hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴兩軸方頭 Streetdeck
開啟左側

[網上轉載] 九巴兩軸方頭 Streetdeck

MrWilliamF 發表於 2018-3-1 04:27 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2018-3-1 00:09
喺商用車大本營FB group度睇返嚟,呢部StreetDeck長10.65米,頭跨2.39米,軸距5.36米,尾跨2.9米。
同下 ...

架車好似同AP一樣係一體化車身, 加上仲未换鋁合金車軨, 應該5洗拆凳呱
EN1504-201 發表於 2018-3-1 09:06 | 顯示全部樓層
MrWilliamF 發表於 2018-3-1 04:27
架車好似同AP一樣係一體化車身, 加上仲未换鋁合金車軨, 應該5洗拆凳呱

StreetDeck所謂嘅「一體化」本質上同E400底盤配返ADL自家車身冇乜分別,一體化同A唔AP、係唔係無大樑冇任何關係。
睇睇StreetDeck嘅brochure,好明顯係有條底盤喺度:
http://www.wrightsgroup.com/datasheets/StreetDeck%20E6%20double%20deck%20Daimler%20engine.pdf
至於話AP輕囉喎,三代AP加固過之後要減企位,睇怕一啲都唔輕。

我講嘅問題唔係佢總重超過18噸(StreetDeck算好輕身),而係尾跨偏長、重心偏後,尾軸揹得太重而頭軸分擔得唔夠多。
StreetDeck嘅ZF頭尾軸設計上分別可以負重8.2噸同13噸(受車呔限制,例如用275/70R22.5呔嘅話,頭軸就得返7.1噸),而香港嘅軸重上限係單呔9噸,孖呔10噸(單層巴士可以申請豁免到11.5噸,當住兩軸雙層都得先)。即係話,呢18噸嘅分佈一定要喺頭6.5、尾11.5噸同頭7.1、尾10.9噸之間,如果唔係就會用唔盡呢18噸(e.g.尾軸載到11.5噸時頭軸只得6噸,總重就只會去到17.5噸)。

至於引擎動力,我都知OM936有幾種輸出可以揀,不過個人覺得E400有啲過分,亦唔知部StreetDeck本身承唔承受到太大力嘅引擎,如果佢係處於AMC同E400之間(例如話300匹嗰隻)就非常好。
clivetock 發表於 2018-3-1 10:15 | 顯示全部樓層
da87 發表於 2018-3-1 02:56
頭枕應該會好似早期紅車咁"修正"

上層擋風玻璃起角個感覺就very cheap

上層車窗變矮好似話可以減少車身重量,睇吓可唔可以輕到加幾個企位
ctb234 發表於 2018-3-1 11:00 | 顯示全部樓層

Jacob 發表於 2018-3-1 02:34
呢張櫈真係極品,頭枕極薄,170cm以上個後枕中正頭枕果頂頂個位,變咗比背板舊膠頂住,係咁刮住後枕。椅背 ...

金車黎講我鐘意ATE.
另外新城堆新車乘坐感好過九巴好多.

hellomato 發表於 2018-3-1 11:21 | 顯示全部樓層
StreetDeck前身Gemini 2用的底盤是VDL DB300,即系AMC1用嗰隻
不知道StreetDeck是否繼續使用這款底盤?
而且這台車車尾結構看上去真系似AMC1
我是一部小小MMC~~~~
JethroGibbs 發表於 2018-3-1 12:36 | 顯示全部樓層
I hate to say this but this is NOT an attractive style when compared to the current body style.  Those tiny windows in the upper deck is just way too low and it does not give you the open feel like the current Gemini 2.  The angular shape seems weird and ugly, not as smooth and streamline like the current ones.  It looks like Transformer has morphed into a double decker bus.
JCMAN 發表於 2018-3-1 15:00 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2018-3-1 09:06
StreetDeck所謂嘅「一體化」本質上同E400底盤配返ADL自家車身冇乜分別,一體化同A唔AP、係唔係無大樑冇任 ...

當年0305唔俾做三軸.

而家WRIGHT可否做三軸平治偈呢?為佢有自家底盤.
NV58 發表於 2018-3-1 15:41 | 顯示全部樓層
EN1504-201 發表於 2018-3-1 01:06
StreetDeck所謂嘅「一體化」本質上同E400底盤配返ADL自家車身冇乜分別,一體化同A唔AP、係唔係無大樑冇任 ...

But don't forget that the Streetdeck is one of the lightest double decker currently in service in the UK at the moment. From what I recall, the unladen weight is about 800kg lighter than the "classic" UK-spec E400. Making allowance for some strengthening work to fit the bigger, heavier and more powerful engine, I think it is likely that this will come out lighter than the 2-axle double deckers in service in HK at the moment.
Tinyl Bus Photography - FB Group
cbobo042 發表於 2018-3-1 17:15 | 顯示全部樓層
咁樣個感覺幾cyber 多左窗透光好D 期待
EN1504-201 發表於 2018-3-1 18:22 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2018-3-1 11:21
StreetDeck前身Gemini 2用的底盤是VDL DB300,即系AMC1用嗰隻
不知道StreetDeck是否繼續使用這款底盤?
而 ...

點會呢?淨係睇StreetDeck尾跨長過DB300咁多都知唔係啦,前者係直引擎,後者係橫引擎。
再比較吓兩者底盤,呢部係StreetDeck:
http://www.wrightsgroup.com/datasheets/StreetDeck%20E6%20double%20deck%20Daimler%20engine.pdf
呢部就係DB300(第107同121頁),兩者完全唔似:
https://www.yumpu.com/la/document/view/27183774/5-training-registration-system-vdl-bus-coach
StreetLite同Borismaster都出咗咁多年,乜Wright有能力包辦底盤同車身呢點真係咁難接受?