hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 268B 停辦,968X 全日及更改路線
開啟左側

建議 268B 停辦,968X 全日及更改路線

m_rd08 發表於 2018-2-21 00:24 | 顯示全部樓層

269B經唔經洪天路客量唔會有大改動,因為堆客其實都定曬形
唔會話你突然加快好多(更何況經洪天路唔會快幾多),條線就突然客似雲來

當然如果真係想269B加快既話,其實可以回程跟280X上公路
如果想269B吸多D客既話就加經旺角、大角咀,中央郵政局加$15.1分段,不過尖沙咀客會唔會倒走曬就另計,而且要連埋69X一併考慮

響你個建議當中,968X長遠計會唔會經中環灣仔繞道直達東區呢?

btw其實968應該要拆一拆
最起碼朝早都應該拆做上環至金鐘;金鐘至銅鑼灣(當然元朗版969X都值得開)
 樓主| GU9338 發表於 2018-2-21 08:49 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-2-21 00:24
269B經唔經洪天路客量唔會有大改動,因為堆客其實都定曬形
唔會話你突然加快好多(更何況經洪天路唔會快幾多 ...

其實我真心想試洪福 - 欖隧特快 (唔關個大帝事) ,
唔使先搭 68A 去到大馬路轉車 , 或者搏到有人由 68A 屯轉價 upgrade 去元朗欖隧價已經贏咗

至於 968X
我本身建議回程入一入港灣道執客 , 跑中繞就肯定做唔到
值唔值得飛起做東區真特快 , 我本身立場開放 ,
但現時無數據之下我就先用佢補下 968 嘅盲點
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2018-2-21 08:53 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-2-20 22:49
其實全日都可行,
但行車路線要稍為調節。

炮台山我個人覺得比較尷尬
無錯有電車轉乘,但無直車之會唔會有客去 102 268X 都唔搭 968 ?
前段都講到 968 天后上有排搭先上公路

筲總好似無位 ?
如果當初 613 係循環線嘅話仲有得諗
而家 613 都唔見得快 (尤其回程塞北角) , 但都唔知可以點搞
請用文明來說服我。
m_rd08 發表於 2018-2-21 09:59 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-2-21 08:49
其實我真心想試洪福 - 欖隧特快 (唔關個大帝事) ,
唔使先搭 68A 去到大馬路轉車 , 或者搏到有人由 68A 屯 ...

洪福欖隧特快真係值得做既

其實可以諗下將上繁268B個4部車改做富泰經青公、洪福邨直達欖隧(其實朗屏經屏山、洪福邨都得)
總站可以諗諗,放葵興站又得,放上葵又得
收費就$11.1
-----
968X:
雖然話有apps,港灣道班客都應該幾難等到車
neoplan720p 發表於 2018-2-21 10:23 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-2-21 09:59
洪福欖隧特快真係值得做既

其實可以諗下將上繁268B個4部車改做富泰經青公、洪福邨直達欖隧(其實朗屏經屏 ...

我反而睇,以而家洪水橋尚未完全發展的情況,洪福最多只能夠有繁時直出欖隧特快。如果全日出欖隧來講,洪水橋 + 屏山直出欖隧,會較容易儲到客。
反正由洪福「碌」到去屏山,都唔駛10分鐘,時間上同265M由天恆碌到去湯國華差唔多。

咁既然天北人都願意坐265M,洪福又有咩原因唔去坐?

直至10年後洪水橋發展成新市鎮,起好哂樓,自己夠客直出欖隧,到時先搞全日洪福直出線都未遲。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
KC3555 發表於 2018-2-21 10:43 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-2-21 00:24
btw其實968應該要拆一拆
最起碼朝早都應該拆做上環至金鐘;金鐘至銅鑼灣(當然元朗版969X都值得開)

呢個建議出過台,只係區議員唔滿意繁忙時間由3-4分鐘一班變7-8分鐘一班,最終收回。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
m_rd08 發表於 2018-2-21 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-2-21 10:23
我反而睇,以而家洪水橋尚未完全發展的情況,洪福最多只能夠有繁時直出欖隧特快。如果全日出欖隧來講,洪 ...

其實我只係諗住拎個4部車黎做上繁架渣
全日呢d就後話啦...
 樓主| GU9338 發表於 2018-2-21 11:19 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-2-21 10:23
我反而睇,以而家洪水橋尚未完全發展的情況,洪福最多只能夠有繁時直出欖隧特快。如果全日出欖隧來講,洪 ...

係個大帝搵黎嘈者
K75 爆嘅同時 63X 68A 960P etc 係咪無人問津 ? 唔係
K76 天北夠爆啦唔通 265B 265M 967 又無人搭咩

269B 本身天祐苑對面已經係西鐵站 , 再加埋上車人數少先建議拉落洪福
稍為好睇過 269B 嘅線都未必飛得走天祐
請用文明來說服我。
3ASV174 發表於 2018-2-21 21:28 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-2-21 08:53
炮台山我個人覺得比較尷尬
無錯有電車轉乘,但無直車之會唔會有客去 102 268X 都唔搭 968 ?
前段都講到 96 ...

613 災難在回程要北角兜圈先上到東廊,而且唔順燈,
但 968X 唔會有呢個問題。

炮台山都唔會太多客,單向唔經既話都不至於會趕班客去 102 轉 268X,
畢竟紅隧出黎都要去到旺角先上公路,如果唔轉 968X 大不了轉返 968。
如要討論,請先自貼差餉單一次
757 發表於 2018-2-21 22:33 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-2-21 21:28
613 災難在回程要北角兜圈先上到東廊,而且唔順燈,
但 968X 唔會有呢個問題。

102轉西鐵唔係會快過轉268X咩?