hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 高鐵香港段可以在北區設站作本地通勤用嗎…? ...
開啟左側

高鐵香港段可以在北區設站作本地通勤用嗎…?

深圳比亚迪 發表於 2018-2-8 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-2-8 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-2-8 19:25
如果真係有需要,我建議是上水,元朗再接駁高鐵通道。另外,香港港鐵大股東是港鐵,
其實如果香港如果有不 ...

政府係可以中止合作安排
但即係叫政府同港鐵將之前嘅近千億支出及未來嘅過億收入扔落咸水海
無論政府定港鐵立場
都睇唔到佢哋會為咗改內地口岸俾本地通勤使用而自找麻煩
 樓主| qunow 發表於 2018-2-8 21:42 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-2-8 14:29
其實可以考慮改用西鐵通道,在沙田或大圍後直接連結西鐵,
西鐵部分車站有超車軌道預留 ...

個idea就係用高鐵管道目前剩餘運力…拉去西鐵做乜…
 樓主| qunow 發表於 2018-2-8 21:45 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-2-8 18:33
牛潭尾個位遠離公路
交通不便
新界西屈上牛潭涌搭不如搭返西鐵

如果香港政府肯砌一份報告出嚟同中央政府報告有呢個需要同埋請求修改,從政治層面上唔覺得北京會唔批
ryandroid 發表於 2018-2-8 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-2-8 21:45
如果香港政府肯砌一份報告出嚟同中央政府報告有呢個需要同埋請求修改,從政治層面上唔覺得北京會唔批 ...

依家大陸係將一地兩檢個合作安排文件地位提高到如同基本法嘅憲制文件
去頂住基本法18條嘅限制
改人大常委批准嘅憲制文件係高度政治敏感
以中國國情嚟講唔係話改就改

講到高鐵用唔哂咁多個月台所以讓出嚟做本地通勤就更加係政治不正確
政府當初係話高鐵會好旺先整咁多個月台
依家就將部分月台轉做本地通勤嘅話
就會變相承認當初起咗個大白象
即使本地通勤算係利民措施
但呢樣俾人感覺就係自己當初高估高鐵需求而推翻自己
政府會唔會自己揼石頭落自己隻腳?
冇十幾廿年都唔會有咩改動

最重要係本地通勤嘅設計有幾大需求係視乎地點、整體規劃設計等
牛潭尾就算發展新市鎮都係幾萬人
亦唔會係商業區及區域交通樞紐
咁嘅話真係好難吸到啲咩客
令到本地通勤高鐵嘅價值高到要政府推翻自己及勞動中央政府批准修改合作安排呢個「憲制文件」
 樓主| qunow 發表於 2018-2-9 05:14 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-2-8 22:14
依家大陸係將一地兩檢個合作安排文件地位提高到如同基本法嘅憲制文件
去頂住基本法18條嘅限制
改人大常委 ...

連接北環線可受惠的不止是當站附近居民還有整個新界東北發展計劃落成後的居民。如果說還是要轉線麻煩的話 那麼可以直接修一條聯絡線過去嗎?
ryandroid 發表於 2018-2-9 08:13 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-2-9 05:14
連接北環線可受惠的不止是當站附近居民還有整個新界東北發展計劃落成後的居民。如果說還是要轉線麻煩的話 ...

所以我話可以拉去古洞
至少古洞係北環綫、落馬洲支綫及東鐵綫嘅中心點
方便過牛潭尾之餘
亦配合古洞北商業發展及河套區創新科技發展
順便將落馬洲出九龍但嫌高鐵貴嘅嘅過境客轉車
DIH 發表於 2018-2-9 09:00 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-2-9 05:14
連接北環線可受惠的不止是當站附近居民還有整個新界東北發展計劃落成後的居民。如果說還是要轉線麻煩的話 ...

點解一定要塞落去高鐵軌道呢?

高鐵站完全唔近CBD,個個都要行一大段路再轉車先去到尖沙咀/中環等地,境內通勤與搭高鐵出城可以接受的不便程度不同,畀你車程快得到,前後的步程/轉車都抵銷返晒。如果新界東北真係有強勁交通需求,都係東鐵(南北線)加卡加班,再另建本地新線好過啦。
cruisesnet 發表於 2018-2-9 10:10 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2018-2-9 09:00
點解一定要塞落去高鐵軌道呢?

高鐵站完全唔近CBD,個個都要行一大段路再轉車先去到尖沙咀/中環等地,境 ...

係lor. 高鐵條軌就有佢高鐵專用,總有一天會飽和, 吾通到時取消返個北區本地通勤?
開左就無可能取消ga la, 到時又會來多次東涌線+機鐵翻版, 兩面不討好.
eternalflame 發表於 2018-2-9 12:58 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-2-9 08:13
所以我話可以拉去古洞
至少古洞係北環綫、落馬洲支綫及東鐵綫嘅中心點
方便過牛潭尾之餘

咁點解唔係國鐵層面開埋停福田站嘅班次
要折騰地坐到古洞轉返港鐵去落馬洲再過關