hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [天馬行空] 港島東——沙田荃葵 重組
開啟左側

[天馬行空] 港島東——沙田荃葵 重組

384047x 發表於 2018-2-7 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-2-7 09:01
我不時都會搭290
實際上黃大仙客佔比重唔高
大部分乘客真係搭到入將軍澳

第一,我的930c是以大窩口做總站,唔系荃灣,所以不溝成師兄所講要「走入新區大窩口亅,因為佢頭幾站做呢堆客
第二,師兄你的930c荃灣段係根290行法,好容易因為近九巴地頭(以去港島路線去計)而引起招標,到時九巴中左標就兩個世界。根翻930係的走法會容易令城記做。
384047x 發表於 2018-2-7 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-2-7 09:01
我不時都會搭290
實際上黃大仙客佔比重唔高
大部分乘客真係搭到入將軍澳

梯翻師兄google map,930c係行荃灣路喎,另外跟40行,夠客咩?城巴930係有做的沙咀道、葵涌邨、大窩口、葵盛冇做,但係用930的名義開分支?仲要入埋西約,似934c囉
gu9434@24 發表於 2018-2-7 22:03 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-2-7 13:00
所以我咪話988應該開繁時避東隧囉
計完條數,好似係西隧短

但我查過Map 唔塞車既時間兩邊都係20分鐘可以行完..
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-8 06:17 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2018-2-7 13:00
所以我咪話988應該開繁時避東隧囉
計完條數,好似係西隧短

理順返個邏輯

你話大圍迴旋處塞車,會拖慢沙市車程
所以應該行東隧

大圍塞車既時段,大隧東隧都會塞車
大隧東隧唔塞車既時段,大圍都唔會點塞車
所以你話行東隧避塞車既理論,唔準確

————————

但係,根據google map 用私家車速度行仲唔計停站都要39分鐘

就算行中灣繞,用返巴士速度計埋停站已經抵銷慳到嘅時間

所以我對22.6分鐘出北角非常有保留

上面都有版友講咗,39分鐘係即時時間,計埋塞車

呢一刻(6:02 am)唔塞車,行車時間應該同行中環灣仔繞道差唔多
Google大神話,大圍去北角行西隧,要用18分鐘
行東隧,就要用19分鐘
唔塞車都係西隧有優勢

用另一個角度去計
20.2km既路,只要平均車速有53.6km/h,就已經可以22.6分鐘跑完
就算巴士點慢,飛公路都唔會慢到咁.......

另外以乘客角度睇,非繁假日行西隧出俾人既感覺好似好兜,已經令佢唔敢搭

點先為之兜?
大圍去北角行西隧,里數最短,速度最快,一支燈都無,又無塞車位
觀感點都唔會差得去邊

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-8 06:37 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-2-7 14:02
支持開988及930C,但唔使開638C,索性將930C拉去柴灣算數。荃葵青一下子食唔到兩條全日東區線(就算638C食埋 ...

柴灣碌到北角,40分鐘都未上到公路
無論係988定930C,跟682拉到柴小,都只會變成翻版606

你話荃葵青食唔到兩條東區線

咁講,930C單係靠西筲、太古、康山、鰂魚涌、北角、西區、南區
好難唔夠客

而638C,其實定位唔係東區荃葵線
反而係主力做柴小去新界東
柴小如果可以連接大隧網絡,柴斜上車,30-35分鐘就已經可以到大埔/馬鞍山/沙田,40-45分鐘到北區
呢個速度,係非常非常吸引

我會覺得,如果638C九巴做
就算沙田止步唔去荃灣,都好大機會夠客

落荃灣
一來係為咗執多一批柴小<>荃市客
另一個目的係做 海濱/荃市<>沙市/恆管 特快
再執多一水客

條線一單80分鐘,連埋隧道飛一單成本$589

只要海濱荃市有21個客搭佢去沙田
然後沙田荃灣加埋又21個客搭佢去柴小
已經有賺,呢個客數非繁都輕鬆做到

我話條線會大賺,唔係無原因
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-8 07:35 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-7 21:47
第一,我的930c是以大窩口做總站,唔系荃灣,所以不溝成師兄所講要「走入新區大窩口亅,因為佢頭幾站做呢 ...

你上面個講法係:
『930c,大窩口來往東區,富安樓做總站,根930過西隊,再根樓主的東區段,同樣上下繁共4班來回』
『930c半全日,除第一階段的4班車時間外延長至愉城,30min』

咁即係除咗繁時四班之外,荃灣上車要兜新區大窩口
無冤枉你......

至於你話要招標,我好歡迎
但鑑於新城價位本身就低過九巴一截
本身又可以做到970/X/27/2A轉乘
城巴中標機會其實唔低

而乘客角度,俾九巴做都唔係無好處
雖然價錢貴,但做到北葵/荃景圍轉乘已經係亮點

樓主| castanopsis 發表於 2018-2-8 07:39 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-2-7 21:58
梯翻師兄google map,930c係行荃灣路喎,另外跟40行,夠客咩?城巴930係有做的沙咀道、葵涌邨、大窩口、葵 ...

Google map邊度見到行荃灣路?

跟40行先至最多客
係入唔入沙咀道可以再傾

你跟930/33A,服務範圍無錯係大咗
但因為荃市20分鐘都上唔到公路,客反而會少咗
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-8 08:06 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-2-7 16:55
半離題一問 樓主點睇沙田經西隧去中環既前景
以985既客量黎睇 沙中應該支撐到一條全日線?
...

未來有東鐵過海
沙中去金鐘灣北唔使轉車,巴士反而無馬鐵沿線咁有前景
但如果條線沙中之外做多一個獨市位,可能值得玩

講到呢度
我最近有個好有趣既idea,唔知行唔行得通

982X/182/182X重組講咗好耐,主要問題有兩個——
1. 灣仔尾站 定 中上環尾站
2. 富豪 定 水泉澳

第一個問題
之前有版友話做循環,灣仔中上環一人快一邊
然後下繁再開特車做中上環西隧特快,我覺得係可行
而既然上面條982C(水泉澳<>西隧<>筲箕灣)客量有疑問,不如下繁停埋中上環做埋982X回程

第二個問題
我覺得水泉澳比較值得做,但富豪係既得利益者,又唔可以唔理
同時沙中/濱景/富安/錦泰都無中上環線,不如串埋佢做一條981

即全日線兩條——

382X 水泉澳>原982X至中上環>灣仔道>原182X至大圍>水泉澳   [循環線]
981   頌安<>錦泰<>富安<>濱景<>富豪<>沙市<>青沙西隧<>中上環<>灣仔

加以下兩條繁時線——

982C 水泉澳>顯徑>西隧青沙>中環灣仔繞道>鰂魚涌>筲箕灣  [6am - 11am,單向往港島]
982P 筲箕灣>鰂魚涌>中環灣仔繞道>交廣>砵典乍街>永安>皇后街>新翠>秦石>沙乙>水泉澳 [4pm-10pm,單向往水泉澳]
ricky 發表於 2018-2-8 10:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-2-8 06:37
柴灣碌到北角,40分鐘都未上到公路
無論係988定930C,跟682拉到柴小,都只會變成翻版606

荃灣用隧道去沙田,再用過兩條隧道過海,真係未試過。

其實可否唔好太貪心,只做北角、筲箕灣至小西灣客,即飛鰂魚涌至西灣河?

非繁時支撐唔到兩條全日線,始終唔同中上環灣仔。
前荃葵青區居民
alpha003 發表於 2018-2-8 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-2-8 10:12
荃灣用隧道去沙田,再用過兩條隧道過海,真係未試過。

其實可否唔好太貪心,只做北角、筲箕灣至小西灣客 ...

唔做太古+鰂魚涌點夠客?另外依家東區非繁都已經有606,613,694三條線,加埋沙田,荃灣兩個旺區,2條線點會做唔到全日?