hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線
開啟左側

93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線

KW2523 發表於 2018-1-31 22:12 | 顯示全部樓層

繁時98A冇93K清客百上加斤問題如何解決?
LF6277 發表於 2018-1-31 22:46 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-31 22:12
只怕到時候條康翠219X會好似而家真。219X非繁嘅客量咁...why not直接改93K延長落去尖沙咀?

13D受限於牛 ...

93X走線有兩點:
1. 尖沙咀走線
個人prefer 219X式順時針
serve尖東+彌敦道應該會多客過半個尖東+尖西
拉去奧運站 應該無咩新客源?

2. 入九龍灣
山上去megabox已經有小巴
九龍灣去尖沙咀 外圍都有好多巴士線
個人唔睇好

13D果度你講得無錯
其實縮短同減到30一班
已經嘔到4-5部車比秀茂坪
秀茂坪再抽95少少車就自己開到條特快旺角線
95剩返既車就用黎拆98C

10598C 發表於 2018-1-31 23:20 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-1-31 22:46
93X走線有兩點:
1. 尖沙咀走線
個人prefer 219X式順時針

1. 我改93K嘅方案會係食埋15X全日,雙向九龍灣站至土瓜灣唔停站,尾段跟26落尖沙咀

2. 我由始至終都唔贊成93K全日入九商,雖則繁時有小巴去九商,但上到嚟康翠例牌冇得上車,有巴士入九商係好事,但只限繁時

我亦都唔太贊成康翠↔九龍灣↔尖沙咀,始終出個尖沙咀都要塞九龍灣,真係頂唔順

3. 我估秀茂坪冇咁容易放過95油佐段,始終95係來往秀茂坪至油尖旺嘅時間上真係佔優,1A雖然仲叫做密,但走線真係慢過95唔少,特別係回程
LF6277 發表於 2018-2-1 01:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-31 23:20
1. 我改93K嘅方案會係食埋15X全日,雙向九龍灣站至土瓜灣唔停站,尾段跟26落尖沙咀

1. 我又覺得15X唔太可能被食 始終係215X唔停曲街既產物黎 藍田唔會放過你

另外 點解我咁堅持尖咀線要行東九龍走廊
因為佢係九巴其中一條賺錢走廊
相比地鐵優勢好大
219X睇落咁頹 但據聞係賺錢線黎
因為回車快 成本少
一轉可能50個客已經回到本

康翠去九龍灣 倒不如分一部車比95M拉去福淘街 (甚至淘大後拉埋去九龍灣總站)

康翠去紅磡 直頭可以 觀繞機隧去 太子道東觀繞返
四部車 30分鐘一班
甚至加返個98A 11X BBI已經可以解決

剩返六部車 開埋康翠版219X

2. 同意 激D講句 快唔過98A轉215X 不如唔好開 仲要兩條都係密線

3. 調返轉講 康翠肯比95縮落寶達 可能已經有車攞到返黎拆98C

10598C 發表於 2018-2-1 01:24 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-2-1 01:10
1. 我又覺得15X唔太可能被食 始終係215X唔停曲街既產物黎 藍田唔會放過你

另外 點解我咁堅持尖咀線要行東 ...

1. 93K嗰到嘅意思係15X唔受影響,只不過係將15X全日嘅任務交比93K去做

至於東九龍走廊,其實繁時塞得嚟同行土瓜灣差唔遠

95M $4.9延長去九商?九巴實唔比,明明有得位位$7.2~$8.8變做$4.9?

93K個問題一直stuck在寶達去上路,11X即使延長,去程都去唔到上路

2. 98A同215X都好容易上唔到車...而且215X做唔到彌敦道,唔通走去等14X等到天荒地老咩

3. 縮去寶達,最多減到1車出嚟,做唔到幾多野,但同時95失去回程清客功能,同埋平車出旺角嘅選擇,維持現況可能比較理想,最多95去程特班以外唔經彩虹道
LF6277 發表於 2018-2-1 02:04 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-1 01:24
1. 93K嗰到嘅意思係15X唔受影響,只不過係將15X全日嘅任務交比93K去做

至於東九龍走廊,其實繁時塞得嚟 ...

atleast 95M拉到去福淘街 解決到九龍灣站的話 成個重組已經好做好多

行唔行機隧問題唔大 但93K飛到觀繞 已經好大分別
無論係用你建議既26式走線 定 紅土分家 吸引力會大好多
去紅磡keep到寶達去上路之餘 可能又搶到少少11X客
回程更加執到98C既客

95處理難度太高 我都係出少句聲
但可以預期既係 98C拆得成 95清客功能會無左

S3BL100 發表於 2018-2-1 11:22 | 顯示全部樓層

其實如果真係要處理翠林去九龍灣站的問題的話,
反正隔離 B2 版有人覺得 213X 一開始就應該來回行繞道,不如咁

康翠尖咀線寶林/翠林開,寶達後跟 213X 落尖咀做循環,
然後 213X 來回改行繞道,最終再拉上石礦場

咁做可以令到兩線客量比較平均,淘大/牛頭角總站落車去九龍灣站亦係合理距離,
只係做唔到我一直提倡的 98P 全日爬山加經九龍灣方案,想做既康翠九龍灣、九龍灣尖咀

做循環的話,估計 7-8 部車夠跑,213X 行繞道減一車,98D 減一車,剩返由 93K 抽,搞掂

至於寶達上路呢D位,真係算把啦,重點係有車落紅磡土瓜灣
而唔係有車落上路,真係要補既咪 BBI 囉

反而係上路旺角分分鐘仲難搞,不過咁既客量,非繁 30 分一班算

又或者好似我之前一兩個月個建議,改行安秀道,
做埋安達臣往來紅磡土瓜灣油麻地,換取分返部份安達臣資源俾康翠共享

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-2-1 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-1 11:22
反正隔離 B2 版有人覺得 213X 一開始就應該來回行繞道,不 ...

上路旺角沙中線一開就摺得,隨時連5A都可以攞埋嚟玩
LF6277 發表於 2018-2-1 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-1 11:22
反正隔離 B2 版有人覺得 213X 一開始就應該來回行繞道,不 ...

回程會難搞d
一落橋已經係振華苑
其實13X回程應該兜一兜牛頭角總站?
去程反而停安基苑都得
AV385 發表於 2018-2-1 17:33 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-31 07:20
3. 我估秀茂坪冇咁容易放過95油佐段,始終95係來往秀茂坪至油尖旺嘅時間上真係佔優,1A雖然仲叫做密,但走線真係慢過95唔少,特別係回程

究竟1A慢幾多呢?!我唔係質疑D咩,我好耐冇搭過
我只係想舉數字,岩岩九巴網搜一搜
1A中秀至拔萃男要34.9分鐘,95要29.3分鐘,213D要32.9分鐘
我唔知佢有幾準,但如果係準既,相差只係5分鐘
油麻地問題唔係咁大,最大既問題只係向彩虹道一段

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AV296 + 10 比較去程唔比較回程,多謝你

查看全部評分

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩