hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 承啟道通車後巴士服務
開啟左側

承啟道通車後巴士服務

HR1377 發表於 2018-4-13 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-4-13 13:52
224X 唔入啟德, 過多一兩年城巴就有機會開條線殺入去. XDD

224X唔入啟德係啟麗DC反對

啟德DC曾要求九巴5A延長去啟德但九巴唔show,咁令城巴有機可乘。
m_rd08 發表於 2018-4-13 13:57 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-4-13 13:52
224X 唔入啟德, 過多一兩年城巴就有機會開條線殺入去. XDD

雖然得1班...但你都唔好當224X啟晴特別班次冇到先得架...
lwb701 發表於 2018-4-13 14:06 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-4-13 13:57
雖然得1班...但你都唔好當224X啟晴特別班次冇到先得架...

所謂特別班,都只不過係因為連續前幾年224X都比啟麗Hold住,唯有搞返一班半班安撫返啟德區佬/居民。
啟麗又要224X又要13X,係要曬呀,唔輸得,吹呀?咁嘅態度,老九都奈佢唔何嫁bo。
更何況非繁13X入埋啟麗都係死直,224X開繁時根本夠做,唔入啟德加埋第時啟德有鐵,更加無誘因全日。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
m_rd08 發表於 2018-4-13 14:18 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2018-4-13 14:06
所謂特別班,都只不過係因為連續前幾年224X都比啟麗Hold住,唯有搞返一班半班安撫返啟德區佬/居民。
啟麗 ...

的確係,沙中線一開應該冇曬啟德-尖東客...
不過224X仲做緊佐敦同彌敦道到時直接將成條線改做佐敦出入又得唔得呢?

Btw上面有條友又黎料。。。

tunghang 發表於 2018-4-13 14:45 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-4-13 14:18
不過224X仲做緊佐敦同彌敦道到時直接將成條線調轉行又得唔得呢 ...

雖然啟德去佐敦仲要轉車,但唔少都應該落哂沙中線
仲值唔值得為啟德改線呢?
lwb701 發表於 2018-4-13 14:46 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-4-13 14:18
不過224X仲做緊佐敦同彌敦道到時直接將成條線改做佐敦出入又得 ...

其實早繁224X都幾爆下,夜晚8、9點返啟麗客其實都佔好大比重,13X返到啟麗可以落半車客。
224X/13X返啟麗聯合班次,居民當然唔想放過佢。最大問題始終係非繁客量。
當年RDP提224X全日,13X非繁直頭飛走啟麗,慳返山上搭客車程。
結果啟麗又話要留13X做區內流水上落秀茂坪。
本身都有條13X非繁運空氣,做20-25分鐘(後來2月唔知做乜咁好死肯定點開20分鐘,我以為咁嘅客量一定落30)
唔通又搞條224X全日非繁又運空氣?

至於佐敦問題,我建議224X改雙向跟13X行佐敦返尖沙咀東。
如果怕無位,新巴條咩796X應該跟返招標果陣建議嘅總站,踢返去九龍站。
Nicolae216 發表於 2018-5-7 17:16 | 顯示全部樓層

28東西行都得啦. 利申: 樂華人
JX9097 發表於 2018-5-7 17:55 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2018-4-13 14:06
啟麗 ...

224X除咗入啟德之外
拉上去三彩都係一個選擇

P.S. 先撇除三彩有冇位放
lwb701 發表於 2018-5-7 21:40 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-5-7 17:55
224X除咗入啟德之外
拉上去三彩都係一個選擇

我支持拉上三彩,當然都要好睇麗晶班人,到時又會話早繁無位坐,當然早繁可以搞特車/拆線解決,去到打後非繁先一線走天涯。
不過到時又會有班人話三彩行去坐地鐵快呀乜乜乜。人地行到身水身汗完全同佢自己無關嫁,因為都唔關佢地事
ricky 發表於 2018-5-7 21:50 | 顯示全部樓層

Nicolae216 發表於 2018-5-7 17:16
28東西行都得啦. 利申: 樂華人

28回程在紅磡至坪石勁多流水車客,九巴點會放棄咁大舊肥豬肉呢
前荃葵青區居民