hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [天馬行空] 港島東——沙田荃葵 重組
開啟左側

[天馬行空] 港島東——沙田荃葵 重組

alpha003 發表於 2018-2-5 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-2-5 01:56
又好想知大隧東隧塞車,點樣影響到柴小居民?
早繁北行下繁南行東隧大隧都非常暢通......

咁我想問下638c打唔打算做早繁去柴小,下繁去沙荃?(因為我講緊既塞車位係呢度)
384047x 發表於 2018-2-5 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-2-5 01:43
當城巴大大條930/A/X做緊愉景新城同荃市
934A照樣可以做荃景圍荃市插旗鬥搶

由290系做得成,證明區與區之間總有需求,需求細既靠停埋需求大既區就可以吸引到乘客同養起一條線(我敢肯定290系唔停觀黃一帶,冇可能開到咁多分支甚至有咁多客),認同樓主大膽創新的思想。
我地巴士迷甚至巴士公司/運吉策劃路線的高層唔系大膽,290系冇可能做得起
不過都有唔成功的例子,好似796b咁

930c這條線定線唔吸引(經埋葵涌),仲要快唔過鐵幾多,又要收得貴,甚少全日位(最多係太古),荃葵的全日位又有幾多係東區人會去?隔離的中環銅灣一帶唔去,反而去荃灣?
第一階段
反建議開930b,荃灣(不經葵興芳)來往東區,荃灣段跟930x,東區段可跟樓主,上下繁共4班來回
930c,大窩口來往東區,富安樓做總站,根930過西隊,再根樓主的東區段,同樣上下繁共4班來回
第二階段:930c半全日,除第一階段的4班車時間外延長至愉城,30min
可以先試水溫,再全日,但繁時必須拆2線,唔系荃灣會唔多客
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-6 00:43 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-2-5 07:53
幾條線一開就咁密,會否太進取?
另外988應該只開平日上下繁,非繁時同假日行西隧係非常慢
...

我又真係唔太擔心客量
筲箕灣到北角人口好大機會過20萬,去沙田荃灣點都有需求
望返類似既線(278X/73X/290/A/798),好似從來無試過會少客

另外988應該只開平日上下繁,非繁時同假日行西隧係非常慢

何以見得行西隧會慢?
大圍去北角,行西隧中環灣仔繞道,車程大約20-25分鐘(參考982X行車時間)
東隧紅隧就算暢通,都未必做到呢個速度

當然你可以話
沙市非繁行沙田圍路入大隧東隧
會快過經大圍行青沙西隧
但個時間差距應該只係2-3分鐘左右
為咗沙市快2-3分鐘,搞到大圍火炭其中一邊無服務,值得嗎?
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-6 00:47 | 顯示全部樓層

alpha003 發表於 2018-2-5 22:15
咁我想問下638c打唔打算做早繁去柴小,下繁去沙荃?(因為我講緊既塞車位係呢度) ...

但開基本班次20分鐘一班
其他車一係私牌一係條過去做934避塞車

另外
下繁北行東面入東隧其實唔算塞車
無必要避

而我又好想知
如果你唔開638C,你打算點處理柴小?
KW2523 發表於 2018-2-6 22:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-2-6 00:43
我又真係唔太擔心客量
筲箕灣到北角人口好大機會過20萬,去沙田荃灣點都有需求
望返類似既線(278X/73X/2 ...

調返轉頭講,為咗大圍/火炭兩邊都要有車,係咪就要明明需求最大嘅沙中陪塞八爪魚迴旋處而唔係直出?

至於988方面,中灣繞一日未通,一日都唔知塞唔塞

假設如果唔塞,繁時係會快,但係我對非繁同假日快過里數上更近嘅東隧甚至22.6分鐘入北角亦有保留,所以我唔太支持東區線行西隧

另一方面如果紅加西減實施咗令西隧都塞,可能連繁時都快唔到幾多
利申 : 住大圍,假日探訪住耀東嘅親人多數搭MTR -> 110,唔計等車都要半個鐘先到北角

樓主| castanopsis 發表於 2018-2-7 09:01 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-5 23:43
由290系做得成,證明區與區之間總有需求,需求細既靠停埋需求大既區就可以吸引到乘客同養起一條線(我敢肯 ...

我不時都會搭290
實際上黃大仙客佔比重唔高
大部分乘客真係搭到入將軍澳

要記住,290將南班客俾個車程嚇走咗大半
290系,以致798,都係一個將軍澳北就撐起條線

將北人口18.5萬,撐得起290
筲箕灣至北角,閒閒地都有20萬人
加埋西區南區,同荃灣去東區,需求一定有
問題只係點樣吸到潛在客源

你話930C經埋葵興芳,會慢,我唔同意

參考九巴網站車程資料:
大河道>葵芳邨(290)——10.9分鐘
葵芳村>西隧(935)——7.7分鐘
西隧>北角(用982X估算)——11.3分鐘

所以大河道去北角,車程只係29.9分鐘
北角返大河道,更加只係26.7分鐘

望返地鐵,荃灣去北角估算車程係42分鐘
巴士有相當明顯既時間差距
如果講葵興芳就更加

第一階段
反建議開930b,荃灣(不經葵興芳)來往東區,荃灣段跟930x,東區段可跟樓主,上下繁共4班來回
930c,大窩口來往東區,富安樓做總站,根930過西隊,再根樓主的東區段,同樣上下繁共4班來回
第二階段:930c半全日,除第一階段的4班車時間外延長至愉城,30min
可以先試水溫,再全日,但繁時必須拆2線,唔系荃灣會唔多客

上面你先話經葵興芳慢
轉個頭就建議930C跟930走入新區大窩口
咁就緊係慢啦

你話繁時拆線,可以
但朝早南行開特班已經好夠
走線亦唔應該跟930X做繁時唔多客既沙咀道
反而應該做完西約荃景圍兩大住宅區就走人

半全日呢家嘢我唔建議玩
373A話你知,用半全日試水溫,係試唔出水溫
尤其東區荃灣兩邊都有客,兩邊半全日已經同全日無分別
不如一炮過全日咗佢谷高個知名度好過
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-7 09:18 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2018-2-6 22:30
調返轉頭講,為咗大圍/火炭兩邊都要有車,係咪就要明明需求最大嘅沙中陪塞八爪魚迴旋處而唔係直出?

至於988 ...

大圍迴旋處塞極都只係繁時
繁時行大隧東隧仲衰

我又問你
究竟非繁沙市節省3分鐘車程,吸到既人多
定係用3分鐘時間,做多一個大圍人多?

毫無疑問一定係後者

而如果真係咁唔想行八爪魚迴旋處
仲可以入大圍內街,村南道>大圍道>積輝街>青沙咁行
假設如果唔塞,繁時係會快,但係我對非繁同假日快過里數上更近嘅東隧甚至22.6分鐘入北角亦有保留,所以我唔太支持東區線行西隧

大圍去北角,行西隧里數係短過行東隧
而22.6分鐘,亦唔係我亂作出來

田心村去西隧,10.1 km,982X要用11.3分鐘行
西隧去北角,<10 km,繞道唔塞車之下,11.3分鐘唔會行唔曬
所以田心村去北角用22.6分鐘,係好合理既估算

你話有保留,有無數據支持你既論點?
KW2523 發表於 2018-2-7 13:00 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-2-7 09:18
大圍迴旋處塞極都只係繁時
繁時行大隧東隧仲衰

所以我咪話988應該開繁時避東隧囉
計完條數,好似係西隧短

但係,根據google map 用私家車速度行仲唔計停站都要39分鐘

就算行中灣繞,用返巴士速度計埋停站已經抵銷慳到嘅時間

所以我對22.6分鐘出北角非常有保留

另外以乘客角度睇,非繁假日行西隧出俾人既感覺好似好兜,已經令佢唔敢搭

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
ricky 發表於 2018-2-7 14:02 | 顯示全部樓層
支持開988及930C,但唔使開638C,索性將930C拉去柴灣算數。荃葵青一下子食唔到兩條全日東區線(就算638C食埋沙田客)。
前荃葵青區居民
LF6277 發表於 2018-2-7 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層

半離題一問 樓主點睇沙田經西隧去中環既前景
以985既客量黎睇 沙中應該支撐到一條全日線?