hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴兩軸方頭 Streetdeck
開啟左側

[網上轉載] 九巴兩軸方頭 Streetdeck

A285 發表於 2018-2-28 20:19 | 顯示全部樓層

希望唔好好似英國果D 咁震到阿媽都唔認得啦
EN1504-201 發表於 2018-2-28 21:22 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2018-2-28 18:31
九巴版較短,而且車尾引擎室較大
可能因此同英國版用Benz OM934唔同.
玻璃梯似乎亦同Reading個批有分別,

你攞Brighton & Hove批長陣嚟比,就梗係顯得九巴呢部短啦
九巴版尾跨長咗,肯定長過標準陣StreetDeck。見佢引擎室咁大就放心,唔似係用英國版嘅四缸OM934,呢副嘢喺返單層度用咪算囉,連推英國版StreetDeck都唔夠力,嚟香港要推埋冷氣真係死得
如果係用六缸OM936,正常嚟講六缸順過四缸,唔會咁震,可能會比AMC1好力少少?
條梯擺得後過英國版,似乎用返橙蛋嘅方梯,油缸亦似係跟橙蛋放喺右頭轆後嘅梯底,而唔係英國版嘅右頭轆上

clivetock 發表於 2018-2-28 21:49 | 顯示全部樓層
車尾太平門下面嗰道黑色蓋係做乜?

另外數到上層有51個位,比AMC同埋ATSE多一排;下層唔係睇得好清楚,但係因為冇導航位,應該得23個位(假設尾排裝到5個),與ATSE相同而少AMC兩個;埋單全車有74座,應該係目前兩軸車最高,最終載客量如何就要視乎重量,如果此車同AMC重量相若可以做到26個企位,則載客量啱啱好可以突破100人大關
GW5498 發表於 2018-2-28 21:58 | 顯示全部樓層

上層仲要比量產E400坐多四個, 但下層就得廿一個位
以佢用咗方梯, 應該可以喺下層裝多兩至四個位...

上層就逼到癲, 下層就鬆動到不得了, 真奇怪
JZ3968 發表於 2018-2-28 22:07 | 顯示全部樓層
九巴本身係咪有信心樓梯玻璃可以過關先至買? 照計唔會有前科要封窗 都照咁樣搵野黎搞嘛?
EN1504-201 發表於 2018-3-1 00:09 | 顯示全部樓層
GW5498 發表於 2018-2-28 21:58
上層仲要比量產E400坐多四個, 但下層就得廿一個位
以佢用咗方梯, 應該可以喺下層裝多兩至四個位...

喺商用車大本營FB group度睇返嚟,呢部StreetDeck長10.65米,頭跨2.39米,軸距5.36米,尾跨2.9米。
同下層有31個位嘅橙蛋(假設兩者用同一條方梯)比,減咗中軸上面嗰八個位之後,右邊低地台區都係少咗兩張凳,估計係因為軸距比橙蛋嘅5.59米短而塞唔落。
如果佢條梯好似英國版咁前就可以喺下層加兩張凳,但會唔會打亂上層行距而搞到上層少返兩張就難講...

見佢尾跨咁長,總係覺得佢尾軸負重會超標,睇吓上層車尾使唔使拆走排凳
Jacob 發表於 2018-3-1 02:16 | 顯示全部樓層

有無人覺得架車好有雞車Feel,我諗咗一陣,又對比下ATSE,不過ATSE無Feel,我估應該係尾跨長既關係。

有無人有同感?
Jacob 發表於 2018-3-1 02:34 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2018-2-28 16:57
張座椅頭寢想點呀!
又係坐到腰酸背痛果隻.
車尾順眼好多,終於唔似墓碑.

呢張櫈真係極品,頭枕極薄,170cm以上個後枕中正頭枕果頂頂個位,變咗比背板舊膠頂住,係咁刮住後枕。椅背個弧度真係痴媽根,除非果個人跎背,否則無可能Fit到落去,正常人咁坐法,一陣就腰痛。

樓上無扶手又係反智設計,特別係E50D,個個當自己車手咁,一Dup車實扯郁人地椅背,坐果個張櫈俾人咁拉法都唔會好Feel啦,捉唔切仲會PK,有幾多個站係可以停定曬先行落去?

紅巴留返俾巴膠坐啦,我要廢豬/ATR/ATE/AVW/AVBW。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
051039 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

da87 發表於 2018-3-1 02:56 | 顯示全部樓層

頭枕應該會好似早期紅車咁"修正"

上層擋風玻璃起角個感覺就very cheap
好似幾廿年前第三世界國家啲山寨改裝車咁

上層兩側車窗之矮可謂近代旱見...
MrWilliamF 發表於 2018-3-1 04:16 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2018-2-28 21:22
你攞Brighton & Hove批長陣嚟比,就梗係顯得九巴呢部短啦
九巴版尾跨長咗,肯定長過標準陣StreetDeck。 ...

OM936嘅扭力輸出可以做到同Volvo D8K(B8L既偈)一樣1400Nm, 所以E部Streetdeck隨時同E400一樣力水                                                             AMC1副康明斯ISB6.7要推冷氣先惨, 一定5可以長期爬山
ref:https://www.mercedes-benz.co.uk/ ... ne/engine.0004.html