hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

樓主| AV385 發表於 2018-2-22 16:02 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-21 22:34
咁你不妨自己畫下 google maps 估算下要幾耐,
青山道同蘇屋有燈陣的同時,深旺道興華街都有燈陣,
就算 ...

數左,停小4個站,停小4盞燈,仲未計行人過路線google map都岩岩畫完,未計停站都已經快左5分鐘
就算真係冇咁快,亦都只係打和,唔存在慢左,再者,
有你所講既問題亦只有美孚總站一個站

主要通勤時間係使用296E,2A及X2A係主要提供非繁時既服務

及以較合理既價錢或速度提供來往牛頭角一帶之服務

首先,向個頭返左咁年學,我唔見得有你所講咁恐怖
但我同意上繁行亞皆老街同界限街分別不大

無錯,我並無討好過尚德,下繁由尚德出旺角根本就唔多人,仲有條796C可以坐
我實際唔覺得需要浪費資源向呢到
我所講既兩面不討好,係就咁拉長296C入四小龍,
先唔講四小龍冇位擺,就咁拉長,肯定會拉疏班次
所以,我認為先將部分冇咩人坐既班次改成另一條線,
之後再調配會更容易過關,而且已經可以滿足大部分人既所求

2X當初特快行橋都比人拉左落黎啦,有咩係唔得?!
三彩既客減價者,成個2A沿線加左價又點計呢?!
仲整多左條6E,向冇增加資源既情況下搶多左一批客,呢條數又點計?
如果講6D搞到收平左,咁要平既坐9出旺角太子都平左啦WO,
實際上收少左既只有出深水埗既客,對比我上面搵多左既,簡直係冰山一角

真奇怪,你地係區議員肚裡面條蟲啊?你地可以咁肯定區議員既諗法既?!
即使有其他得益都肯定佢地死咬唔放
你話我個PLAN影響左好多人,例如好似40改快咁,或者會搞到D無欲無求既區好似黃大仙咁,
咁我都會諗個PLAN B,但我睇唔到有幾多個損害者,得唔到其他既好處WO

成個計劃,有D地方平左,有D地方快左,有D地方密左,有D地方仲由冇變有
實際受害冇得益既,就只有下繁尚德總站唔想行出去搭796C既客,
牛頭角去彩虹道,啟業單向去彩虹道,同深水埗區內客
其中尚德只係要行出出面街就有車搭,牛頭角去彩虹道只係慢左幾分鐘,
深水埗區內客本身就唔好多,大可嘗試重組部分小巴線來完成
啟業問題之前已經講過,

如果呢個建議真係咁好彩比人放上枱,
到佢地講左意見出黎我再執,我冇所謂,但如果未見官就先退一步
到時佢得寸進尺,你又是否有再退一步既空間?!

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
AV296 發表於 2018-2-22 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
另外發現一個新問題
X2A就是2A特快版,就當美孚↔旺角和九龍東路線跟2A相同
咁X2A服務範圍咪少過2X?
(2X停彩福,仲停啟麗,X2A只停樂華至淘大4站就飛嘥站,西行只是比2X多一個旺角)
根據2017年數據,2X最繁忙的1小時載50%客,當2X做30,你條X2A憑咩做15-20?憑樂華(2X經淘大,而牛頭角總站行過去也是10分鐘搞點)?服務時間仲要長過2X?

另外樂華由1條深水埗線變3條線(仲有一條是專線),給人感覺上是帝化樂華
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 16:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-21 22:49
有冇諗過美孚站係西鐵站?短距離車程由一程變成兩程根本成件事完全唔合理

唔理你信定係唔信,反正呢啲位k ...

我地不如黎玩一玩google map
蘇屋總站至元州商場    450M/6分鐘
翠林總站至寶林北路    270M/4分鐘
太子道東坪石邨至坪石總站 400M/6分鐘

錦雲樓行至彩虹站C4   450M/5分鐘
盈安樓至彩樂樓          500M/9分鐘
淨係美孚新邨最遠個座行到出巴士總站都要500M,需唔需要開條線比佢地?!
再睇返B2既其中一篇文章,裡面提到運輸署指引,市區巴士站距離為400M
一個巴士站多少少既距離都行唔到?!?!

如果有11M,唔好講西鐵啦,南港島線都駁到啦

樓主| AV385 發表於 2018-2-22 17:01 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-21 23:06
牛頭角巴總都唔算做到牛頭角下邨?

唔知邊個一開始就係到挑釁人地,話人地雞蛋挑骨頭撩交嗌呢?

算,更算嫁,咁大條牛頭角道唔揀,咁大條觀塘道唔揀,咁大個地鐵站都唔揀
揀向牛頭角總站等你條2P。。。。。。。

所以我都覺得我唔岩,我唔應該咁準確地批評你,我應該婉轉D,
我自己問係的確唔夠了解而家香港小朋友既自專心原來係細得咁交關

至於你話我唔聽人講,反正我冇抗拒過,我到而家都仲答緊你,
亦冇叫人收聲,你鐘意點演繹,隨便

10598C 發表於 2018-2-22 17:21 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 17:01
算,更算嫁,咁大條牛頭角道唔揀,咁大條觀塘道唔揀,咁大個地鐵站都唔揀
揀向牛頭角總站等你條2P。。 ...

多謝讚我年輕喎

叫過人收聲唔止我一個,你可以去check下某位滿等版友講過嘅野

要講嘅說話我講曬,你堅持覺得山頭主義嘅阻力可以無視嘅話,go on,I can't stop you
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 17:29 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-22 00:40
另外發現一個新問題
X2A就是2A特快版,就當美孚↔旺角和九龍東路線跟2A相同
咁X2A服務範圍咪少過2X?

好好,難得你咁正常咁問,我認真D咁答你首先,我既推算2A加X2A只係要用18至19部車,比原來既2A/2X用21部車少
成本已經低左,但淘大既班次密左一倍,有更大既吸引力可以吸引乘客唔好見車就上
而樂華至牛頭角既站,由於兩線由同一車站管理、發車及相同班次,絕對唔會出現拖卡情況,
減沙原本要坐2A既客因為慳一蚊而繼續死等既機會,
再者,新既X2A係多左一批四小龍既客,另外係西行由於701亦唔係特快,估計亦可以執到一定數量既客

而最重要既一點係,加站總比取消容易,如果開左線之後唔理想,
加站亦無不可,亦不會比現在的2X慢,尤其係東行

3條線放埋一齊只係想方便調動,用最少既資源做到最多既野,而且三條線有各自各既功能,並唔係帝化

樓主| AV385 發表於 2018-2-22 17:53 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-22 01:21
多謝讚我年輕喎

叫過人收聲唔止我一個,你可以去check下某位滿等版友講過嘅野

我冇話過只有你叫人收聲WO,我淨係想話你知一個唔聽人意見既人先會叫人收聲

我只係話一日唔放上枱,我唔會去揣測個D屎忽鬼諗咩
如果你話一個建議係影響大部分市民既,我改,
但如果要我諗定某D屎忽鬼會搞咩而整定一D浪費資源既野去招呼佢,
SORRY,我唔會咁做,咁做只係長他人志氣,滅自己威風,
佢連隻手指都未毓就要我跪低,成本會唔會低到有D離譜

最後:從來都冇大重組方案係一放上枱就全部SAY YES
你今日幫呢個屎忽鬼諗埋,後日又會有另一個屎忽鬼搞你,
與其放上枱之後都係要再執,點解唔係一開始就寫左個自己心目中最理想既方案出黎先?
如果你一開始就退後一步,到上左枱之後佢要求更多既時候,你仲有冇退路比自己?
一係就上左枱都胎死腹中,一係就搞出一D比不論不類更不倫不類既野出黎
資源被鎖死,想再重組亦更加難上加難,2A,9就已經係最好既例子

S3BL100 發表於 2018-2-22 23:40 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-22 14:43
但其實淘大班客本身可以上彩頤居,去程都可以兜牛頭角巴總,同埋去程我有諗住將佢擺返上橋
何況班次加密唔 ...

但淘大人本身係唔會行上山去彩頤居搭車

而且淘大個站做緊既唔止淘大客,仲有牛頭角下邨、得寶、同埋中間堆舊樓,
甚至會有部份目的地比較遠離地鐵站的德福客行過去搭車(呢點亦解釋左 2X 拉落橋後
西行下繁至尾車客量下跌的原因),無論行去牛頭角總站,或者彩頤居搭車,都係非常不便

牛頭角區街坊本身唔會咁行,深水步區街坊更加唔會,呢個建議係無乜可能過到深水步一關

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-2-22 23:55 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 16:02
數左,停小4個站,停小4盞燈,仲未計行人過路線google map都岩岩畫完,未計停站都已經快左5分鐘
就算真係冇咁 ...

同埋你其實無交待過兜深旺道既行法,
如果東行係好似 905P 咁入深旺道既話,係完全停唔到長沙灣商貿區

尚德出旺角?我一直唔認為佢地需要 296C 796C 重疊,但問題人地唔係咁諗,
你再望下 796C 站位,就知道要人放行未必咁易

要處理尚德問題,不如好似我前幾個月建議,
反正條 296D 廢,減到基本班次 30 分一班,俾 296C 296P 同時全日,
296C 西行全日太子道西飛橋,296P 經九龍灣來往旺角大角咀仲好

返到主菜,我其實可以話,你個建議為左深水步的利益,犧牲左觀塘半山

無錯我唔係區議員入面條蟲,但係佢地會有咩反應,好多時係可以估到,
就算唔係睇佢地以往對 RPP 的反應,一個對佢地負面影響大的建議,佢地根本無乜可能支持

望下隔離 B2 版,有位反對將 2X 拉落橋既版友,想遊說三彩放行將 2X 還原,
但人地都唔放;你估你搞到人地無左架旺角半直通,影響更大,佢地制唔制?

仲想拉埋小巴重組去做補償?你知唔知當日 40 69A 單野
差D因為小巴同運吉拉鋸,唔肯重組而全盤流產?
當日有運吉主任全力推動重組,最後先做到,但
唔係個個官都咁有心,而且經此一役,呢種重組絕對可一不可再

當日 40 改快,好明顯係受惠人數多過受影響人數好多倍,
而且事實係受惠人數有更大客觀需要,先要咁做

但你個重組入面,我睇唔到呢樣野,最有需要地區就受影響,
咁就值得不惜一切去硬推?

如果你都同意人地反對就要改方案的話,我諗你都係時候要諗定 plan B,
點樣滿足到咁多個細位,又唔影響三彩,又達到你既目的啦

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-2-23 00:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-22 23:40
但淘大人本身係唔會行上山去彩頤居搭車

而且淘大個站做緊既唔止淘大客,仲有牛頭角下邨、得寶、同埋中間 ...

ok,但講開又講,當初拉2X落橋目的係為咗方便乘客前往旺角,換句話三彩(最少係運吉嘅眼中)已經算係有一條去旺角嘅路線