hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 探討挽救53客量嘅方法
開啟左側

探討挽救53客量嘅方法

香港黃毛小子 發表於 2018-2-26 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢條頹線冇固定客源,只有見車即上嘅不穩定客源。

沿線又有唔少競爭對手,如紅小(佐敦道至元朗線)、鐵巴K51/K53/K65、綠小43,令53難以營運。

如果九巴當年冇將53拉去荃灣,今日應該唔洗蝕着錢養條線。

我認為呢條線未來仲有三個用處/方向喺喥:

1.
未來龍運E線改道屯赤路,可轉化為E線接駁線,為青公沿線提供接駁服務。

2.
為田廈路、屏廈路提供接駁九巴其他路線之服務,並提供相關轉乘優惠。以此換取取消276線,解決276/276p長期拖卡到站問題。

3.
為青公沿線(青山灣-青龍頭段)提供接駁261線之服務,以此增加261之客源。

挽救53客量嘅方法:

1.
增加與屯轉各路線之轉乘優惠,將服務範圍覆蓋整個屯門區。咁樣做,屯門來往青龍頭/深井會更方便快徢。

2.
未來可以分拆做兩條線53/53a。53a服務青山公路沿線來往屯碼區,作為碼頭接駁線。

唔知各位版友仲有咩建議/意見?
三巴合一 發表於 2018-2-26 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-2-26 22:45 | 顯示全部樓層
我建議就係快啲BAN咗呢個人佢, 佢日日係度開新界西路線研討會係咁不斷灌水真係好鬼煩

入番正題
我都唔知青山公路沿線居民係咪得罪你, 成日想幫佢地減呢樣減果樣

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HB00610 + 1 呢件垃圾已經嚴重得罪我

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
順利村 發表於 2018-2-26 22:48 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2018-2-26 22:53 | 顯示全部樓層
將樓主禁言已可改善 xxx 客量
Kookaichun 發表於 2018-2-26 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
不要再討論無聊事件!到B1版建議好過!
Kookaichun 發表於 2018-2-26 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層

但53本身在假日及繁忙都有客,本人身爲青公居民,如要53減班必會反對!
qazwsaedx 發表於 2018-2-26 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2018-2-26 22:57 | 顯示全部樓層
//增加與屯轉各路線之轉乘優惠//
呢啲咩線嚟咖 ??

//為青公沿線(青山灣-青龍頭段)提供接駁261線之服務//
//53a服務青山公路沿線來往屯碼區,作為碼頭接駁線//
三十分鐘先一班車 置樂都行到過安定上 261 啦
同埋又 261 你煩唔煩啲呀

你坐過 53 未 ? 53 下繁可以頂閘咖喎
試過三聖就頂閘 (好似要留後 ) 但一過深井就落晒
咁仲挽救啲咩呢 ?????
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
andy92 發表於 2018-2-26 23:03 | 顯示全部樓層

加一部車來回經掃管笏路,M61 都慳返