hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦E11B
開啟左側

建議開辦E11B

384047x 發表於 2018-2-17 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-2-16 14:41
咁我又想問下,西貢去觀塘上班既人有292P,咁回程呢?
咁我又想問下,錦田八鄉去荃灣既人有251M,咁回程呢 ...

我既諗法係,有去程就應該開埋回程,方便乘客。我明上繁乘客係集中係7-9上班,但係開回程真係咁難?你話好似80a咁有主線做埋回程,我冇野好講,但e11b既東區你系冇其他E線覆蓋,你咪同我講有A12或者E11系(咁唔洗開這條線)
下面的問題我俾埋答案你:有次有假期就去搭a31遊河,之后係青馬轉e11(果時係七點九到)
 樓主| AV296 發表於 2018-2-17 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-17 15:24
我既諗法係,有去程就應該開埋回程,方便乘客。我明上繁乘客係集中係7-9上班,但係開回程真係咁難?你話 ...

你再睇清楚啲
#10的10個例子,邊條線係回程有直達替代巴士服務?
985就是一個好例子。985 客量長期高企,就算派12.8都會頂。但到現在還沒有下繁服務。你解唔解釋到呢個現象?
還有,下繁的客源比上繁較分散,所以上繁有服務,未必代表下繁一定有服務,而且大部分繁時線,尤其是新界去港島, 開辦初期只是上繁服務
我覺得E11B就像985,上繁客量高,但沒有下繁服務

下面仲好笑,假期邊有分上下繁?假期的E11,梗系不會爆,你拿假期E11和平日上繁E11比,有什麼用
好,我當你講緊你自己有假期,想問問E11天后站方向早繁不設服務之下,點樣可以睇到E11天后站方向不爆?定係你係講緊10年前?
384047x 發表於 2018-2-17 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-17 17:59
你再睇清楚啲
#10的10個例子,邊條線係回程有直達替代巴士服務?
985就是一個好例子。985 客量長期高企, ...

好,我講清楚啲,係學校教師發展日,系平日,有上下繁
第二,985就係個好例子,而家準備開行下繁回程。
第三,下繁客源比較分散,係咪就係代表唔洗開呢?
 樓主| AV296 發表於 2018-2-17 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-2-17 22:14
好,我講清楚啲,係學校教師發展日,系平日,有上下繁
第二,985就係個好例子,而家準備開行下繁回程。
...

1、都是那個問題,你如何在E11天后方向早繁沒服務之下,看到E11早繁天后方向的班次呢?
2、好,你解釋了985,但其他呢?
3、當E11S早繁多客到RPP建議增至6班,但沒有回程時,看不出還有什麼理由開E11B回程。
RobynnNKendyFan 發表於 2018-2-17 22:43 | 顯示全部樓層
你話開一班半班去東區又冇咩所謂喎
不過我就建議直剷北角消防局 ge
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2018-2-17 22:45 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-16 02:29
東涌去東區有咁大需求?一開要開2班?更何況e11仲未爆,一班夠哂。同時建議跟969c係北角落橋,加快車程 ...

樓主條線其實都唔關 E11 事
反青沙撐獅隧
 樓主| AV296 發表於 2018-2-17 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2018-2-17 22:43
你話開一班半班去東區又冇咩所謂喎
不過我就建議直剷北角消防局 ge
...

呢個是不錯的建議
不過跑台山、北角都有客
不建議飛走這個有客的地方
Dexter981 發表於 2018-2-18 03:35 來自手機 | 顯示全部樓層
解決咗E11S班次不足問題先再諗E11B比較好,不過只此一班應該ok吧…………始終地鐵咁方便時候
 樓主| AV296 發表於 2018-2-18 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Dexter981 發表於 2018-2-18 03:35
解決咗E11S班次不足問題先再諗E11B比較好,不過只此一班應該ok吧…………始終地鐵咁方便時候 ...

想緊像E11S抽80XX行不行
384047x 發表於 2018-2-18 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-2-17 22:29
1、都是那個問題,你如何在E11天后方向早繁沒服務之下,看到E11早繁天后方向的班次呢?
2、好,你解釋了9 ...

http://hkbus.wikia.com/wiki/%E5%9F%8E%E5%B7%B4E11S%E7%B7%9A你係咪冇做功課。。。
e11早繁係有服務
同時,我唔反對樓主開此線,但走線應該用#15
你有冇睇清楚E11S既路線,回程有主線做ma
但系去東區係冇E車wo