hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦新巴上課日路線23P
開啟左側

建議開辦新巴上課日路線23P

AV296 發表於 2018-2-3 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層

alpha003 發表於 2018-2-3 14:47
而家朝早條23經常在希慎或修頓頂閘,條40又疏, 所以我先建議23p/x入太古廣場幫手清客。另外我覺得23p/x可 ...

西筲?鐵吧

其實就連23P都不知道能不能實行,因為鐵又快、又一程過、又平(學生優惠)。
alpha003 發表於 2018-2-3 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-3 14:53
西筲?鐵吧

其實就連23P都不知道能不能實行,因為鐵又快、又一程過、又平(學生優惠)。 ...

搭鐵不能一程到堅麗閣or明愛中心。而家23/40最多人喺嗰度落車。
 樓主| gordon0530 發表於 2018-2-3 18:10 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-3 14:39
但如果是學校聯繫,為什麼仍要停舊灣仔警署/分域街/海富中心?

樓主應該很難解釋那三站和學校路線的關係 ...

加停該三站並非無意義,在該處加站,是為了方便坐720,722,780,788或一眾東隧線的學生轉乘前往半山區,不用落金鐘排隊。

只於點解吾西灣河開,我同你想法一樣,筲箕灣開去天后時間太慢,拉長車程又班次不穩,而且720轉23P會快D
心灰了還未碎 心死了還在醉
AV296 發表於 2018-2-3 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層

gordon0530 發表於 2018-2-3 18:10
加停該三站並非無意義,在該處加站,是為了方便坐720,722,780,788或一眾東隧線的學生轉乘前往半山區, ...

但是去金鐘有更多線選(變相班次密),而且不比此線貴,還有780/etc轉23P,又沒有BBI,學生沒有誘因這樣轉乘。
 樓主| gordon0530 發表於 2018-2-3 19:01 | 顯示全部樓層
alpha003 發表於 2018-2-3 14:31
如果北角上橋,我覺得會快好多,因為可以直入金鐘。

首先,23P不用經景隆街,清風街天橋直行去告士打道就是了

第二,點解唔北角上橋?因為其中一個建議原意係想吸引北角、炮台山D學生坐23P上半山,等23可以係灣仔金鐘更易上車,如果北角上橋,疏導唔到原本的學生,23照樣難上車

樓主| gordon0530 發表於 2018-2-3 19:04 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-3 18:24
但是去金鐘有更多線選(變相班次密),而且不比此線貴,還有780/etc轉23P,又沒有BBI,學生沒有誘因這樣 ...

謝謝你關於BBI的意見,我待會再改改轉乘優惠那一部分

不過我估閣下可能好少朝早係太古廣場上23/40,條龍真係可以好長,而且D車係修頓已經頂閘,根本有排等,所以就算東區去金鐘好多車,加埋等車時間其實可能慢轉23P好多
alpha003 發表於 2018-2-3 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

gordon0530 發表於 2018-2-3 19:01
首先,23P不用經景隆街,清風街天橋直行去告士打道就是了

第二,點解唔北角上橋?因為其中一個建議原意 ...

但係如果經清風街天橋必須要兜入景隆街(好似18p咁),啞唔係比23正線快好多。所以我先建議北角上橋避景隆街塞車位。
 樓主| gordon0530 發表於 2018-2-3 19:33 | 顯示全部樓層
alpha003 發表於 2018-2-3 19:13
但係如果經清風街天橋必須要兜入景隆街(好似18p咁),啞唔係比23正線快好多。所以我先建議北角上橋避景隆 ...

清風街天橋去告士打道是可以不用經景隆街的,可以直接cut出告士打道的,即是跟962E行,所以你講的問題不存在
alpha003 發表於 2018-2-3 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
明白。咁我想問下如果開線應該向邊條線抽車?定係額外加車去開?
AV296 發表於 2018-2-3 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層

alpha003 發表於 2018-2-3 19:38
明白。咁我想問下如果開線應該向邊條線抽車?定係額外加車去開?

看看23P的編號,用用common sense,不是23,唔通是S1/E21?