hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 263m(二代)
開啟左側

263m(二代)

ATENU135 發表於 2018-2-14 11:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

263m由朗屏開往葵方站,開辦原意是為朗屏及洪水橋提供特快巴士到欖隧轉乘其他路線
車站:跟68A到洪福邨  大欖隧道轉車站 跟69M到葵方站
車費11.1 時間 0715-0845 12-15 用車7輛 建議抽68A3車 +4輛後備 分段 大欖隧道轉車站 10.1 荃景圍天橋 5.1
回程跟69M到大欖隧道轉車站 天盛苑 石埗路 跟68A到朗屏
車費11.1 時間 1750-1910 15-20 用車5輛 68A3車+2輛後備 分段 眾安街 10.1 洪福邨 5.1
用車方面可否有版友告訴我如何抽其他車取代後備車(驚唔俾用後備車)另外68A與263m在大窩口站免費轉乘補償往青衣的人
miklcct 發表於 2018-2-15 19:30 | 顯示全部樓層
呢條線全程收$11.1會較合理(欖隧往葵芳,眾安街往朗屏分段就$10.1)
進智公交
 樓主| ATENU135 發表於 2018-2-15 21:05 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-2-15 19:30
呢條線全程收$11.1會較合理(欖隧往葵芳,眾安街往朗屏分段就$10.1)

咁不如跟返68A11.2 只是差一毫 but thx 提醒了我
AV296 發表於 2018-2-15 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層

一開開那麼多班次,好像有點進取

建議
葵芳方向:0740 0755 0810 0825
荃灣方向:1740 1800 1820

樓主| ATENU135 發表於 2018-2-15 21:17 | 顯示全部樓層

我覺得呢條線應該可載大約65人 呢個班次適中 同埋頭車開早D方便有D人出荃葵搭鐵 另外你建議的下繁尾班太早開
LF6277 發表於 2018-2-15 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
建議擺洪福邨經朗屏出大欖隧道 比較順路
miklcct 發表於 2018-2-15 22:31 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-2-15 21:05
咁不如跟返68A11.2 只是差一毫 but thx 提醒了我

其它去葵芳嘅欖隧線收11.1,所以我建議全程11.1(如果係以68A嘅特別班次方式開辦並且用68P做編號,咁收11.2就合理)。

另外,如果由洪福邨開去朗屏先上公路,即係等同跟舊263M咁行,咁就同其它洪福邨路線一樣,對洪福邨而言係特慢,毫無吸引力,居民繼續逼爆K75P/K75S。因為朗屏邨有個西鐵站,有心搭巴士嘅已經喺元朗西總站上咗68M,無必要開條線去搶客。跟返樓主建議咁行對屏山至洪福邨會有利得多。

同埋樓主話跟68A咁行,我相信係跟返未改行元朗西之前嘅68A咁朗屏直出屏山(回程亦然),因為條線無任何必要入元朗西。

至於班次方面,而家68A已經唔夠載,所以成個組合車就點都要加。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
ATENU135 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

進智公交
LF6277 發表於 2018-2-16 01:03 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-2-15 22:31
其它去葵芳嘅欖隧線收11.1,所以我建議全程11.1(如果係以68A嘅特別班次方式開辦並且用68P做編號,咁收11 ...

其實依樓主個行法既話
68A直接縮去洪福邨就可以
洪水橋至朗屏由新263M負責
HG6729 發表於 2018-2-16 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好為開而開 青公雖然得一條M線即係68A 出去勉強都夠 有需要開268M 直接洪元路跟68X入大馬路出葵芳 荔景好過
10598C 發表於 2018-2-16 18:34 | 顯示全部樓層

朗屏開到洪福邨再掉頭出欖隧...走線都幾樣衰

其實要真正解決洪福大帝問題,應該開一條洪福邨開出並且一站直出欖隧嘅線,免得到時候佢地又嘈冇位上車/要企