hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 102小巴的客量
開啟左側

102小巴的客量

arfung 發表於 2018-2-19 22:21 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-19 22:05
九商返山上其實可以去九龍灣總站等106,不過一樣係望天打掛嘅路線
如果係康翠,通常297轉車,如果返寶達 ...

106和111海軍鬥水兵,一樣望天打掛呢(運氣成份高)。
不過111的[值搏率]較高,個人看法以多次等車經驗來說,加上上到車就直通寶達快一大截。

加上晚上就只剩111,在Megabox走人就要焗等。試過好彩5分鐘上到,唔好彩等了40分鐘才上到車。
聽到小巴師傅對話,說晚上九龍灣111有得做,會叫台找半吉車入九龍灣清客,但不知如何運作。

個人經歷試過111彩虹道上爆出九展直上觀繞到寶達。
也試過111新蒲崗開出跟102出太子道東,但入九龍灣後才上滿上山。

不知和師傅們對話有否關係。
 樓主| 10598C 發表於 2018-2-19 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-2-19 22:21
不過111的[值搏率]較高,個人看法以多次等車經驗來說 ...

111有陣時直接新蒲崗總站開出嚟就上繞道(如果總站坐滿),但有更多時候都係新蒲崗直入九龍灣

聽過司機話111係彩虹道一日10個客都冇,大部分車都唔會經嗰邊
arfung 發表於 2018-2-19 23:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-19 22:55
111有陣時直接新蒲崗總站開出嚟就上繞道(如果總站坐滿),但有更多時候都係新蒲崗直入九龍灣

聽過司機話1 ...

可能我不好彩了,只試過一次111新蒲崗已坐滿司機問無人九龍灣落車後直上繞道。
我搭親新蒲崗未坐滿的話,絕大多數都照行彩虹道(試過剩番1個位都照行),不過彩虹道上車的人的確較少,但會多5-8分鐘車程。
其實若變常規行法,加快回車也未嘗不是好事。
 樓主| 10598C 發表於 2018-2-19 23:02 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-2-19 23:00
可能我不好彩了,只試過一次111新蒲崗已坐滿司機問無人九龍灣落車後直上繞道。
我搭親新蒲崗未坐滿的話, ...

以前係有新蒲崗繞道特車,不過而家冇曬lu...
JX9097 發表於 2018-2-20 14:08 | 顯示全部樓層
不過111的[值搏率]較高,個人看法以多次等車經驗來說 ...

MegaBox去111沿線都差唔多有哂替代品去秀茂坪(寶達)有89B
去寶林有297
基本上只有馬油塘/ 康盛/ 翠林硬食
(不過等得111嚟, 分分鐘行過隔壁坐215X轉98A都返到屋企)
JX9097 發表於 2018-2-20 14:10 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-2-19 21:57
102能深入工廠區內街,觀塘/九龍灣都有捧場客。
不搭102就要其他車在太子道東落車過天橋入番去,都有點遠 ...

平時新光都可以執幾個上車
返轉頭入將軍澳間中都有人喺新光落
當然數量上較少
3ASV174 發表於 2018-2-20 22:06 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-19 22:05
九商返山上其實可以去九龍灣總站等106,不過一樣係望天打掛嘅路線
如果係康翠,通常297轉車,如果返寶達 ...

點會搭 297 返寶林轉,
繁忙時間返到寶林等小巴上山又咪如同乞食,
與其返寶林,不如去返企廣等 106 直達反正都係等運到,再唔係行返出觀塘道等 93K。
如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2018-2-20 22:12 | 顯示全部樓層

如果係繁時,111 九龍灣係唔使等,
我試過 98P 打爆九龍灣飛站,第二晚行入內街等 111 但一個鐘都無一架 111 入黎,投降行去總站等 106 都要等到三架先上到,但起碼見到有車同真係有人上過車先,
等 111 有如等空氣。

其他時間等 111 一定好過等 106,106 收車後就焗搭添啦,
但一般 111 都兩架內上到車。
 樓主| 10598C 發表於 2018-2-20 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-2-20 22:06
點會搭 297 返寶林轉,
繁忙時間返到寶林等小巴上山又咪如同乞食,
與其返寶林,不如去返企廣等 106 直達 ...

反正九商我一直都係搭297轉車上康翠,從來都冇試過行出觀塘道搭93K

我冇話唔去九龍灣總站等106,但即使而家105服務倒退左唔少,搭297去寶林轉105都好過死等106,起碼返左小區,仲有其他路線選擇返上山

甚或乎,睇啱時間搭15A返觀塘轉98A亦都得
3ASV174 發表於 2018-2-20 22:28 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-20 22:19
反正九商我一直都係搭297轉車上康翠,從來都冇試過行出觀塘道搭93K

我冇話唔去九龍灣總站等106,但即使 ...

依家 105 都疏左好多,分分鐘 10 分鐘先見一架,而且上到幾多完全視乎有幾多人寶林落,
好多時都係要 296M 執手尾,但堆手尾我試過一站打爆一架 296M 既 AVBWU,即係唔好彩分分鐘寶林又企半粒鐘。

15A 轉 98A 無轉乘,15A 班次又乞食,
如果轉 98A 就 215X 算啦,起碼九龍灣有落有上,297 既話班次又何嘗唔係乞食級別。