hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線通車後九巴286M去留問題
開啟左側

[問題] 沙中線通車後九巴286M去留問題

YY487 發表於 2018-4-13 23:39 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
680X 發表於 2018-4-14 05:56 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-4-13 23:39
286M 改去觀塘
89C 縮短去石門
大家都有直達快車去東九龍,BBQ 結局

一句講到尾
取消 286M既車出來將 89C全日一拆二
TuNg''=) 發表於 2018-4-14 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-11 04:43
我好支持慈雲山要有大隧線
但我覺得求其拉286M上去食垃圾班次
然後新界只係做得馬鞍山住宅區,太對唔住慈 ...

慈雲山如果有大隧線,又有轉乘優惠
已經好好。
唔係搵呢d既有線,要面臨客量會大幅減少
又唔cut得,要搵d新客,先有機會建議下上慈雲山。
直接開新線真係諗下好
而講到慈雲山可以打爆286M真係太理想

其實附近冇大隧線既大區就得啟德同慈雲山
仲有半邊四順既
啟德唔洗講都知成條鐵放左係屋企底下咁濟
四順去程都好,有一部分人可以上去搭88,而家88唔算爆
又係諗落得慈雲山

286M取消唔到咪拉上去
開20,晚間30一班
開單層當中型巴士線完善個轉乘網絡

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-14 09:45 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2018-4-14 08:37
慈雲山如果有大隧線,又有轉乘優惠
已經好好。
唔係搵呢d既有線,要面臨客量會大幅減少

明知一邊腳將來會嚴重唔夠客
仲拉上去慈雲山有咩用途?
救線?不如正正經經由得佢取消仲好
一方面又繼續搞到89C唔上唔落
一方面由令到慈雲山享受優質班次
兼去主要地方都要繼續係轉車
根本就錯晒成件事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
TuNg''=) 發表於 2018-4-14 10:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-14 09:45
明知一邊腳將來會嚴重唔夠客
仲拉上去慈雲山有咩用途?
救線?不如正正經經由得佢取消仲好

咁當然係取消不斷被反對,運吉又唔落行政指令先咁做。

89C冇咩條件全日拆線

286M 係欣安同寧泰路搵唔到替代品
89C就算做到回贈轉乘但經濱景石門慢太多

取消唔容易過到關
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-14 11:50 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2018-4-14 10:28
咁當然係取消不斷被反對,運吉又唔落行政指令先咁做。

89C冇咩條件全日拆線

89C其實唔係無條件飛走石門
問題在於係老九有冇心去做一個好好睇睇既方案

客量問題上面有提及過
77區而家兩條線出東九
一條快但唔到中心區域
一條到中心區域但慢
如果可以夾返埋一條快兼到中心區域已經好好多
再加埋可以放返89D走馬鞍山路
大水坑既客源可以集中係89C身上都有唔少幫助
Snowbb 發表於 2018-4-14 21:58 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-14 11:50
89C其實唔係無條件飛走石門
問題在於係老九有冇心去做一個好好睇睇既方案

濱景/第一城要諗辦法處理 , 尤其濱景冇 89C 就要行一大段路到銀城街先有條 89X 搭
第一城得條 89X 未必負荷到個需求
當然如果 89C 可以提速 , 對 89C/D 都有利

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-14 23:15 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-4-14 21:58
濱景/第一城要諗辦法處理 , 尤其濱景冇 89C 就要行一大段路到銀城街先有條 89X 搭
第一城得條 89X 未必負 ...

位就一定要補
基本上亦好大機會要用新線補
幾年前想郁89X補位結果到王屋冇服務

差在如果拆既話係夾白石角定係夾火炭
當然要老九肯郁先算啦
brianso198 發表於 2018-4-14 23:16 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-14 23:15
位就一定要補
基本上亦好大機會要用新線補
幾年前想郁89X補位結果到王屋冇服務

其實論potential,
肯定夾火炭好過白石角,
不過果頭又有架88X...

除非順手執埋88X定線...

樓主| ricky 發表於 2018-4-14 23:20 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2018-4-14 21:58
第一城得條 89X 未必負 ...

如果89C經石門,除非夾硬唔停第一城,否則都唔知點樣拉快。
前荃葵青區居民