hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [純創作] 香港鐵路路線圖 (2040+)
開啟左側

[純創作] 香港鐵路路線圖 (2040+)

mckhgc 發表於 2018-2-26 23:18 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2018-2-26 22:40
2014年講到而家,通識科無教???

Thanks!我也忘了這個項目,因為我認為我有生之年也不會看到,所以過目即忘。

奇想:有冇可能再激D,東西線同東大嶼線合併成一條線,一程車烏溪沙落尖東再上屯碼再落堅城。

如果唔係車門位置同軌距電壓問題,我仲想同港島線合併埋,一程車環港遊,烏溪沙去到柴灣。

最差配套 狗也不D
qunow 發表於 2018-2-27 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
遠期的話,港深機場線呢?機場快線港珠澳大橋伸延?機場快線東涌東?另外就是,北環線運行模式?
 樓主| eternalflame 發表於 2018-2-27 10:05 | 顯示全部樓層
hmhv1222 發表於 2018-2-26 22:29
根據政府的模型和規劃圖 , 交椅洲周圍大概會有數個人工島圍繞中間的交椅洲,形成半天然的河流。可以想像一 ...

1)交椅洲個初步設計係島中島,因為交椅洲海岸線有珊瑚,為左唔想影響天然海岸線就搵左個屎橋出黎。但外面包圍個島好似四葉草咁設計,主要設施一定會側重係最近港島個一塊葉上面,而其他葉片連接除左環島道路,應該需要另一種環保交通工具
2)大圍設站可以引部份沙田同馬鞍山客轉鐵前往九龍西同新界西部,但大圍站要起真係無咩位,轉車亦唔算得方便。沙田荃灣之間通勤除非城隧交通情況惡化,否則唔容易起一條鐵路連接沙田同荃灣
3)我相信以新科技起個站甚至出入口都唔一定係問題,但半山區作為香港舊城區,起個站出黎係有位置、古跡方面嘅掣肘
4)科學園是否能夠設站,只靠科學園個堆私樓同科學園本身都唔夠。如果中大同教大會將樟樹灘一帶再發展大學校園,我覺得先有機會令科學園站起死返生
5)東九龍線唔向市區延申就好似條闌尾一樣,政府應該知道係旺角鬧市做大幅開挖個難度係邊。以政府現時取態,不停地有計劃擴建旺角行人天橋系統,如果亞皆老街個最好嘅線位都用埋,地底再起鐵路的難度就再上升

樓主| eternalflame 發表於 2018-2-27 10:09 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-2-27 00:25
遠期的話,港深機場線呢?機場快線港珠澳大橋伸延?機場快線東涌東?另外就是,北環線運行模式? ...

1)港深機場線應該最終會有預留,況且早幾年曾聽聞過呢條線其實同東大嶼有密切關係
2)港珠澳大橋一路都無鐵路預留
3)機場快線東涌東站等機管局做好研究再加上去都唔遲,要畫係好簡單嘅
4)北環線暫時未有運作模式公佈,個人而言繁忙時間可以開直通運轉經東西線到南昌嘅列車

tonyng 發表於 2018-2-27 11:39 | 顯示全部樓層
按RDS2000的區域快線東面走線的話,與東鐵的交匯站的位置似乎接近南華莆、元嶺多於九龍坑。
 樓主| eternalflame 發表於 2018-2-27 12:04 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2018-2-27 11:39
按RDS2000的區域快線東面走線的話,與東鐵的交匯站的位置似乎接近南華莆、元嶺多於九龍坑。
...

的確可以用最接近地名元嶺黎命名的

barking 發表於 2018-2-27 19:54 | 顯示全部樓層

康城會否向南延長至佛堂澳?
另車站將被改名如下:
太子站 > 404站
佐敦站 > 三軍會站
西九龍站 > 九龍站
紅磡站 > 九龍紅磡站
九龍站、柯士甸站 > 九龍火車站站
添馬站 > 八一站
黃埔站 > 紅磡灣站
宋皇臺站 > 公園前站
南昌站 > 南昌街站
康城站 > 赤沙站
第一城站 > 圓洲角站
皇后山站 > 404山站
himchan 發表於 2018-2-27 20:50 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2018-2-26 19:16
1.入面既路線、車站,例如香園圍線、東大嶼線、環保運輸走廊,是否曾經出現於政府/港鐵官方既建議?

2.環 ...

官方路線圖就向來冇乜道理嘅,正如佢將來會畫埋高鐵卻完全唔標示城際直通車
DIH 發表於 2018-2-27 22:17 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-2-27 10:05
1)交椅洲個初步設計係島中島,因為交椅洲海岸線有珊瑚,為左唔想影響天然海岸線就搵左個屎橋出黎。但外 ...

如果「香園圍線」想經沙田,我諗較易辦的是在顯徑交匯(美田邨以西入,轉彎停站,再轉彎經濾水廠以北走),同時南北線亦加入顯徑站。

東大嶼線在堅尼地城後出海皮連接香港站如何?怕有地質或古跡問題可以跟住港島線西段的走線鑽挖。

至於東九龍線假如落旺角,亞皆老街搞唔掂可以經旺角道,站體視乎工程難度可以設在彌敦道以東(有行人橋較複雜,但方便轉南北線)或以西(較簡單及伸延服務範圍,但不能轉南北線),之後可以經福全街或晏架街遊樂場走。
 樓主| eternalflame 發表於 2018-2-27 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2018-2-27 19:54
康城會否向南延長至佛堂澳?
另車站將被改名如下:
太子站 > 404站

康城去137區係Farells的藍塘發展計劃,非官方