hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 探討挽救53客量嘅方法
開啟左側

探討挽救53客量嘅方法

T277 發表於 2018-3-1 11:01 | 顯示全部樓層

1. 廈村出荃灣快極都要成粒鐘, 繁時更加唔止, 比你頭尾車時段, 都要起碼50分鐘, 番工番學都一早西鐵啦, 再唔係坐K車轉68A/69M都快過你53多多聲 (有錢既話)

2. 53可以考慮拉去元朗工業區/朗屏開車,再出番大馬路,應該食到唔少K68轉西鐵去屯元天既客,呢度全獨市,反正大馬路客唔多,而元朗東總站更加係無人上車

3. 而家屯市到元市缺乏快速路線 (唔好同我講坐68A), 53可以考慮用特車改行/減少青公停站做半特快並不入廈村,天水圍
unknown000hk 發表於 2018-3-1 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2018-3-1 11:01
1. 廈村出荃灣快極都要成粒鐘, 繁時更加唔止, 比你頭尾車時段, 都要起碼50分鐘, 番工番學都一早西鐵啦, 再 ...

廈村出荃灣喺鍾屋村轉68A或者井財街過馬路轉58M啦, 仲點會一程53慢遊到荃灣
HB00610 發表於 2018-3-1 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2018-3-1 11:01
1. 廈村出荃灣快極都要成粒鐘, 繁時更加唔止, 比你頭尾車時段, 都要起碼50分鐘, 番工番學都一早西鐵啦, 再 ...

53由頭到尾都唔係For趕返工放工用,反而係當係流水線,所以佢班次係近乎全日劃一。

再講,下下去天水圍轉乘嫌錢腥?屯轉轉乘入去加七毫咋,仲未計入屯門程巴士平過去天水圍/元朗,更加未數巴士K巴。

夜晚慢慢返唔趕時間,就啱時間一程車過好過啦

仲有,53全程慢,但如果拆開個別路段計,係相對唔算慢囉。

去景峰轉53,就啱時間一D都唔慢
2. 工業村一過peak係死城,朗屏有西鐵站。

3. 你要搵廈村開刀唔該最少搞架車去到屯轉。

佢作用係流水,流水就要拆要摺, 咁樣要唔要將1A分屍?
andy92 發表於 2018-3-1 13:37 | 顯示全部樓層

有次由嶺大去深井,去到車站送53車尾

三分鐘後上 67M 打算去轉車站追番,
最後轉車站落車唔夠一分鐘部 53 就到
真係停多盞燈都已經追唔到
T277 發表於 2018-3-1 14:51 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2018-3-1 13:37
有次由嶺大去深井,去到車站送53車尾

三分鐘後上 67M 打算去轉車站追番,

咁53個司機應該係車手,兼夾置樂一帶順燈,而且沿途無咩人上落,而你架67M又多人,碌神,唔順燈先會咁,不過走左53唔緊要,比多幾蚊坐52X囉,或者出到荃景圍轉234A密密有車
HB00610 發表於 2018-3-1 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2018-3-1 14:51
咁53個司機應該係車手,兼夾置樂一帶順燈,而且沿途無咩人上落,而你架67M又多人,碌神,唔順燈先會咁,不過走 ...

第一,53停燈數量仲多過67M,大家都重疊嘅一段,53只比67M停少一盞燈第二,下路同上路相差其實係15分鐘左右,如果屯門公路塞嘅話差別會再窄D

53荃灣去到小欖,其實都唔算慢,上下路都唔塞嘅話,其實61M快53大約5分鐘左右架咋,如果夜晚屯門公路三線封淨一線嘅,下路會反而仲快。

反而小欖去三聖,上下路差別就真係堅大。

樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 15:05 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2018-3-1 01:09
你講得出呢D垃圾係證明你無知。
第一,我講最後一次,田廈屏廈路根本唔再需要區內線,去兆康方向少車都係 ...

我提議嘅穿梭接駁線,係用黎接駁九巴巿區線,即係好似m61咁。
鐵巴同九巴唔係同一間公司,唔會有轉乘優惠。

我依家有個新提議:

1.
276取消,以276p全面取代。
解決兩線於大馬路長期拖卡,造成資源浪費問題。

2.
m53
洪元路-元朗站
跟68A咁入元朗北,為各市區線接駁此線到工業區一帶。
為田廈路、屏廈路提供接駁九巴其他路線之服務。

3.
53縮短至天水圍站-深井(碧堤花園)
提供與234b之轉乘優惠
改行安友、豐景園

唔知可唔可行。
Alex7808 發表於 2018-3-2 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 15:05
我提議嘅穿梭接駁線,係用黎接駁九巴巿區線,即係好似m61咁。
鐵巴同九巴唔係同一間公司,唔會有轉乘優惠 ...

深井冇碧堤花園呀!只有碧堤半島
GU9338 發表於 2018-3-2 18:01 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 15:05
鐵巴同九巴唔係同一間公司,唔會有轉乘優惠 ...

276 加對外線 BBI 已經做到你口中 M53 嘅功能 ,
有大大條 K65 係度仲開條大幅度重疊嘅 M53 做乜 ?

276P 班班入博愛係咪想俾元朗人排隊問候 ?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 我想問候樓主好耐

查看全部評分

請用文明來說服我。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-3-2 18:01
276 加對外線 BBI 已經做到你口中 M53 嘅功能 ,
有大大條 K65 係度仲開條大幅度重疊嘅 M53 做乜 ?

取消276,係因為276/276p兩線長期拖卡到站,造成資源浪費問題。
(前一班車坐滿哂人,後一班車運緊空凳。)

再加上元朗大馬路繁時長期擠塞,取消276有助減少大馬路車流量。

M53同K65唔同,

K65係服務流浮山道、屏廈路嘅村民,接駁港鐵/來往元朗市中心。

但M53係服務田廈路、屏廈路嘅村民,接駁九巴其他路線。
(例如落馬洲/上水線、市區線)

K65唔經田廈路,亦唔入元朗北,兩者服務範圍、對象唔同。