hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴創辦人論反車慘劇:惡客也須負責
開啟左側

[報刊新聞] 城巴創辦人論反車慘劇:惡客也須負責

leo_ku 發表於 2018-2-14 02:38 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2018-2-14 02:53 | 顯示全部樓層
Whatever the provocation, the bus driver should have maintained his cool or, have refused to depart until assistance had been forthcoming.
喺討論人哋篇文之前
可唔可以先仔細閱讀下人哋寫乜?

人哋根本無話涉事車長完全無責任

一出RDP   要去鵝頸橋?
paul2357paul 發表於 2018-2-14 03:12 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-2-14 02:24
人地乘客都係嘈左幾句咋。

呢D咁垃圾的文, 報紙都要走去登,

原來仲有班清醒者負傷想再開片唔駛計?
https://www.youtube.com/watch?v=NxhZ3QwDMU8
matchnacu 發表於 2018-2-14 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層

其實樓上討論嘅人有無睇過原文, 報紙好似無cap到原文, 而原文好似有唔少篇幅插班政客同網上評論家胡亂抽水。唔知有無理解錯?
6516 發表於 2018-2-14 09:02 | 顯示全部樓層
matchnacu 發表於 2018-2-14 08:18
其實樓上討論嘅人有無睇過原文, 報紙好似無cap到原文, 而原文好似有唔少篇幅插班政客同網上評論家胡亂抽水 ...

咁大段英文, 搵到都too long didn't read啦
leungky0528 發表於 2018-2-14 09:44 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-2-14 02:16
比人罵因為個巴士佬吹水, 遲左開車, 遲左開車點解唔嘈得?
部車泊左係總站呀。

無估到叫人收歛都可以被扭曲為是非不分
我由始至終都無為個司機行為護航
佢受氣後做出魯莽而不顧後果的行為係應受懲罰
但唔代表佢受氣後一啲情緒都無,先叫正確

遲左開車唔嘈得都係你自己加落去
所以最響家屬傷口灑鹽嘅
應該係你呢啲為左口氣,連人地慘事都加料攞來攻擊嘅大老細
響巴士版講死班同好已經迷巴士迷到無血性嘅你
亦只可能係上哂岸式空降嘅大老細

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kiwai + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

matchnacu 發表於 2018-2-14 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2018-2-14 09:02
咁大段英文, 搵到都too long didn't read啦

所以我咪話蘋果所講文中內容同我嗰01post 出黎嗰段fb好似有出入, 但生果連原文都無, 似乎有種 砌人生豬肉 嘅感覺, 然後樓上好多人借題發揮, 彷彿為講而講
leo_ku 發表於 2018-2-14 14:00 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2018-2-14 14:26 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-2-14 14:00
收歛? 收咩歛, 班客係有真金白銀比錢架喎,
比得錢係預左巴士司機能夠做好本份送乘客去目的地,
條巴士 ...

咁巴士車長係唔係人?
唔通俾人鬧完可以當冇事?
班客有俾錢代表可以亂發脾氣?
如果司機同乘客本身都互相尊重係咪會更好?
乘客唔滿意可以打去熱線投訴
車長條氣唔順一樣可以唔開車搵人處理

今次個巴士佬超速駕駛整死咗人
係佢個人問題 係佢唔啱
我絕對贊同用法律制裁佢
但到底係個巴士佬俾人鬧完發癲定係佢自己本身駕駛態度出問題而引致意外都係未知之數

但無論如何
今次單意外
係個好好既警示
大家係時候要審視司機駕駛態度同埋乘客自身問題
更重要既係 巴士公司喺營運模式會唔會忽略咗司機身心壓力同埋行車安全

053h4 發表於 2018-2-14 14:31 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽