hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦E11B
開啟左側

建議開辦E11B

AV296 發表於 2018-2-15 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現在東涌沒有去港島東的巴士服務,東涌居民如果要去北角上班,需要轉乘10號(免費),而去北角以東,更要無優惠地轉乘。

為了方便在北角、鰂魚涌、太古上班的東涌居民,建議開辦E11B,由逸東邨開往太古城中心。

路線
$24
逸東邨
北大嶼山醫院
東涌消防局
東堤灣畔
海堤灣畔
藍天海岸
映灣園2期
映灣園1期
昇薈
迎東邨
迎禧路
(不停站)
$6.5
銅鑼灣避風塘
永興街
七海商業中心
電廠街
糖水道
琴行街
港運城
健康村
模範邨
北角官立小學
新威園
惠安苑
太古城中心

班次
384047x 發表於 2018-2-16 02:29 來自手機 | 顯示全部樓層
東涌去東區有咁大需求?一開要開2班?更何況e11仲未爆,一班夠哂。同時建議跟969c係北角落橋,加快車程

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AV296 + 10 自己未做功課就不要扮磚家

查看全部評分

Dexter981 發表於 2018-2-16 03:03 來自手機 | 顯示全部樓層
E11<>720,722,780,788,789,完
 樓主| AV296 發表於 2018-2-16 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

Dexter981 發表於 2018-2-16 03:03
E11720,722,780,788,789,完

有沒有看清楚我的建議?
整分建議關780,788,789什麼事?
E11跟7頭路線有BBI?
有沒有考慮乘客如果這樣轉,會比E11B多付$6.5?
 樓主| AV296 發表於 2018-2-16 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-16 02:29
東涌去東區有咁大需求?一開要開2班?更何況e11仲未爆,一班夠哂。同時建議跟969c係北角落橋,加快車程 ...

咁2班又好似太多
不過說一下,
看看名字,都知道層主肯定不是E11常客,連做做功課也懶,那我還覆你幹什麼
384047x 發表於 2018-2-16 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-16 10:41
咁2班又好似太多
不過說一下,
看看名字,都知道層主肯定不是E11常客,連做做功課也懶,那我還覆你幹什麼 ...

咩原來我鐘意38/40/40x同47x,就代表唔可以撘e11?我撘過幾次,繁時撘個次未坐滿(去天后),仲有剩餘運載力。

評分

AV296 + 10 自己再看看寫了什麼

查看全部評分

樓主| AV296 發表於 2018-2-16 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-2-16 11:30
咩原來我鐘意38/40/40x同47x,就代表唔可以撘e11?我撘過幾次,繁時撘個次未坐滿(去天后),仲有剩餘運載力 ...

咁都給你說出口

自己看看城巴App才發post
expertuser2004 發表於 2018-2-16 13:14 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-16 10:31
有沒有看清楚我的建議?
整分建議關780,788,789什麼事?
E11跟7頭路線有BBI?

雖然整分建議不關780,788,789事, 按照速度時間定律
東涌去港島東, 通常有更好坐法, 就是電車到天后站興癸街改坐 2X, 8P
大西北/北區, 西隧過海都是轉 700 系快, 極少人用巴士過海落地底轉

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
384047x 發表於 2018-2-16 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-16 11:38
咁都給你說出口

自己看看城巴App才發post

咁我又想問下,東涌人有去東區上班既人,咁回程呢?真係好方便wo

評分

AV296 + 10 不是條條繁線都是40P

查看全部評分

樓主| AV296 發表於 2018-2-16 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-2-16 13:17
咁我又想問下,東涌人有去東區上班既人,咁回程呢?真係好方便wo

咁我又想問下,西貢去觀塘上班既人有292P,咁回程呢?
咁我又想問下,錦田八鄉去荃灣既人有251M,咁回程呢?
咁我又想問下,顯徑去中環上班既人有985,咁回程呢?
咁我又想問下,大圍去九龍灣上班既人有80A,咁回程呢?
咁我又想問下,多石去葵涌上班既人有47A,咁回程呢?
咁我又想問下,廣黃去中環上班既人有980A,咁回程呢?
咁我又想問下,廣黃去科學園上班既人有82C,咁回程呢?
咁我又想問下,油塘去尖佐上班既人有215P,咁回程呢?
咁我又想問下,葵盛去尖佐上班既人有237A,咁回程呢?
咁我又想問下,葵盛去灣仔上班既人有930特,咁回程呢?真系好聰明Wo

咁我又想問下,層主如何在早繁發現天后方向的E11未爆?請解釋。