hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 268B 停辦,968X 全日及更改路線
開啟左側

建議 268B 停辦,968X 全日及更改路線

Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-19 15:43 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-2-18 14:10
銅鑼灣西行塞車情況,可能比您想像中嚴重。

以小弟多年在維園附近讀書的經驗,銅鑼灣係可以「失雞無神」 ...

其實富豪對出經常性都係得一兩條線間唔中塞少少尚可接受亦都難完全避免
等同下繁英皇道東行可以正常行車速度
亦都可以等幾轉燈都過唔到
灣北/世貿對出亦都甚為神經刀

ETA有助減少無謂既等車時間
但同時ETA解決唔到班車就唔到你要既時間

中環灣銅做極都係大站特快
但對銅鑼灣客來講如果做到尾站特快入西隧
兩者效果其實可以相差不少
再者而家中環灣仔客源都相同上穩固
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| GU9338 發表於 2018-2-19 16:35 | 顯示全部樓層
ES6048 發表於 2018-2-19 02:05
其實取消268B後,將268X延長至尖東其實都足夠補返原268B尖沙咀客的需求。
但大前提是要加車加班,同埋收費 ...

話明係死結
與其 268X 拉落尖東連 269B 客都走埋去 268X
倒不如要平元朗客乖乖地搭 281A 轉車好過 , 反正呢批客都唔多
請用文明來說服我。
neoplan720p 發表於 2018-2-19 19:50 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-2-19 08:50
我諗冇乜人會搭268X落尖沙咀, 人地269B佐敦上公路, 你仲要落埋旺角先至上公路

今日搭左269B由欖隧出去廣東道,唔塞車情況下,用左約25分鐘就到,一定快過268X由太子碌到落去TST。

不過回程就唔係咁講。
當彌敦道北行唔可以直接左轉佐敦道,而要去到眾坊街再用上海街屈返入佐敦道,當架269B去返佐敦道,同時間268X已經可能去到奶路臣街。

所以,在呢個情況之下,
269B往尖沙咀方向係值得做;
但回程我自己就覺得隨時用268X + 269X 一齊去密密同時做TST <-> MK仲好。

不過,個大bug都講過。
就係九巴收唔到$18.4,所以成件事都係bye bye。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Ming@5119 發表於 2018-2-19 21:52 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-2-18 13:24
我覺得如果968X做埋銅鑼灣,就會跌入一個paradox。

無錯,客量因為兜埋CWB,一定有保證好多,甚至做到20 ...

其實往元朗方向可以考慮跟511出告士打道 (我用樓主個地圖改左出黎: https://goo.gl/maps/m5jbigp5x5N2)既可以停正清風街,亦都可以cover埋銅鑼灣道再出海皮,落街直行就係去灣北
咁就唔會入高士威道/怡和街呢類黑洞,又唔會塞興發街同東廊車龍匯合嘅塞車位,更可以順路地serve埋大坑

回程往港島方向就順理成章跟102停皇室堡
neoplan720p 發表於 2018-2-19 22:57 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-2-19 21:52
其實往元朗方向可以考慮跟511出告士打道 (我用樓主個地圖改左出黎: https://goo.gl/maps/m5jbigp5x5N2)既 ...

您呢種行法的確可以保留返對東區居民吸引力,但咁樣行大坑法,兼外告直出,就差唔多做唔到成個銅鑼灣。

如果話怡和街係CWB核心;內告景隆街係擦邊皮;咁經大坑就等同無做過銅鑼灣,達唔到Snoopy兄所講的要做埋銅鑼灣特快呢個功能。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
tony223 發表於 2018-2-19 23:01 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-2-18 23:38
的確,當年967X同969X係有佢的遠見。
就算969P上繁飛走上環、中環,直達金鐘、灣仔果種行法,都幾inspiri ...

事實上,洪水橋同屏山應該想要268C特班多過968特班,
每朝其實有唔少洪水橋同屏山客會搭68A/68X/268X落朗庭園轉268P/C出東九
可能258P比960P更兜路卦~~

不過開洪水橋屏山968特班小弟是同意的,
試過唔算太塞車搭0710開既960P去到郵政總局都0820,
如果開968洪水橋特班,可能唔少960P洪水橋客會轉投968特班,
到時未必可以keep到有6班960P出市區
講番正題,
小弟試過搭頭班968X去灣仔,
事實上中環至灣仔落車客的確唔多,
可能中環至灣仔段同搭968時間上相差不遠,
乘客無誘因要專登等呢3班車出市區

其實會唔會可以考慮兩繁分拆968X,
一條專做中環灣仔銅鑼灣/柴灣
(呢條可以考慮由洪水橋開,如銅鑼灣避風塘可當服務銅鑼灣可以過入境處跟788飛東廊直去柴灣工業城然後跟8去柴灣站做總站),
一條就過西隧跟962E去鰂魚涌,加停銅鑼灣避風塘
(先以康怡作終點站,到時如果全日可以考慮嘉亨灣做總站)

利申:住屏山,柴灣返工

0q9w8e 發表於 2018-2-19 23:02 來自手機 | 顯示全部樓層

ES6048 發表於 2018-2-19 11:53
其實西鐵開通後,元朗人多數都係坐鐵去尖咀,
268B/268X本身作為元朗尖咀的作用都不及以往,
只不過是用 ...

268B改經凹頭算啦...
反正要快既已經唔會坐佢...
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-20 12:01 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-2-19 21:52
其實往元朗方向可以考慮跟511出告士打道 (我用樓主個地圖改左出黎: https://goo.gl/maps/m5jbigp5x5N2)既 ...

如果咁入銅鑼灣法倒不如唔經...
我覺得做唔做銅記都冇所謂既
肯開條968X全日已經大家都贏左

西行的確如720P兄講要入得銅鑼灣又要做得靚
就預左輸行車時間
如果日後中繞開左既話入清風街直跑西隧的話
咁我都會支持西行不入銅記

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KW2523 發表於 2018-2-20 22:29 | 顯示全部樓層

其實,268B回程做嘅彌敦道離西鐵站都幾遠,如果成條取消可能會以回程唔就腳/下繁要搭269B再轉車為由反對

如果來回程每日分別喺最多客時間留低一班車(由新968X抽調),再將去程都改行彌敦道,會否更好?

至於968X可以由正線柯打一單代替
3ASV174 發表於 2018-2-20 22:49 | 顯示全部樓層

其實全日都可行,
但行車路線要稍為調節。

如果英皇道西行跟 619 690 停站,太古到清風街上橋唔會慢得去邊,應該唔使 20 分鐘,
但清風街落維園道其實要陪塞一段紅隧,情況類似 673,只係建議中 968x 係塞 cut 右,673 就塞 cut 左。
既然九巴有電車轉乘,我覺得應該考慮西行放棄炮台山,跟 102P 糖水道就上東廊,可以避開紅隧車龍。

至於東行,反正都係落客,
不如跟 A12 行渣華道去到民康街先出英重道算啦,好過全段行英皇道。

如果全日咁計,其實我覺得佢可以擺嘉亨灣,反正都要私牌去到鯉景灣先調頭,甚至有潛質擺筲箕灣,
好過擺街邊。
如要討論,請先自貼差餉單一次