hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵市區綫(+南港島綫)列車綜合討論
開啟左側

港鐵市區綫(+南港島綫)列車綜合討論

rickywk 發表於 2018-2-22 15:49 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2018-2-22 14:21
照住抄都咁.....
定係龜龜懶醒又自己改圖

咁本身原設計已經係有伏,如果唔係邊會攪到多o左卡D201出o黎
KMBAVC19 發表於 2018-2-23 10:36 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-2-22 10:45
wikipedia話最初係川崎+四方聯合體入標,但後來川崎退出。(不知道是否同新加坡地鐵裂紋事件和千九車頂變 ...

我收到嘅風係川重+日車聯合入標、西門子、笨吧滴、屙屎通入標
冇大陸份,因為當時南北車合併中唔得閒理你
不過到最後有冇黑箱…你懂的

維基同鐵路大典啲嘢,信3成夠啦
成班冇腦低能小學雞嘅鐵膠上去亂寫一通
例如千九同假千九極速寫160,但部車由頭到依家都未行快過130,咁整咁快做咩
之前加多句「此仍咪錶最大值」到仲合理啲,家陣連呢句都del埋,仲信得過咩
仲有個馬達去到咁上下轉數仲有冇力去唔去到5722rpm先?部車8卡就4M4T,又重,一個馬達計計數都需出386kW(呢個係我計出嚟嘅數,話240kW都冇錯,因為240呢個數係額定,實際上可以唔同),個定出力範圍有冇咁闊,同埋你唔係JR嗰啲自煮燃發超嘈嘅極高轉馬達,本身設計嗰陣有冇預你去到咁高轉?

(班小學雞試過同我嘈話JR咩好咩好,畀我兩三下手勢收曬佢哋皮。攞個起動加速度當平均加速度真係笑死我,基本知識都未知就同我講JR大法好)

我所知嘅係Four square係同kawasaki有合作關係,但唔代表會一齊入標
KMBAVC19 發表於 2018-2-23 11:07 | 顯示全部樓層
ml927 發表於 2018-2-20 19:26
只知2C代 (G-Stock) 減速入站時會chok一下,A/C182都有呢個情況,應該係配上較舊款Chopper
之後1/2A代換完 ... Y u

嗰吓聲應該係個traction由chopper再入weak-field嗰陣(或者調番轉)會出
係真唔係就有待高人確認

Btw,2C代同3代車隔音好似好過其他M車,道門好似比較貼車身
GX7209 發表於 2018-2-24 22:52 | 顯示全部樓層

荃灣會行Q車先,最後先到九龍灣喎
marcowong1011 發表於 2018-2-25 01:14 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-2-22 10:45
wikipedia話最初係川崎+四方聯合體入標,但後來川崎退出。(不知道是否同新加坡地鐵裂紋事件和千九車頂變 ...

搞清楚時序, 爬翻文先
1141A 2013 年批合約, 新加坡地鐵裂紋問題2015 年爆出
另有舊文有提過最初IKK 重組成52 列7 卡 (放棄8 個頭等卡), 再訂10 列7 卡新車, 共62 列7 卡車
EWL 通車一段時間後先加到8 卡
後尾改變計劃, IKK 重組成48 列8 卡 (放棄8 個車頭), 再訂14 列8 卡新車, 合共62 列8 卡車
ArnoldC 發表於 2018-3-6 07:57 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-2-19 00:28
例如依家全M車行緊嘅荃灣線其實起繁忙時間出車用電差唔多去到條線嘅上限,就算有位可以加班都未必加到,要再加車最快要等到有新車落到嚟跑緊先可以加班

第一代地鐵設計時距90s、設計載客量7ppsm、編組8M0T,而家行120s一班、4–6ppsm、6M2T,竟然接近上限?真係耐人尋味!

P/S 文獻顯示,由8M0T改為6M2T,係基於經濟考慮。

參考資料─
Donald, W.R., Gretton, J. R. & Turner, T. D., 1989. Procurement of rolling stock on the Hong Kong Mass Transit Railway. Proc Instn Mech Engrs, Vol 203, pp. 65-70
KMBAVC19 發表於 2018-3-6 20:40 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2018-3-6 07:57
第一代地鐵設計時距90s、設計載客量7ppsm、編組8M0T,而家行120s一班、4–6ppsm、6M2T,竟然接近上限?真 ...

好出奇咩?
大把設計上冇問題點知出到嚟有問題嘅事件呢個世界大把

當年日本佬設計101系嗰陣都諗住行全M車用0.888m/s/s起步,計埋數諗住實掂冇問題,到最後咪又係唔得
仲有京急1800番台本身預係當萬能車周圍去,點知京成話太食電依家唔畀乘入,白白浪費咗呢個設計

而且當年計數嗰陣預計一個人幾重?依家實際平均一個人幾重?
個load compensate就睇重量嚟計數攞幾多電嘅。依家啲人重咗身型雖然大分咗但冇當年估計咁大份得好西利,企少咗人但反而重過之前計數嗰陣一啲唔奇
GX7209 發表於 2018-3-15 20:53 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-2-21 09:08
以港鐵性格新車多數係中國中車,只是重要零件例如牽引系統仲未國產化(例如中車時代電氣/深圳英威騰) ...

今日之前我都仲講緊,呢間千億上市公司仲未淪落到用永濟電機既摩打。

但原來 幣公司已經買緊永濟電機代工既摩打。

GX7209 發表於 2018-3-15 21:12 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-2-23 11:07
嗰吓聲應該係個traction由chopper再入weak-field嗰陣(或者調番轉)會出
係真唔係就有待高人確認

跟本就唔係咁既,CM stock某隻relay係車入面同CT stock隻relay係車底,咁你話果下聲關咩野事呢。
GK9141 發表於 2018-3-15 23:55 | 顯示全部樓層

GX7209 發表於 2018-3-15 20:53
今日之前我都仲講緊,呢間千億上市公司仲未淪落到用永濟電機既摩打。

但原來 幣公司已經買緊永濟電機代 ...

S-train個Alstom摩打係永濟電機代工
Q-train個摩打講好左係三菱伊丹製作所做,應該唔會俾中車代工?

另外其實好唔明點解S-train要突然用Alstom永濟電機唔用一向用開既三菱,唔通同EWL c-train用中車冷氣一樣係長客自已改用平spec?