hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 回帶當年Q-train點俾傳媒質疑招標過程不尋常 ...
開啟左側

回帶當年Q-train點俾傳媒質疑招標過程不尋常

clivetock 發表於 2018-2-23 14:11 | 顯示全部樓層

記得好似有人講過外國或者日本啲大廠唔鍾意接港鐵呢種指定晒唔同零件再叫間廠砌部車出嚟嘅生意,唔知係咪真?
ky26042008 發表於 2018-2-23 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-2-23 12:21
另外隔離壇傳說
Kawasaki+Nippon Sharyo
Siemens

呢個傳說我都聽講過, 傳聞原因係南車北車當時搞緊合併做中車, 唔得閒入標
呢個傳聞重搞到我開心咗個幾月, 以為會有港版京成電鐵搭, 結果當然希望越大失望越大, 而家已對地鐵死心,

講開中車, 有冇人發現中車logo又係抄足日車, 果然貫徹中國人抄襲嘅精神, 不過你logo抄足人又點? 產品質素連人地1%都冇, 淨係識出垃圾
cruisesnet 發表於 2018-2-23 16:49 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2018-2-23 14:11
記得好似有人講過外國或者日本啲大廠唔鍾意接港鐵呢種指定晒唔同零件再叫間廠砌部車出嚟嘅生意,唔知係咪真 ...

吾出奇, 指定晒零件食水應該無敢深
053h4 發表於 2018-2-23 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2018-2-23 17:16 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-2-23 17:08
港鐵自己設計(當然人地判左比歐洲公司做design)

你就唔好FF港版京成啦

輕鐵2期同IKK都唔係日方做主要設計,都係由業主方(即九鐵)搵人設計,再由日方生產同對設計微調
甚至,台鐵同捷運都係由業主方搵人設計同指定主要零件,再由生產車廠微調設計
lpc 發表於 2018-2-23 17:43 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-2-23 17:16
輕鐵2期同IKK都唔係日方做主要設計,都係由業主方(即九鐵)搵人設計,再由日方生產同對設計微調
甚至,台 ...

點解會寫「業主」? 呢啲唔係物業噃...
列車用「客戶」或者「買家」會好啲
KMBAVC19 發表於 2018-2-23 18:59 | 顯示全部樓層

記得好似有人講過外國或者日本啲大廠唔鍾意接港鐵呢種指定晒唔同零件再叫間廠砌部車出嚟嘅生意,唔知係咪真 ...

如果日本真係咁,咁嗰幾間應該等摺
外國我唔知,但以我所知日本多數都唔係咁

先講外型,日本大把鐵路公司,間間個樣都唔同,就算樓上有人講過嘅京成(包埋佢嘅子公司)同京急同都營都唔同樣,但當中京成同京急都有搵東急(現JR-Tect橫浜製作所)造車,京成同都營都有搵日車造車,京急同都營都同樣有搵川重同東急造車。三間樣都唔同。而且間間都有指定嘅零件。

例如京成指定用東洋Traction、三菱或東洋馬達、三菱嘅用WN驅動、東洋用TD、住友金屬轉向架、三菱或東芝製冷氣

另一邊嘅京急指定三菱/東洋Traction+Motor,三菱Traction用番三菱馬達、東洋Traction用番東洋馬達(最多出現過係東洋Traction搭三菱馬達,而以前係可以混溝一齊用,新嘅標準好似已經唔畀),不論三菱定東洋全部都TD,用自煮燃發嘅轉向架,三菱製冷氣

都營淺草線就暫時得一款車(新嗰隻未出嚟行咩料都冇),指定三菱Traction、全WN、馬達就因為同一個設計畀三菱/東洋/東芝/日立四廠一齊做所以唔洗理

仲有JR,目前嚟講通勤車指定三菱Traction(但有其他廠代工),近郊車指定日立,馬達因為係自煮燃發所以唔洗理

間間都唔同心水貨同樣,如果嗰幾間大廠唔鐘意咁做,咩都要自己話曬事嘅應該等摺,因為冇人會咁做

Btw,提提番各位唔好畀一樓篇文誤導曬
爆新加坡單嘢嗰陣,新車係連底架都仲係畫緊圖嘅階段,而且MTR嘅標準設計係同新加坡唔同
例如轉向架香港係用無搖枕而新加坡係有搖枕,用嘅料都唔同
及後爆出嚟嘅嘢只可以證明MTR買車嗰度係有問題,故意縮短招標程序所用嘅時間(確實異常地急同短),未可以證明佢專登為親中買中國車(因為唔排除其他廠可以做到MTR嘅要求,例如價錢、交貨期、保養條件,但文中無提及過)。不過又唔可以排除呢個可能性。
傳眞社當時已經畀MTR Service Update炳到咩咁,出埋文炳佢「無料扮四條」,架硬將新加坡單嘢拉埋香港落水
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/07/16/139911/smrtcrack
 樓主| GK9141 發表於 2018-2-23 19:10 | 顯示全部樓層

唔鍾意接既話當年c-train應該唔會有咁多間廠入標掛
 樓主| GK9141 發表於 2018-2-23 19:17 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-2-23 12:21
另外隔離壇傳說
Kawasaki+Nippon Sharyo
Siemens

南車 北車 同Rotem 三間廠入標依個講法我係某半官方fb page睇返黎
你依四間都聽過,當時仲傳得好行
真正係邊幾間廠有入標相信只有知情人士先知

PS我見人地新加坡地鐵招標要post晒邊幾間廠入左標仲登埋價錢
港鐵招標就次次估下估下最後只知邊個中標
香港係咪無法例規管公司既招標程序?所以港鐵招標次次都可以唔公開細節?

The tender for trains under the contract turnkey 151A was closed in January 2009. The tender results were published in May 2009.[6]
S/N
Name of tenderer
Amount ($S)
1Bombardier (Singapore) Pte Ltd and Bombardier Transportation GmbH Consortium373,327,788.00
2Kawasaki Heavy Industries,/ Kawasaki Heavy Industries(Singapore) /CRRC Qingdao Sifang Locomotive and Rolling Stock368,997,888.00
3Mitsubishi Corporation393,301,698.52
4Hyundai Rotem322,729,548.00

ky26042008 發表於 2018-2-23 23:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-2-23 17:08
港鐵自己設計(當然人地判左比歐洲公司做design)

你就唔好FF港版京成啦

FF港版京成純粹係增加趣味性, 唔通真係會望佢原隻京成輸港咩, 鬼唔知車卡尺寸全部唔同咩 (雖然都係行1435mm + 1500V DC)
不過當年SP1900都係比川崎重新計過數改良過先量產, 雖然原因係九鐵計錯數搞到架車超重,