走落去過海

倒返轉我覺得北港線而家咁做法
唔見得真係咁失當/浪費

ryandroid 發表於 2018-2-9 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-9 16:26

就算南北綫通車係每小時23 班
東涌綫依家都係得15 班
無論係2021年定2036 年
南北綫對西鐵綫嘅吸引力都多過東涌綫
除非東涌綫能夠直接伸延至港島東
省卻添馬及北角雙重轉車時間

2021年港島下繁除咗香港/中環站之外
成條南北綫同東西綫過海乘客都會係首選揀南北綫過海
事實係比香港/中環/南昌、金鐘/尖咀/尖東嘅轉乘組合快及方便
如果到時大部分下繁西鐵客
企硬用返香港/中環/南昌、金鐘/尖咀/尖東嘅轉乘組合
咁代表南北綫唔吸引西鐵客唔想屈金鐘/紅磡
就係你啱
如果大量西鐵客轉投金鐘/紅磡轉車模式
咁就係西鐵客經金鐘、紅磡俾順路兼方便
就變咗係你屈

正常鐵路乘客都係揀最快、最方便去到目的地
而唔係我當佢哋係波點佢哋邊度有位過就碌邊一便
如果南北綫通車下繁係紅磡、金鐘轉車模式係最受西鐵客歡迎
就代表紅磡、金鐘轉車模式本質上係好過東涌綫

但如果南北綫通車下繁係紅磡/金鐘轉車模式係最受西鐵客歡迎
上繁嘅大量過海西鐵乘客仍然維持於香港/中環/南昌轉乘組合
咁係代表港島綫金鐘站繁忙上唔到車嘅問題令西鐵客選擇首選以外嘅轉車模式
係俾人逼到變做一個波碌去其他路綫
而唔係紅磡/金鐘轉車模式本身唔吸引

規劃完善鐵路係應該分工清晰
大部分乘客應該係來回都係搭一樣路綫
上繁及下繁嘅客量應該要平衡令鐵路系統同時滿足不同人士
只有小部分會因為各種因素會令返工同放工搭嘅路綫不同
地鐵個app 教人轉綫都淨係計車程時間
唔會教人上繁下繁搭唔同綫
有咩理據可以將早啲上到車呢啲車務原因去合理化錯誤嘅鐵路規劃?

如果大部西鐵客返放工都唔係搭一樣路綫
就即係規劃有問題
為南北綫下繁帶來額外嘅負擔
增加新界東、九龍城、鑽石山乘客嘅轉綫候車時間並不公平

如果南北綫通車下繁係紅磡/金鐘轉車模式係最受西鐵客歡迎
咁代表北港島綫方案應要詳細考慮西鐵過海乘客嘅分流問題

顧問報告反映咗北港島綫三站出閘人數(不計會展站南北綫出閘人數) 比港島綫低
部分西鐵客仍然會搭南北綫去金鐘、港島綫去灣仔至柴灣

西鐵客經南昌/添馬去北角唔計轉綫及候車時間係大約16分鐘
經紅磡/金鐘去北角唔計轉綫及候車時間係大約22分鐘
中間只係相差6分鐘
添馬及紅磡轉綫模式一樣而可以互相抵銷轉綫時間
但南北綫候車時間比東涌綫候車時間快1分鐘

金鐘南北綫月台依家未開放哂
南北綫通車後會有更多電梯去港島綫月台
金鐘轉綫跨層模式快過南昌跨大堂轉綫模式至少兩分鐘
西鐵經東涌綫/北港島綫轉車去北角嘅優勢只不過差3分鐘
如果要再轉車去太古至柴灣
北港島綫交匯要轉四轉車就更加冇優勢

西鐵客經紅磡轉綫去金鐘至炮台山
快過經南昌/香港/中環轉綫去金鐘至炮台山快最多三分鐘
你哋都可以話分別唔大
同樣西鐵客經紅磡/金鐘去北角3分鐘又係咪分別唔大?

只要北港島綫任何一個方案未能確保大多數西鐵客過海客使用東涌綫過海
而導致部分西鐵客改為轉用南北綫
在規劃上同乘客角度上都係唔可取
ryandroid 發表於 2018-2-9 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-9 16:26

而且我冇講過東涌綫迫令西鐵客轉搭南北綫喎
我係講東涌綫班次少同香港/中環轉車時間長而令南北綫過海吸引力大增
自己屈好了
唔好預我或者西鐵客可以俾你隨便屈到變做個波咁