hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線
開啟左側

93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線

AV385 發表於 2018-2-4 19:41 | 顯示全部樓層

我真係好對你唔住,點解我呢幾日咁得閒呢
你D錯處真係令我大開眼界
你所指個份"九龍東屋村詳細已登記人數"
係觀塘區各分區選民登記人口啊
608,658(九龍東選區選民人口) - 359,952(觀塘區選區選民人口)=248,706(黃大仙選區選民人口)
你連自己睇緊咩都唔知,都仲可以寫出咁大篇錯到離哂譜既野出黎

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
dcyw 發表於 2018-2-4 22:41 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-4 19:41
我真係好對你唔住,點解我呢幾日咁得閒呢
你D錯處真係令我大開眼界
你所指個份"九龍東屋村詳細已登記人數"

當看見他今天使用甚麼「每座40層、每層8+1伙」這些數字、方法來估計
寶達邨的人口,我只能笑而不語……
(還記得某篇回覆很用心地左計右計,結果回覆後與你有雷同的感受)

AV385 發表於 2018-2-5 03:27 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2018-2-4 06:41
當看見他今天使用甚麼「每座40層、每層8+1伙」這些數字、方法來估計
寶達邨的人口,我只能笑而不語…… ...

佢真係唔好彩,遇著我咁岩咁得閒,
比著平時,佢個D咁既海皇星文,我當冇睇過就算
個D連結亦唔會入去睇,偏偏我就得閒得滯
入去睇下D連結同佢講既野風馬牛不相及

最最好笑係我唔知佢點解覺得選民登記人口會比人口普查既數據更有代表性
首先選民登記人口係唔包括18歲以下人士,選民登記亦係自願性質
即係話該區選民登記數字不等於該區實際人口數字,亦無比例性關係
再者,選民搬左屋,改左地址係要選民主動申報,即係話當中必定存在一定數量既虛假人口
向咁多誤差既環境下,我唔知究竟有咩咁值得參考,
如果D數字真係咁準,政府唔使使咁多錢,每十年一大,五年一小做人口普查啦....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
5504~NK3640 + 1 + 10 佢唔係第一次亂拋數據架啦

查看全部評分

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
咩叫做81C呀 發表於 2018-2-5 12:06 | 顯示全部樓層

93X 應該做旺角特快,始終 宏展道去尖沙咀已經有 13X 28 etc
 樓主| JX9097 發表於 2018-2-5 12:49 | 顯示全部樓層
咩叫做81C呀 發表於 2018-2-5 12:06
93X 應該做旺角特快,始終 宏展道去尖沙咀已經有 13X 28 etc

93X做旺角特快就會同293C互搶
10598C 發表於 2018-2-5 15:18 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-2-5 12:49
93X做旺角特快就會同293C互搶

佢嘅意思係咪好似296P咁做九龍灣-旺角?
expertuser2004 發表於 2018-2-5 22:16 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-4 17:25
1:正確數字應該係88,262,都岩既,9萬同10萬都差唔多者
2:J7係佐敦谷,四順只係包括J8-J10
3:寶達選區已經包 ...

我看左維基就不會覆返話住客數 =/= 選民人數, 來來去去都是得二隻數, 36萬同24萬 = 九龍東 TOTAL
要逐條村計, 我沒咁無聊做呢D 野

1. 安泰依家只入左 1/3, 仲有 2/3 未入, 有不少樓仲連天稱都未拆, 石礦場仲一堆山 + 爛地, 57.75% 計少左啦.

一日個選民登記冊未OK, 一日係不會知有幾多人係安達安泰上面, 計數好
J8-J10 = 11581 + 10121 + 7667
J11 = 18277
J12 = 11811
J14-J15 = 7699 + 9323
J13 = 11780
TOTAL = 88259, 仲要 11741 先夠十萬, 減埋個 7000 仲剩 4000人, 夠不夠 42.25%
大可等埋先架, 沒人話好急要結果, OUTDATED, 樓主真是咁得閒沒野做搵野搞?

http://www.housingauthority.gov.hk/tc/index.html
邊到有人用選舉人口去做 SUGGESTION 架? 真相如下, 大把花生食
正係秀茂坪區附近屋村 + 不夠資料的已突破左 10 萬好耐.
寶達 = 22400
秀茂坪村 =35200
秀茂坪南村 = 10400
安達安泰 = 7000
曉麗 = NO DATA, BUSTED
順利 = 11600
順天 = 18900
順安 = 7400
TOTAL = 112900

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2018-2-5 22:18 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-4 17:28
呢位小朋友,其實唔使計得咁辛苦嫁
維基有數字,就算你唔信維基
房委會都有數字嫁

安達安泰房委會網好似仲未有住戶人口, 所以先不拿佢做比較
http://www.housingauthority.gov. ... D25C2050BEDD39.jvm1

以我理解既然人地未有, 極大可能住客也未登記做選民, 即是話不是選民登記個 TOTAL, 這又點拿去做準?
當然要自己計下數, 有住宅 + 認可人口, 每幢樓分佈方式不同, 結果就有問題

寶達村有人口同住戶數如何? 結果仍要請面對現實,
22400 - 18277 = 4123 未登記做選民
22400 / 7400 = 1戶3人 ?!
53.7 平方米有可能只住 3.02 人?

正解係呢度, 2018年1月15日開始接受登記, 2017 年只進行中西區補選, 並沒進行過大型選區投票
http://www.info.gov.hk/gia/general/201801/15/P2018011200862.htm

http://www.eac.gov.hk/pdf/legco/ ... ries/2016lcelc3.pdf
地方選區資料是去到 2016 年6月30日, 安達 2016年6月先岩岩開始交樓, 安泰仲爛地一塊, 點有人投票?

AV385 發表於 2018-2-4 17:28
寶達選區係唔包括達佳樓、達喜樓、達信樓
<- 我知道啊, 寶達選區是包括安達臣發展區 = 安達安泰, 所以迷話一條村人口不可代表認可選民人數
公屋群住左 36 萬人已夠料做 SUGGESTION
http://www.eac.gov.hk/pdf/distco/2015dc/ch/9_kwuntong_ch.pdf

expertuser2004 發表於 2018-2-5 22:20 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2018-2-4 22:41
寶達邨的人口,我只能笑而不語…… ...

要好明確話佢知, 人口代表性同乘客是二樣野黎, 不是住客點會答到您幢樓入面是點結構

expertuser2004 發表於 2018-2-5 22:42 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-5 03:27
佢真係唔好彩,遇著我咁岩咁得閒,
比著平時,佢個D咁既海皇星文,我當冇睇過就算
個D連結亦唔會入去睇,偏偏我 ...

人口普查, 慳返唔用啦, 要查 DOC 煩死, 根本對建議乜野用都沒, 仲好意思提出黎, 又黎沒搭過 1A = 可用 95 車距代表條線有用定沒用?
看新聞都知今年選民登記要比住址證明, 否則即取消選民資格, 有用嗎? 有法律效力絕不可能會有假選民, 仲有今年貴更丫?

最快到 2025 年可能有埋九龍東鐵路, 即是話山上山下巴士最少仲有7年玩, 偏偏我又不喜歡坐鐵路, 本人已預見未到 2025 年山上巴士線會翻天覆地的改變
預計到又點沒人知未來事, 但事實上是有極多連環因素影響巴士重組, 將軍澳對外巴士重組應算是數一數二的高難度
93K 取消極都可留低算是代表緊一些東西, 真是要等高手點玩隻喵