hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議969B線及969X線加停石埗村
開啟左側

建議969B線及969X線加停石埗村

GU9338 發表於 2018-2-20 22:23 | 顯示全部樓層

懶得理準巨ed 個啲盡訴心中情文

好彩準巨ed 唔係住朗善邨 , 如果唔係條條元朗線都話拉落去 , 每日一篇都唔掂
請用文明來說服我。
 樓主| miklcct 發表於 2018-2-20 22:26 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-2-20 22:23
懶得理準巨ed 個啲盡訴心中情文

好彩準巨ed 唔係住朗善邨 , 如果唔係條條元朗線都話拉落去 , 每日一篇都唔 ...

唔使多,一條68E上欖隧就夠(不過班次係大問題,以前264M年代都無咁疏)
進智公交
384047x 發表於 2018-2-21 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-2-20 22:26
唔使多,一條68E上欖隧就夠(不過班次係大問題,以前264M年代都無咁疏)
...

真係唔知你算唔算幸福啦,係我住果頭,上年葵盛先有港島車,仲要加埋葵涌邨都冇旺角頭站既車,2邊距離鐵路站步程比洪福邨仲遠,2個公屋起好左咁來,先有呢啲線,你就有欖隊車同屯轉車比你轉,去到既地方比我仲方便,全日線都多啲,出市區可能內過我少少,但都唔差幾遠。

但明明啲巴士咁發達都仲唔滿足,比人插就當然啦!唔講我住果區,同樣遠離車站既耀東2a收車收到阿媽都唔應得,去九龍東西都唔方便,其實你係咪應該唔好係咪都講啲洪福邨野同感恩呢
PF2802 發表於 2018-2-21 07:32 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-2-20 21:58
區區都話要新資源,巴士公司邊有咁多資源?尤其是單靠自己區點開都唔夠客嗰陣,唔靠過路車嘅現有資源根本 ...

即係自己d錢唔洗,硬係要洗人d錢
TR5774
 樓主| miklcct 發表於 2018-2-21 11:52 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-21 00:55
真係唔知你算唔算幸福啦,係我住果頭,上年葵盛先有港島車,仲要加埋葵涌邨都冇旺角頭站既車,2邊距離鐵 ...

即使俾夠全港18區嘅車俾洪福邨夠晒方便啦,如果條條都喺鍾屋村/藍地/屯門/屏山/元朗停成十幾個站先上高速咪又係無用!而家唔係睇方便,係睇快!尤其係返工要爭分奪秒,方便無用㗎,只有快先有用!
你話你住葵盛,去到葵盛中咁「遠」離葵芳站都唔使1公里,葵盛東離葵興站更加係步行距離,大大條鐵喺旁邊,重有條237A邊度都唔停特快出旺角(雖然得一班車)。

葵涌邨情況一樣,又係近大窩口/葵興地鐵站,荃灣綫「特快」去CBD!

重有你連耀東邨都拎埋出來,又係有條樓梯直插落山幾百米就係電車路,跟住就有港島綫、2X同720直出市區!等唔到2A咪唔搭囉,搭其它車去到西灣河再算,又唔係事必要搭2A。
洪福邨同天水圍站係真係好遠,以中間點距離量度成1.3公里!邊可能同啲地鐵幾百米範圍嘅屋邨比?

真係近高速公路口而又無一條似樣啲嘅直上高速特快出市區巴士兼無鐵嘅公共屋邨,除咗洪福邨呢度之外我真係唔多覺有第二度啦。(公共屋邨以外嘅地方就有嘅,例如大窩西唯一一條全日直出市區嘅70X竟然被硬生生取消無任何直出補償,淪落到同洪福邨同樣水平,而家去市區邊度都要靠小巴出太和站轉東鐵,就好似洪福邨去市區邊度都靠鐵巴轉西鐵一樣)

進智公交
384047x 發表於 2018-2-21 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-2-21 11:52
即使俾夠全港18區嘅車俾洪福邨夠晒方便啦,如果條條都喺鍾屋村/藍地/屯門/屏山/元朗停成十幾個站先上高速 ...

237a要經葵涌邨、葵芳同你條268X經埋元朗先上公路唔差幾遠,但你條268X係全日!
同埋你試下葵興/葵芳站行上葵盛或者葵涌邨商場先好講,唔系大把人插你,唔系洗鬼開37m,小巴89m,s!全部人步行啦,洪福邨K巴仲要免費轉鐵,咪算好lo
大家環境唔差幾遠,仲要洪水橋遲啲變新市鎮,實有洪福直上公路既線,唔該咪用其他區資源(好似我用40x資源幫38分流都被人插啦)
 樓主| miklcct 發表於 2018-2-21 17:32 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-2-21 16:33
237a要經葵涌邨、葵芳同你條268X經埋元朗先上公路唔差幾遠,但你條268X係全日!
同埋你試下葵興/葵芳站行 ...

弊在洪福邨連K巴都做得衰過人呢,天水圍站回程非繁得30分鐘一班嘅K75A(唔計就摺線嘅619小巴)。

你葵盛嫌237A兜,都可以搭37去美孚轉西九龍走廊特快(63X、230X、242X、259C等)啦,重可以全日特快添。我呢邊想揾條洪天路直出去欖隧轉返268X出旺角都揾唔到啦。
進智公交
KW2523 發表於 2018-2-21 18:08 | 顯示全部樓層

平心而論

部份客量較低而不和現有服務重疊的天水圍路線的確可以落去加站

例如69M在非繁忙時間及假日仍有不少剩餘運載力,可以改經洪天路及加站 (平日繁時雙向跟返原有路線行,洪福可以開一兩班獨立直出荃葵試水温,睇下單靠呢度客量會點),反正非繁隔離街已經有269M覆蓋

另外269B都可以落去停,仲有得換走68X同268X縮入元朗西做密班次
 樓主| miklcct 發表於 2018-2-21 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層
268X縮,但68X唔縮得,否則屏山會失去欖隧線。同埋68X/268X有區內客,一定要留其一。
384047x 發表於 2018-2-21 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-2-21 19:31
268X縮,但68X唔縮得,否則屏山會失去欖隧線。同埋68X/268X有區內客,一定要留其一。 ...

其實你話要洪福邨特快,我都明
不過你搵啲高客量既路線去停實被人插
同埋63x太疏,美孚轉鐵仲快但個組合超貴,其他線又只係繁時1,2班,咪玩啦